Denna vecka genomför Region Stockholm en informationssatsning i Rinkeby.
– Vi informerar och kan hjälpa till att boka tid för vaccination, säger Fatuma Abdullahi Mohamed, ansvarig för hälsoinformatörerna på Transkulturellt Centrum.

Hälsoinformatörerna, som är flerspråkiga, söker upp boende i området och det finns alltid någon tillgänglig på medborgarkontoret på Rinkebystråket.

– Denna vecka är ett test inför regionens stora satsning den 22-29 maj, då kommer det finnas även medicinsk personal på flera ställen runt om i regionen, även i Rinkeby, Tensta och Husby, säger Liselott Törngren, som är kommunikatör på Region Stockholm.

Nu finns också telefonnummer för alla som vill boka tid för vaccination och som inte har bank-id. Dessutom finns det möjlighet att boka tid på andra språk än svenska.

Svenska: 08–428 429 30, öppet alla dagar kl. 08.00 – 19.00
Engelska: 08–428 429 20, öppet alla dagar kl. 08.00 – 19.00
Arabiska: 08–428 429 01, öppet vardagar kl. 08.00 – 19.00
Somaliska: 08–428 429 02, öppet vardagar kl. 08.00 – 10.00
Persiska: 08–428 429 08, öppet vardagar kl. 08.00 – 10.00

Senare i veckan kommer det även finnas telefonnummer för dem som talar ryska, polska, finska, tigrinja och spanska. Man försöker även förlänga telefontiderna för alla språk.

Tack för att du väntar. Vi arbetar så fort vi kan för att det ska bli din tur

Jag ringde det svenska numret för att se om det fungerar. I exakt 20 minuter lät det så här:

”Tack för att du väntar. Vi arbetar så fort vi kan för att det ska bli din tur.”
Fem, sex signaler och så kommer rösten igen:
”Tack för att du väntar. Vi arbetar så fort vi kan för att det ska bli din tur.”
Fem, sex signaler och så kommer rösten igen.

Jag ringer en gång till några timmar senare, fortfarande samma svar. Men telefonnumren har precis inrättats, så förhoppningsvis kommer det fungera bättre inom en snar framtid.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Kvinna på Rinkebystråket.
Liselott Törngren, kommunikatör på Region Stockholm.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bygget av begravningsplatsen på Järvafältet dröjer

Planeringen av Järva begravningsplats har kantats av förseningar och skenande kostnader. 2010 trodde Kyrkogårdsförvaltningen att begravningsplatsen skulle vara klar 2014 och kosta cirka 120 miljoner. År 2019 har bygget ännu inte börjat, och bara etapp 1 beräknas nu kosta 330 miljoner, skriver nätverket Låt Parken Leva i ett pressmeddelande.

”Det går inte att överdriva Reactors betydelse för oss”

Hasan Kilic är killen som ville bli fotbollsproffs, men istället blev civilekonom och jobbar idag på bank. Han tackar personalen på Reactor för det. – Reactor gav oss förutsättningar och verktyg för att uppnå våra mål.

Gå med i a-kassan idag

Du som har drabbats ekonomiskt av coronakrisen kan få hjälp av Socialt center i Husby. De har telefonrådgivning på flera språk och idag, den sista mars, råder de alla att gå med i a-kassan.

Kvinnorna som sparkades från Hjulsta grundskola: ”Det handlar om rasism”

Hur kunde Hjulsta grundskola gå från en välfungerande skola och arbetsplats med gott rykte, till den konflikthärd som Nyhetsbyrån Järva rapporterat om de senaste månaderna? De tre kvinnorna som avskedades efter påstådda matstölder berättar sin version av det som hänt.