Mohamed Nuur

Ortens bästa poet har vuxit från en lokal poesitävling i Poetry Slam-SM till en institution som lockar tusentals besökare till sina finaler. Det är ett arrangemang där ungdomar får en plattform att komma med sina egna texter och poesi runt om i  Sveriges förorter.

Man kan jämföra med Def Comedy Jam som under 1990-talet tog USA med storm, många känner igen flera komiker och skådespelare därifrån. Men just där och då var det många som tyckte att de var för grova eller inte seriösa, men med tiden kan man se att de faktiskt pratade om sin verklighet på ett komiskt sätt. Och utan tvekan så kan vi vara säkra på att ungdomarna som uppträder på Ortens bästa poet är framtidens låtskrivare, poeter eller författare.

Ortens bästa poet genomförs i flera städer, först som deltävlingar och sedan kommer tusentals ungdomar från hela Sverige till Rinkeby för finalen. Är man inte där i rätt tid är det omöjligt att hitta plats. Tävlingen har fått ett genomslag som är enormt och man kan fråga sig hur det har gått till trots den inte har blivit erkänd av kultureliten i Sverige.

Vart du än vänder dig så ser du taggade ungdomar som är ivriga att höra en text som de känner igen sig i. Det är killar som berättar om känslor som de i vanliga fall inte skulle dela med sig av. Det är tjejer som berättar, hon är en dotter eller en syster, de berättar om sådant som i vanliga fall inte får utrymme i vårt nyhetsflöde. Fördomar finns att ungdomar inte har något intresse av kultur, men kulturen är utbredd och det finns tusentals uttryck.

Public service bör sända Ortens bästa poet

Vill man veta hur förorterna mår efter det eskalerande våldet eller hur det känns att växa upp i betongen så är detta rätt ställe att komma till. I Ortens bästa poet får man höra glädje, men också sorg som går ända in i ryggmärgen. Det är beklagligt och frustrerande att media lyser med sin frånvaro varje år när ortens bästa poet håller sin final. Nu när varje artonåring i hela Sverige ska betala Tv-avgiften för att public service ska behålla sin neutralitet så bör public service sända därifrån. All ära åt melodifestivalen, men Ortens bästa poet är ortens melodifestival och det bör visas på bästa sändningstid. All kultur i samhället borde få ett rättvis utrymme. Jag vill att ungdomarnas texter ska lyftas, tusentals kommer att känna igen sig. Och jag vill att miljontals medborgare ska nås, så att de kan förstå att förorterna är mycket mer än skjutningar och brinnande bilar.

Ett politiskt misslyckande om Ortens bästa poet inte kommer tillbaka 2019

Jag fick en klump i magen när arrangörerna Förenade Förorterna kastade in handduken eftersom de känner sig motarbetade av både staden och polisen. Det blir ironiskt när rikspolischefen i Agenda betonade att tillväxten till kriminalitet måste strypas, och så lägger staden 70 miljoner på väktare istället för på ett arrangemang som Ortens bästa poet.

Det är ett politiskt misslyckande om Ortens bästa Poet inte kommer tillbaka 2019. Släck inte våra stjärnor i en tid när vi behöver dem. Därför föreslår jag:

  1. Finansiera Förenade Förorterna nationellt
  2. Polisen och andra aktörer måste kunna ha en sansad och respektfull dialog med arrangörerna.
  3. Staden bör öppna de lokaler som Förenade Förorter behöver.
Mohamed Nuur,
ordförande för Tensta Socialdemokraterna
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Pandemin har visat att ingenting är gratis

Pandemin avslöjar de svårigheter det finns att förstå att ingenting är gratis och att det finns ansvar som samhället inte kan lämna åt individen eller företagare. 

Alexander Bard fick som han ville

Förra helgen hände två saker som fick stort medialt utrymme. Allsvenskan drog igång efter ett långt coronaavbrott, och Alexander Bard la upp en tweet.

Vad har vi lärt oss av denna tid?

Det är ju hos oss själva och våra grannar vi kan påverka och ta del – om vi bara får veta hur. När coronan gjorde sitt intåg hörde man att det drabbade särskilt många på Järva. Jag trodde då – rätt eller fel – att många boende där inte tog del av svenska nyheter av olika skäl, varken i TV eller skrift. Men det kan finnas fler orsaker läser vi idag.

Det blev inte som jag tänkt, men bättre än jag hade trott

Det började lite trist. Borde man inte göra något vettigt? Allt sånt man hade skjutit upp och inte har lust att göra? Då kom jag på det som brukar locka – ett besök på Erikshjälpen i Spånga – hållplats ”Solhöjden!”