Strålande väder var det när Somaliska Akademiker Stockholm hade studentfest med grill och gäster i Rinkeby. Temat var Student 2020 och tillsammans med Rinkeby Folkets Hus och Studier&Arbete ville man inspirera och informera unga att studera vidare. 

 – Utbildning kan vara en väg till förändring och vi vill stärka gemenskapen i våra orter. Vi kan vara förebilder för många, säger Mahbuba Abdillahi, ordförande för Somaliska Akademiker Stockholm.

Hur ser livet ut efter studenten?

Frågan under kvällen var hur ser livet ut efter studenten? Vilket stöd finns att få? Många av gästerna i panelen hade lite olika vägar in i sina yrken.

Mohamed El Abed, som är en av grundarna till podcastbyrån Soundtelling, och Barakat Ghebrehawariat, som har studerat statsvetenskap och journalistik, berättade om sina erfarenheter. Likaså gjorde Hamza Mostafa, en av grundarna till företaget PodHem, och Maryam Ali, brottsutredare som driver en egen podcast.

 – Pappa gjorde det alltid roligt att plugga och mina föräldrar verkligen pushade mig, sade Maryam Ali.

 – Jag har haft nära vänner som har varit supportande och de har haft ett stort inflytande i mitt liv, sade Hamza Mostafa.

Mostafa Ismail från Zimify Group AB berättade om sin väg från studentlivet till att ha skapat en app för studenter som nu används på Karlstads Universitet. 

Ragia Abdullahi studerade inte vidare efter studenten, men lyckades ändå få ett arbete hos Rädda Barnen. Hon menade att hennes driv och vilja gjorde att hon lyckades, plus att hon varit aktiv i föreningslivet länge. Men så småningom ville hon ändå utbilda sig vidare och nu studerar hon på folkhögskola.

Så rådet är att göra det man brinner för och samtidigt ha en plan B och en plan C

Ett råd som alla gäster gav var att drivas av sin passion och våga testa olika vägar. Det måste kännas rätt och andra människors värderingar ska inte styra.

 – Jag känner många som inte valt yrken de tycker om och det bäddar för katastrof. Så rådet är att göra det man brinner för och samtidigt ha en plan B och en plan C, sade Barakat Ghebrehawariat.

Houdan Jamac, 17 år, hade åkt ända från Haninge för att vara med på eventet.
 – Min syster är här och jag ville få mer råd om studenten och hur man kan förbättra sina resultat. Min dröm är att bli författare vid sidan om och även jobba på socialtjänsten för att kunna hjälpa unga.

Det är aldrig för sent att plugga

Hennes kompis Ayni Mohamed Ali tyckte att det var en bra kväll.
 – Det jag har lärt mig var att det är aldrig för sent att plugga och att du kan testa på nya saker. Jag kom för att jag ville bli inspirerad, för jag vill gärna studera psykologi eller kriminologi, sade hon.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu är brunchen tillbaka i byn!

Byn Brunch är tillbaka efter corona. En torsdag i månaden bjuder Rinkeby Folkets Hus på brunch för att stärka gemenskapen i området.  – Vi gör det här för att träffas och det är roligt att så många hittar hit till oss för att prata och diskutera, säger Fardosa Omar, som är verksamhetsansvarig på Rinkeby Folkets Hus.

”Varför behandlar ni oss så här?”

De var både förbannade och besvikna. De ungdomsvärdar som arbetat i Rinkeby-Kista i flera år, men som nu förlorar sina jobb.  – Varför behandlar ni oss som ni gör? 

”Jag har väntat på min tur”

Så blev det Avram Lazaridis tur att vaccinera sig. Han har bokat tid på mässan i Kista. – Nej, jag tvekade aldrig att vaccinera mig. Jag läser mycket och håller mig informerad.

Poesipiloterna – Saber, Khalid, Rayan och Ali

De här fyra killar i årskurs 8 på Enbacksskolan, Saber, Khalid, Rayan och Ali, vill genom poesiläsning vara förebilder och sprida läsglädje! Dikterna kommer från Mona Monasars diktsamling ”Modersmål” som de läste i klassen.