Mitt på Tenstagången, strax utanför det nya biblioteket, står nu en litterär skylt. Där går det att läsa en dikt av poeten Mona Monasar, ur hennes diktsamling Modersmål. ”I Tensta var jag hemma”, lyder en rad ur dikten.

Litterära skyltar har funnits sedan 1992. Stockholms stadsbibliotek väljer ut citat från skönlitteratur, som anknyter till platsen där skylten finns. Mona Monasars skylt blir den första i Tensta.

Det är ändå sig likt här

Mona Monasar bodde i Tensta under uppväxten, i 21 år. Numera bor hon i Malmö, och studerar kreativt skrivande och utvecklingsstudier.

Det är med dubbla känslor hon återvänder till området, som förändrats medan hon varit borta.
– Det känns fint, och konstigt. Jag har med min bästa vän från Malmö som stöd. Det är ändå sig likt här på många sätt.

Vad är det som är likt?
– Ja, Matvärlden, och så har vi gått här i gårdarna där jag vuxit upp. De känns hemma. Nya biblioteket är ändå större än vad jag väntade mig.

Det är i det gamla biblioteket jag tillbringat min barndom

Minnet av det gamla biblioteket i Tensta träff hägrade under skyltens invigning, som tog plats i det nya biblioteket på Tenstagången. Burcu Sahin, en av de inbjudna poeterna, berättade att hon var försenad för att hon först gått till Tensta träff. Och Mona Monasar talade under sitt scensamtal om flytten.

– Det känns lite tråkigt, det är ju i det gamla biblioteket jag tillbringat min barndom och ungdom, sade hon.

Under invigningen läste, utöver Mona Monasar, poeterna Athena Farrokhzad, Burcu Sahin, och Arazo Arif.

Maria Bodin

Print Friendly, PDF & Email
You May Also Like

Mizeria, del 12: Every bandit needs a toffla

Det är middag hemma hos Aicha och Ali. Baba Hussein jobbar, mamma Mona serverar maten och Aicha kollar i mobilen. Ali förbereder sig för morgondagen. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Svenska rappare i protest mot dödsskjutningarna

En ny version av Ison & Filles låt ”Lägg ner ditt vapen” från år 2006 släpptes idag. På singeln medverkar ett tiotal rappare från den svenska hiphopscenen, bland annat Rinkebybon Elias Abbas.

Vintersporta på Spånga IP

Snön är tillbaka och därmed vinteraktiviteter på Spånga IP. I helgen kan både barn och vuxna åka skridskor eller skidor.

När de unga tog plats på scen hade politikerna gått hem

Den tredje delen av eventet Järva röstar var en talkshow mellan medlemmar i Galdem A Talk-podden, Tenstaflickorna och Kunskapslyftet. Fokuset i samtalet, som leddes av Awo-Nada Yussuf, låg på ungdomsrörelsens perspektiv.