Fryshusets stödverksamhet Barn till ensamma mammor bjöds på ett klassiskt julbord på Ulriksdals Värdshus. 
– Mammor är det viktigaste som finns i hela världen, samhället skulle inte överleva utan mammor, säger restaurangchefen Fanny Sturén.

Laila Belalem som är verksamhetschef för Barn till ensamma mammor fick sig en trevlig överraskning när hon blev uppringd av inget mindre än Ulriksdals Värdhus. Barn till ensamma mammor är en stödverksamhet inom ramen för Fryshuset som ordnar aktiviteter för barn och mammor i social eller ekonomisk utsatthet.

Inte så långt från Järva med buss 540 ligger Ulriksdals slott. Utöver själva slottet finns där en vacker trädgård med statyer, ett café, en kyrka och Confidencen, som är Sveriges äldsta rokokoteater. Samt det anrika Ulriksdals Värdshus som från början är byggt som en restaurang till slottet, det ligger på kungens mark.

Det var full träff!

Restaurangchefen Fanny Sturén berättar hur Barn till ensamma mammor valdes ut att få komma på bjudning där.
– Det här är första året jag kör julbordet. De innan mig har pratat om att bjuda in en organisation för att äta upp det som är kvar på julbordets sista dag. Så vi bestämde oss för att göra det i höstas. Det var lite svårt att hitta en organisation som inte hade massa politiska värderingar i bakgrunden, men till slut så hittade vi den här och tog kontakt med Lalia och så kände vi direkt att det var full träff!

I naturskön miljö med stora fönster prydda med pepparkakshjärtan och utsikt mot Edsvikens stiltje satt mammorna och pratade, lärde känna andra mammor och intog jullunch tillsammans vid de linnedukade borden. Denna möjlighet att träffas och umgås och i vissa fall bryta sin isolering var denna gång tack vare Ulriksdals Värdshus. Den glada och leende serveringspersonalen fanns hela tiden till gästernas behjälplighet och satte guldkant på måltiden.

Vi vill bli av med mat som vi annars skulle kasta

– Det handlar inte bara om att vi ville donera julbord, utan också om att vi vill bli av med mat som vi annars skulle kasta. Så det var viktigt för oss att hitta vuxna besökare som ville äta, att det inte fanns för många små barn till exempel. Det var sådana pusselbitar som behövdes föras på plats. Jag är själv uppvuxen med en ensamstående mamma, så jag tyckte det kändes helt rätt. Mammor är det viktigaste som finns i hela världen, samhället skulle inte överleva utan mammor, säger Fanny Sturén.

I klassisk, enkel men varm stil med julkransar på väggarna och pepparkakshus kunde mammorna ta för sig från de olika matstationerna och välja mellan kallskuret, varmrätter olika sill och strömmingsorter samt efterrätter som Ris à la Malta och traditionellt godis som mintkyssar och karameller. De traditionella grisfötterna som har en säker plats på julbordet serverades i patéform som gjorde entourage tillsammans med köttbullar, prinskorv, Ulriksdals fläskkorv, brunkål, grönkål, Jansons frestelse och mycket, mycket mer. Inne i den större serveringssalen fanns det en julgran, levande ljus, snittblommor och ett dekorerat grishuvud uppdukat på ett av långborden.

Vi gör praktiskt taget allt från grunden

– Vi har en egen odling utifrån biodynamisk princip här utanför som går ut på att skapa ett kretslopp. Det är därför vi har får och vi har en egen kompost. Resten av året när vi inte har julbord jobbar vi mycket med grönsaker, allting är efter säsong. Julbordet blir lite som ett unikum där vi får bortse lite från våra andra principer, det är ju mycket kött på buffén, men vi försöker få in fler gröna rätter på julbordet, samtidigt så tar vi tillvara på trädgården. Vi har egen inlagd gurka, lite persilja och lite bönor från vår egen odling. Laxen köper vi in själva, vi har ett eget fiskrenseri på koncernen tillsammans med Sturehof och andra restauranger i stan. Vi gör praktiskt taget allt från grunden, säger Fanny Sturén.

När jullunchen var uppäten uppmuntrades mammorna att ta med sig så många matlådor de ville hem för att förhindra onödigt matsvinn.

Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Studentmiddagen som ska bli en tradition

Studentmiddagen var ett initiativ från Rinkeby Folkets Hus. – Det görs för lite för dem som det har gått bra för här i Rinkeby, därför ville vi ordna en fest, säger Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets Hus.

Nu blir det förbjudet att fota polishuset i Rinkeby

Från den 1 september blir det förbjudet att fotografera det nya polishuset i Rinkeby. Samtidigt har polisen från sin sida utökat kameraövervakningen av rinkebyborna.

Grilla mot marknadshyra vid Husby gård idag 13-16

Protester över hela landet har pågått den här veckan, som svar på att regeringen presenterar utredningen för fri hyressättning i nyproduktion. Idag anordnas ett möte vid Husby gård för att grilla mot marknadshyror.

Yalla Rinkeby öppnar lunchrestaurang

Nu öppnar Yalla Rinkebys lunchservering på Hjulstavägen vid Rinkebyterassen. Här serveras fem olika varmrätter, sallader och soppa med inspiration från minst lika många kök som det finns nationaliteter på arbetsplatsen.