Fyra sjuksköterskestudenter i Järva startar ett nytt nätverk på instagram. Ayan Abdi Ismail, Ayan Ali Salad, Kaltumo Bashir och Fatimazahra Amin är uppväxta i Rinkeby och Tensta och brinner för att hjälpa människor.

De startade instagramkontot svensksomalier i vården, SSIV, i slutet av oktober. De har blivit inspirerade av Kaltun, en somalisk mamma, som studerar tillsammans med dem.

Vi är ganska nya i det här, men vi har stora planer

– Hon tyckte att vi var tillräckligt kapabla att starta en plattform för att inspirera. Det finns många svensksomalier som jobbar inom vården och vi kände att vi ville uppmärksamma detta, säger Ayan Ali Salad.

Just nu finns de bara på instagram, men i framtiden vill de utveckla sitt instagramkonto till någon form av organisation som kan gynna svensksomalier i just Järva. Och de vill hålla olika workshops, kurser eller föreläsningar.

– Vi samarbetar inte med någon organisation, men det är något vi definitivt siktar på. Vi är ganska nya i det här, men vi har stora planer med SSIV.

Vi vill även hylla dem som arbetar på sjukhusen och som räddar människors liv

De vill framförallt uppmuntra svensksomalier som har funderingar på att söka sig vidare och jobba inom sjukvården.

– Vi vill även hylla dem som arbetar på sjukhusen och som räddar människors liv. De är inte tillräckligt uppmärksammade.

De introducerar nya teman på deras konto varje vecka. De pratar om allt möjligt som de känner att deras följare kan relatera till eller finner intressant. Ämnen som de har planer på att ta upp är bland annat psykisk ohälsa, våld i nära relationer och rasism.

Det är viktigt att man inte ignorerar sina känslor och sin kropp

– Under temaveckorna har vi planer på att bjuda in människor som är experter inom de olika områdena. Vi ska även informera om olika yrkesgrupper inom vården, för dem som har funderingar på att studera men inte riktigt vet vad. Vi kommer utvecklas mer med tiden och har stora visioner, säger Ayan Abdi Ismail.

Höstdepression är ett ämne de tog upp senast. Många svenskar blir deppiga beroende på mörkret och kylan. Många blir tröttare, känner sig nedstämda och känner en oro som inte går över.

– Många studenter hamnar oftast i höstdepression och det beror på att det är då skolan börjar på nytt. Stressen kommer tillbaks och man blir nervös inför den nya terminen. Då är det väldigt viktigt att man inte ignorerar sina känslor och sin kropp, utan tar sig tid att förstå sin kropp och vad man känner, säger Ayan Ali Salad.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bygget av begravningsplatsen på Järvafältet dröjer

Planeringen av Järva begravningsplats har kantats av förseningar och skenande kostnader. 2010 trodde Kyrkogårdsförvaltningen att begravningsplatsen skulle vara klar 2014 och kosta cirka 120 miljoner. År 2019 har bygget ännu inte börjat, och bara etapp 1 beräknas nu kosta 330 miljoner, skriver nätverket Låt Parken Leva i ett pressmeddelande.

1000 unga ska sommarjobba på Fryshuset

Många arbetstillfällen har försvunnit på grund av corona, men det blir fler sommarjobb än befarat för stadens ungdomar. På Fryshuset kommer 1000 unga få arbete inom vitt skilda områden som projektledning, entreprenörskap, första hjälpen och odling.

Spisbrand i Tensta

Under söndagen fick räddningstjänsten rycka ut till Tensta. Det gällde en spisbrand i en lägenhet på Tisslingepland som resulterade i att en person fick söka vård.

”Vill du ha en kopp kaffe?”

När jag går genom Husby centrum på lördagens eftermiddag så ropar några killar efter mig: – Vill du ha en kopp kaffe? Eller kanske några dadlar? Det är ungdomar från Husby moské, som bjuder på något att äta eller dricka.