Mitt på Tenstagången, strax utanför det nya biblioteket, står nu en litterär skylt. Där går det att läsa en dikt av poeten Mona Monasar, ur hennes diktsamling Modersmål. ”I Tensta var jag hemma”, lyder en rad ur dikten.

Litterära skyltar har funnits sedan 1992. Stockholms stadsbibliotek väljer ut citat från skönlitteratur, som anknyter till platsen där skylten finns. Mona Monasars skylt blir den första i Tensta.

Det är ändå sig likt här

Mona Monasar bodde i Tensta under uppväxten, i 21 år. Numera bor hon i Malmö, och studerar kreativt skrivande och utvecklingsstudier.

Det är med dubbla känslor hon återvänder till området, som förändrats medan hon varit borta.
– Det känns fint, och konstigt. Jag har med min bästa vän från Malmö som stöd. Det är ändå sig likt här på många sätt.

Vad är det som är likt?
– Ja, Matvärlden, och så har vi gått här i gårdarna där jag vuxit upp. De känns hemma. Nya biblioteket är ändå större än vad jag väntade mig.

Det är i det gamla biblioteket jag tillbringat min barndom

Minnet av det gamla biblioteket i Tensta träff hägrade under skyltens invigning, som tog plats i det nya biblioteket på Tenstagången. Burcu Sahin, en av de inbjudna poeterna, berättade att hon var försenad för att hon först gått till Tensta träff. Och Mona Monasar talade under sitt scensamtal om flytten.

– Det känns lite tråkigt, det är ju i det gamla biblioteket jag tillbringat min barndom och ungdom, sade hon.

Under invigningen läste, utöver Mona Monasar, poeterna Athena Farrokhzad, Burcu Sahin, och Arazo Arif.

Maria Bodin

Print Friendly, PDF & Email
You May Also Like

Hon är imam

Sherin Khankan är Nordens första kvinnliga imam och feminist. – Jag studerade…

Misstänkte pedofilen fortsatt häktad

Den man från Rinkeby som sedan mitten av juni sitter häktad misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp mot barn är fortsatt häktad, skriver polisen på sin hemsida.

Gå bara, del 10: Så plötsligt händer det

Det här är del 10 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi får komma ut ur fängelset i Libyen och kan fortsätta sin flykt mot Europa. Han är 14 år, ensam och svårt traumatiserad. Smuggelbåten över Medelhavet är hans enda utväg.

”Suad Ali är en modig förebild”

Årskurs 8 i Enbacksskolan har arbetat med Suad Alis bok Dina händer var fulla av liv i undervisningen i svenska. De har diskuterat hur viktigt det är med positiva förebilder och representation och eleverna har tillsammans skrivit den här texten.