Denna vecka genomför Region Stockholm en informationssatsning i Rinkeby.
– Vi informerar och kan hjälpa till att boka tid för vaccination, säger Fatuma Abdullahi Mohamed, ansvarig för hälsoinformatörerna på Transkulturellt Centrum.

Hälsoinformatörerna, som är flerspråkiga, söker upp boende i området och det finns alltid någon tillgänglig på medborgarkontoret på Rinkebystråket.

– Denna vecka är ett test inför regionens stora satsning den 22-29 maj, då kommer det finnas även medicinsk personal på flera ställen runt om i regionen, även i Rinkeby, Tensta och Husby, säger Liselott Törngren, som är kommunikatör på Region Stockholm.

Nu finns också telefonnummer för alla som vill boka tid för vaccination och som inte har bank-id. Dessutom finns det möjlighet att boka tid på andra språk än svenska.

Svenska: 08–428 429 30, öppet alla dagar kl. 08.00 – 19.00
Engelska: 08–428 429 20, öppet alla dagar kl. 08.00 – 19.00
Arabiska: 08–428 429 01, öppet vardagar kl. 08.00 – 19.00
Somaliska: 08–428 429 02, öppet vardagar kl. 08.00 – 10.00
Persiska: 08–428 429 08, öppet vardagar kl. 08.00 – 10.00

Senare i veckan kommer det även finnas telefonnummer för dem som talar ryska, polska, finska, tigrinja och spanska. Man försöker även förlänga telefontiderna för alla språk.

Tack för att du väntar. Vi arbetar så fort vi kan för att det ska bli din tur

Jag ringde det svenska numret för att se om det fungerar. I exakt 20 minuter lät det så här:

”Tack för att du väntar. Vi arbetar så fort vi kan för att det ska bli din tur.”
Fem, sex signaler och så kommer rösten igen:
”Tack för att du väntar. Vi arbetar så fort vi kan för att det ska bli din tur.”
Fem, sex signaler och så kommer rösten igen.

Jag ringer en gång till några timmar senare, fortfarande samma svar. Men telefonnumren har precis inrättats, så förhoppningsvis kommer det fungera bättre inom en snar framtid.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Kvinna på Rinkebystråket.
Liselott Törngren, kommunikatör på Region Stockholm.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tibble gymnasium Campus Kista är ett nytt gymnasium i Järva

Tibble gymnasium Campus Kista är ett nytt gymnasium i Järva. – Vi har ägnat ett år till att skräddarsy arbetssätt och pedagogik, säger skolans rektor José Calvo.

Yalla Rinkeby öppnar lunchrestaurang

Nu öppnar Yalla Rinkebys lunchservering på Hjulstavägen vid Rinkebyterassen. Här serveras fem olika varmrätter, sallader och soppa med inspiration från minst lika många kök som det finns nationaliteter på arbetsplatsen.

Tre dagar i hälsans tecken i Rinkeby centrum

VVad har Carolina Klüft, Mikaela Laurén och Martin Lidberg gemensamt?Jo, de har alla varit bäst i världen i sina resepktive sporter. Dessutom kommer de att delta på hälsomässan i Rinkeby centrum.

Vad händer med moskén i Husby?

Enligt detaljplanen ska fastigheten där moskén finns idag rivas och istället ska det byggas bostäder. Men vart ska Husby Islamiska Kultur Center ta vägen?  – Vi har mejlat överallt, men får inga svar, säger Omar Sayed, kassör i församlingen.