flagga som gör reklam för vaccination.
Vaccinbussen i Rinkeby centrum.

För andra veckan i rad ökar antalet smittade av covid-19 i regionen. 476 nya fall av covid-19 har konstaterats under perioden 6 juli till och med 12 juli, rapporterar Region Stockholm. Även om fler och fler vaccinerar sig, så är skillnaderna fortfarande stora mellan olika delar av Stockholm.

Totalt vårdas 36 personer för covid-19 vid något av regionens sjukhus. Två ytterligare har dött den senaste veckan.

– Ökning två veckor i rad är inte vad jag vill se. Karolinska Universitetslaboratoriet bedömer att deltavarianten står för cirka 60 procent av alla nya konstaterat smittade. Vi vet att den som tagit båda doserna vaccin har ett bättre skydd mot allvarlig sjukdom, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett pressmeddelande.

Vi vet att den som tagit båda doserna vaccin har ett bättre skydd mot allvarlig sjukdom

Hon betonar att även om det sker lättnader i vissa restriktioner nu, så är det fortsatt viktigt att följa de fyra grundläggande råden för att minska risken för smittspridning.
– Drygt 60 procent av länets vuxna invånare har påbörjat sin vaccination och 40 procent har fått båda doserna vilket innebär att det fortsatt är många invånare som inte har något vaccinationsskydd än, säger Elda Sparrelid.

Ungefär en tredjedel av de nya fall som nu konstaterats har blivit smittade utomlands. Därför har rekommendationerna skärpts vid hemkomst från utlandsresa.

Skillnaderna mellan stadsdelarna fortfarande stora

Fortfarande finns det stora skillnader mellan Stockholms stadsdelar vad gäller hur många som har vaccinerat sig. I gruppen 65+ har skillnaderna minskat, men bland yngre är klyftan fortfarande stor.

I Rinkeby-Kista har 79,5 procent av dem som är över 65 år vaccinerat sig. I Spånga-Tensta är siffran 83,6 procent och på Östermalm är det 85 procent som har vaccinerat sig i den åldersgruppen.

Men när det gäller andelen vaccinerade över 40 år är skillnaderna större. På Östermalm har 83,1 procent vaccinerat sig, i Spånga-Tensta 73,0 procent och i Rinkeby-Kista 63,8 procent.

Vaccinbussarna fortsätter rulla i Järva. Här hittar ni dem:

Rinkeby, Rinkeby torg: 
Torsdagar och fredagar kl 11–17 
Lördagar kl 11–15

Tensta, Tenstaplan 2: 
Måndagar kl 11–17
Söndagar kl 11–15 

Husby, Oslogatan 4: 
Tisdagar och onsdagar kl 11–17

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Islamofobin fick Khadiga att ta av sig slöjan

I onsdags publicerade Brottsförebyggande rådet, Brå, en ny rapport om de islamofobiska hatbrottens karaktär. Khadiga från Akalla berättar om sina egna erfarenheter av islamofobi som muslimsk kvinna. Erfarenheter som ledde till att hon till slut tog av sig slöjan i hopp om slippa påhopp.

De håller en kurs i Första hjälpen

Dockan MiniAnne får sig en omgång hårda tryck över bröstet. – Du trycker 30 gånger och blåser två. Och du trycker i snabb takt. Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.

En övertygande seger för Som United

Det blev en övertygande och klar seger för Som United i andra omgången av Stockholm Cup. Mycket rättvist besegrade de Edessa Syrianska (Div4) hemma på Knutby BP.  

Bygget av begravningsplatsen på Järvafältet dröjer

Planeringen av Järva begravningsplats har kantats av förseningar och skenande kostnader. 2010 trodde Kyrkogårdsförvaltningen att begravningsplatsen skulle vara klar 2014 och kosta cirka 120 miljoner. År 2019 har bygget ännu inte börjat, och bara etapp 1 beräknas nu kosta 330 miljoner, skriver nätverket Låt Parken Leva i ett pressmeddelande.