När Läslust i Rinkeby hade terminsavslutning på biblioteket firades de elever som varit med under hösten. Kanske finns det en framtida nobelpristagare bland deltagarna?

Föräldrar och syskon samlades i ett festdekorerat bibliotek för att fira tillsammans med de 25 elever som deltagit i höstens Läslust. Kvällen inleddes med en kort film som beskrev vad barnen uppskattat mest under terminen.

– Jag har fått nya vänner, jag har haft så roligt, jag har fått läsa med min egen tutor, vi har pysslat och spelat spel, sade barn efter barn i filmen. Sist men inte minst berättade de stolt att de blivit bättre att läsa.

Sist men inte minst berättade de stolt att de blivit bättre att läsa

Stadsdelsnämndens ordförande Benjamin Dousa gratulerade alla barn som deltagit och berättade hur svårt och tråkigt han själv hade upplevt läsning var i deras ålder. Men hur viktigt han sedan förstått att det är att kunna läsa, för att klara skolan.

Sportjournalisten och författaren Philip O’Connor var inbjuden till avslutningen.
– Ni har nu lagt grunden till er framtid. Jag älskar fotboll och har alltid gjort det, trots att jag inte är så duktig att spela själv. Men jag har också alltid tyckt om att läsa och skriva.
Genom att läsa mycket och fortsätta att skriva får han nu se en massa fotboll och intervjua många berömda fotbollsspelare som journalist för Reuter.
– Till och med Zlatan har mitt nummer i sin telefon, men jag har inte hans, skrattade Philip.
Philip berättade också att han tillsammans med en vän, och med hjälp av elever i Järva, har skrivit en ungdomsbok om fotboll.
– Den kan ni låna här på biblioteket.

Efter frågor till Philip var det dags för diplomutdelning. Alla deltagare fick också ett ”hårt paket” som helt säkert innehöll en bok, samt en personlig hälsning från sin ”tutor” som de läst tillsammans med. Alla tutors fick också en mugg som dekorerats av barnen. Kvällen avslutades med pizza, glass och mingel.

De önskar att flera ska anmäla sig för att bli lässtödjare

Många föräldrar tackade Shilan Nazari på Familjehuset och Märta Linnros på biblioteket för en fantastisk termin. Flera har anmält sina barn till bibliotekets Läsklubb under våren. Shilan och Märta påbörjar en ny Läslusttermin med anmälda elever i samband med vårterminsstarten efter nyår. Många tutors återkommer också i vår, men de önskar att flera ska anmäla sig för att bli lässtödjare i de uppskattade Läslustgrupperna.

Evis Leander

Fakta: Läslust i Rinkeby vänder sig till elever mellan 8 och 12 år, som går i någon av de kommunala grundskolorna i Rinkeby. Två eftermiddagar i veckan, under en termin, får 25 elever möjlighet att träffa en egen lässtödjare, tutor. En tutor är en ung vuxen som läser eller har läst på högskola och som har goda kunskaper i svenska. Utöver att läsa tillsammans gör eleverna roliga läsaktiviteter i grupp.
Läslust är ett treårigt samarbetsprojekt mellan Socialförvaltningen, Kulturförvaltningen och Stadsdelsförvaltningen Rinkeby-Kista.
Elever som är intresserade av att anmäla sig gör det på biblioteket i Rinkeby.
Intresserade tutors kan kontakta karolina.hellberg@stockholm.se på Socialförvaltningen. Uppdraget arvoderas.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kulturhuset Husby söker ungdomar till referensgrupp

Kulturhuset Husby söker ungdomar i åldrarna 14-16 som vill vara med i en referensgrupp.

Livstycket i Tensta lägger ned

Föreningen Livstycket i Tensta centrum lägger ned verksamheten vid årets slut. Beslutet har fattats vid en extra stämma.

Mizeria, del 9: Fjärrkontrollens kapten

Deras framtid i hemlandet var ljus, men flykten förändrade allt. Han hade aldrig kunnat ana hur otillräcklig han skulle känna sig som make och pappa när han försörjer sin familj i ett land vars språk är så svårt att lära sig.  Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Det brinner på Kuddbygränd i Rinkeby

Just nu pågår en brand i ett hyreshus på Kuddbygränd 20-24 i Rinkeby. Hela vinden och övervåningen verkar förstöras av branden. Lågor slår upp genom taket. Ingen ska vara allvarligt skadad. Rinkebystråket är avspärrat