Tanja Muravskaja är konstnären till Tre systrar.

På Tensta konsthall finns ett ljud- och videoverk av Tanja Muravskaja. Två teveskärmar visar två unga kvinnor som pratar i mun på varandra. Konstverkets titel ”Tre systrar” är inspirerad av Tjechov och den tredje ”systern” är konstnären själv.

Två av systrarna, som egentligen är kusiner, talar till oss från varsin teveskärm. De pratar på, den ena på ukrainska och den andra på ryska, utan att bli avbrutna. Det är svårt att höra vad någon av dem säger, och det är meningen. (Men allt finns textat så att åhöraren kan läsa.) Den ena systern bor i Kiev och stöder Ukraina i den pågående konflikten med Ryssland. Hon berättar att hon valt att delta på Maidan-torget mot det som hon upplever som ”Rysslands inblandning mot Ukrainas strävan efter självständighet.”

Den andra systern bor i Ryssland och befinner sig på andra sidan i konflikten. ”Jag vill bara att vi ska leva i fred” , säger hon. Hon tycker att proteströrelsen är ”korrumperad och styrs av destruktiva krafter”. 

Med utgångspunkt från sin egen familj visar Tanja Muravskaja hur släktingar slutar prata med varandra och familjeband slits sönder. Intervjuerna gjordes när kriget pågick som värst. Idag är relationen kusinerna emellan bättre, säger hon, mycket på grund av att de deltog i konstverket.

– Men det visar vilka problem och motsättningar som konflikten har skapat. Och hur viktigt det är att lyssna och inte döma, säger Tanja Muravskaja.

Tanja Muravskaja är ukrainska och rysktalande, men född i Estland och idag estnisk medborgare. Hon är på många sätt en ”typisk sovjetmedborgare”, med rötter på flera ställen i landet som längre icke är. Hon är gästkonstnär i Tensta och bor i konsthallens lägenhet under några månader.

Idag, torsdagen den 21 februari, presenterar hon sitt konstverk mellan klockan 14 och 15 på konsthallen i Tensta.  Hennes installation ”Tre systrar” kan ses fram till den 22 april.

Kerstin Gustafsson Figueroa 
Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 24: Väck mig

Tänk om jag hade vetat efter Ahmeds begravning att min egen bror stod näst på tur. Jag har fortfarande inte hunnit tvätta mina svarta kläder. Jag önskar det var jag som begravdes istället för honom. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Ricardo Poblete vill ge unga hopp genom konsten

Ricardo Poblete är konstnär och bor i Rinkeby. Tillsammans med några vänner skapar han konst i en lokal vid Tensta Kyrka. Han berättar om uppväxten i Chile och om vilken potential som finns bland unga som hamnat snett. 

”Ibland måste man göra det man inte vågar”

– Vi har i alla tider gått ihop för att kämpa för våra rättigheter. Så gjorde människor förr, och vi borde göra samma sak idag.Lena Ericson Höijer, som skrivit boken ”Vi organiserar oss – från Sundsvallsstrejken till idag”, föreläser i Järva Folkets Park imorgon.

Rinkebybarnen bygger sina drömkojor

Hur skulle du vilja bo? Nästa vecka kan du se barnens drömkojor som visas i Bredbysalen på Folkets Hus i Rinkeby. Utställningen är resultatet av kursen Färg & Fantasi, i Kulturskolans regi.   – Det är ett av de bästa samarbeten vi har haft, säger Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets Hus.