Tidigare i höstas stängdes Internationella Biblioteket vid Odenplan. Den borgerliga majoriteten med MP sa: Inget problem, vi flyttar bara böckerna till Kungsholmens Folkbibliotek. Vad hände sedan? Svar fick vi i DN 19 december.

När Internationella Biblioteket skulle stängas publicerade jag ett inlägg om det rimliga i att förstärka de 42 biblioteken i kommunen med riktade bokpaket till dem. Det var en åsikt jag först hörde av bibliotekarier i förorten och alltså tog till mig.

I debatten som följde betraktades detta förslag som okunnigt, nästan ociviliserat, av ett par av bibliotekarierna på Kulturhuset. Internationella bibliotek ligger av prestigeskäl i centrum. Där kan den utländske besökaren beundra till exempel samlingen med somaliska barnböcker, även om de somaliska barnen bor långt därifrån.

Nå, hur blev det? Kungsholmens Bibliotek kastar nu ut sitt standardbestånd av böcker. Först gavs uppifrån tillstånd ge bort böcker, sedan reagerade personalen och det stoppades. 60 procent av böckerna magasinerades. Nu är låntagarna på Kungsholmen berövade massor med böcker och är med rätta arga. Kvar är deckarna och lite till.

78 000 böcker av 122 000 böcker flyttades till magasin

Samtidigt flyttades från Internationella Biblioteket 78 000 böcker av 122 000 böcker till magasin, Bara en tredjedel av Internationella bibliotekets bestånd kommer att finns i Kungsholmens bibliotek.

Låt oss sammanfatta resultatet under 2019 av borgerlig och miljöpartistisk kulturpolitik i Stockholm:

  • Kungsholmens Bibliotek är så gott som slaktat.
  • Internationella biblioteket är helt slaktat.
  • Istället för att ge 42 lokala bibliotek tillfälle att ta över invandrarspråkens böcker magasinerades två tredje tredjedelar av dessa.

2020:s borgerliga kulturpolitik blir väl att kasta bort nyckeln till dessa magasin.

Karl-Gustav Köhler, tenstabo
Lämna ett svar
You May Also Like

Vart ska vi ta vägen om allmännyttans säljs?

Vi i Husby socialdemokratiska förening har starkt reagerat mot den nya majoritetens beslut i Stadshuset där den grönblå majoriteten öppnat upp för att hyresrätter kan omvandlas till bostadsrätter för att säljas till hyresgästerna. Och även för att hyresrätter kan säljas till privata värdar. 

Något i det nya folkhemmet har gått förlorat

Vi ser oss gärna som en av världens första och främsta välfärdsstater. Men Sveriges tid som välfärdsnation är dock kort för några av oss. I Per Albin Hanssons folkhem fanns inte plats för några ”idioter”. Det samhälle som inte skulle göra skillnad på kelgrisar eller styvbarn, hade märkligt svårt att inkludera människor med funktionsnedsättningar. Hur har det sedan gått?

På tal om det som kallas för ”grit”

Läste nyligen en artikel om det som inom populärpsykologi kallas för ”grit”. Ett ord som förenklat kan beskrivas som driv och uthållighet. Känner mig reserverad, eftersom idén om grit enkelt kan bli använt på sätt som gör att elevens prestation, görs till ett uttryck för elevens karaktär.

Så påverkar pandemin oss som går på gymnasiet

Den 17 mars 2020 fick gymnasieeleverna beskedet att skolorna stänger. Mindre än en timme efter att nyheten kom kunde vi elever träffa reportrar utanför vår skola som ville intervjua oss om hur vi kände inför detta. Jag minns, att alla var lyckliga över beskedet och även nyfikna på hur det skulle bli. Det liknande en scen i en film, saker höll på att ändras.