Under ramadan satsar stadsdelarna i Järva, tillsammans med moskéerna i området, på en anti-rökningskampanj.
– Det är femte året vi gör det här och under pandemin är det viktigare än någonsin, säger Kajsa Björnson, preventionssamordnare i Rinkeby-Kista.

Under ramadan, muslimernas fastemånad, ska alla vuxna avhålla sig från mat, dryck, rökning och sex, så länge solen är uppe. Det är en månad för reflektion och ett tillfälle att rena både kropp och själ.

 – Kampanjen Rökfri Ramadan är särskilt angelägen i år eftersom studier har visat att rökning kan öka risken att bli svårt sjuk om man drabbas av covid-19, säger Kajsa Björnson.

Rökning kan öka risken att bli svårt sjuk om man drabbas av covid-19

Sedan några år tillbaka driver Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltningar, Stockholms moské tillsammans med lokala moskéer, Sluta-Röka-Linjen och Riksförbundet VISIR (Vi som inte röker) ett arbete för att flera ska sluta röka under fastemånaden.

 – Under ramadan är ett lämpligt tillfälle och vi hoppas att många ska nås av budskapet. Information om corona och rökning är viktigt för alla, även om man inte firar ramadan.

I vanliga fall brukar broschyrer med information delas ut när många samlas i moskéerna. Men i år är alla moskéer stängda.

– Vi har lagt ut material i Familjehusen och på våra medborgarkontor. Församlingarna sprider informationen digitalt i sina nätverk.

Rökning av vattenpipa innebär särskilda risker

Och det handlar inte bara om faran med cigaretter. Världshälsoorganisationen (WHO) har nyligen uppmärksammat att rökning av vattenpipa innebär särskilda risker – eftersom alla tar i samma pipa och delar munstycke -och bör undvikas under pandemin.

– De här är ett sätt att jobba med tobaksfrågan riktat just till den här målgruppen. Det viktigaste är att folk vart de kan vända sig och att det finns info på olika språk, säger Kajsa Björnson.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bild: Lars Nissen/Pixabay
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Möte för att Rädda hyresrätterna

Nätverket ”Rädda Hyresrätterna” hade kampanjmöte inför den planerade demonstrationen utanför Stadshuset den 28 februari då Stockholms stadsfullmäktige har möte.

Sopkaos och dålig kommunikation på Svennebygränd

Familjebostäders miljöstuga på Svennebygränd var stängd på helger och kvällar under över ett och ett halvt år. – Varje måndag ser det ut såhär med sopor utanför på marken, säger en av de boende på adressen.

Restriktionerna förlängs och lättnaderna dröjer

Restriktionerna för restauranger och affärer förlängs till den 3 maj och de väntade lättnaderna för kultur-, sport- och nöjesarrangemang dröjer. – Budskapet är det samma. Håll i, håll ut. Läget är allvarligt. Jag vill återigen be om en rejäl kraftansträngning, sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens igår.

”Det råder stor politisk enighet i frågan om begravningsplatsen”

Awad Hersi satt som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd när beslutet om Järvas…