flagga som gör reklam för vaccination.
Vaccinbussen i Rinkeby centrum.

För andra veckan i rad ökar antalet smittade av covid-19 i regionen. 476 nya fall av covid-19 har konstaterats under perioden 6 juli till och med 12 juli, rapporterar Region Stockholm. Även om fler och fler vaccinerar sig, så är skillnaderna fortfarande stora mellan olika delar av Stockholm.

Totalt vårdas 36 personer för covid-19 vid något av regionens sjukhus. Två ytterligare har dött den senaste veckan.

– Ökning två veckor i rad är inte vad jag vill se. Karolinska Universitetslaboratoriet bedömer att deltavarianten står för cirka 60 procent av alla nya konstaterat smittade. Vi vet att den som tagit båda doserna vaccin har ett bättre skydd mot allvarlig sjukdom, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett pressmeddelande.

Vi vet att den som tagit båda doserna vaccin har ett bättre skydd mot allvarlig sjukdom

Hon betonar att även om det sker lättnader i vissa restriktioner nu, så är det fortsatt viktigt att följa de fyra grundläggande råden för att minska risken för smittspridning.
– Drygt 60 procent av länets vuxna invånare har påbörjat sin vaccination och 40 procent har fått båda doserna vilket innebär att det fortsatt är många invånare som inte har något vaccinationsskydd än, säger Elda Sparrelid.

Ungefär en tredjedel av de nya fall som nu konstaterats har blivit smittade utomlands. Därför har rekommendationerna skärpts vid hemkomst från utlandsresa.

Skillnaderna mellan stadsdelarna fortfarande stora

Fortfarande finns det stora skillnader mellan Stockholms stadsdelar vad gäller hur många som har vaccinerat sig. I gruppen 65+ har skillnaderna minskat, men bland yngre är klyftan fortfarande stor.

I Rinkeby-Kista har 79,5 procent av dem som är över 65 år vaccinerat sig. I Spånga-Tensta är siffran 83,6 procent och på Östermalm är det 85 procent som har vaccinerat sig i den åldersgruppen.

Men när det gäller andelen vaccinerade över 40 år är skillnaderna större. På Östermalm har 83,1 procent vaccinerat sig, i Spånga-Tensta 73,0 procent och i Rinkeby-Kista 63,8 procent.

Vaccinbussarna fortsätter rulla i Järva. Här hittar ni dem:

Rinkeby, Rinkeby torg: 
Torsdagar och fredagar kl 11–17 
Lördagar kl 11–15

Tensta, Tenstaplan 2: 
Måndagar kl 11–17
Söndagar kl 11–15 

Husby, Oslogatan 4: 
Tisdagar och onsdagar kl 11–17

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Seger för Husby Arbetarcentrum

Restaurang Rotana i Sollentuna backar efter att Husby Arbetarcentrum satt den i blockad. Striden gäller en anställd vid namn Mohamed som inte fått lön och inte heller sjuklön efter en arbetsplatsolycka. Blockaden gav utdelning och Mohamed får nu kompensation för den uteblivna lönen.

Byggtekniska gymnasiet i Kista läggs ned?

Stockholms byggtekniska gymnasium kommer med största sannolikhet att läggas ned. Det står klart sedan gymnasiedirektör Peter Lyth besökte skolan i Kista. Därmed förlorar Järva och Järvas elever sitt yrkesgymnasium.

Fler helikoptrar i luften än vanligt

Över Järva hörs polisens helikoptrar alldeles för ofta. Men om de hovrar på låg höjd denna vecka beror det troligen på att polisen övar.

Rinkeby Stars blev fotbollsturneringen Seukis segrare 2019

Finalen i fotbollsturneringen Seuki gick av stapeln igår på Spånga IP. Matchen avgjordes på straffar och vinnaren blev Rinkeby Stars.