Tidigare i höstas stängdes Internationella Biblioteket vid Odenplan. Den borgerliga majoriteten med MP sa: Inget problem, vi flyttar bara böckerna till Kungsholmens Folkbibliotek. Vad hände sedan? Svar fick vi i DN 19 december.

När Internationella Biblioteket skulle stängas publicerade jag ett inlägg om det rimliga i att förstärka de 42 biblioteken i kommunen med riktade bokpaket till dem. Det var en åsikt jag först hörde av bibliotekarier i förorten och alltså tog till mig.

I debatten som följde betraktades detta förslag som okunnigt, nästan ociviliserat, av ett par av bibliotekarierna på Kulturhuset. Internationella bibliotek ligger av prestigeskäl i centrum. Där kan den utländske besökaren beundra till exempel samlingen med somaliska barnböcker, även om de somaliska barnen bor långt därifrån.

Nå, hur blev det? Kungsholmens Bibliotek kastar nu ut sitt standardbestånd av böcker. Först gavs uppifrån tillstånd ge bort böcker, sedan reagerade personalen och det stoppades. 60 procent av böckerna magasinerades. Nu är låntagarna på Kungsholmen berövade massor med böcker och är med rätta arga. Kvar är deckarna och lite till.

78 000 böcker av 122 000 böcker flyttades till magasin

Samtidigt flyttades från Internationella Biblioteket 78 000 böcker av 122 000 böcker till magasin, Bara en tredjedel av Internationella bibliotekets bestånd kommer att finns i Kungsholmens bibliotek.

Låt oss sammanfatta resultatet under 2019 av borgerlig och miljöpartistisk kulturpolitik i Stockholm:

  • Kungsholmens Bibliotek är så gott som slaktat.
  • Internationella biblioteket är helt slaktat.
  • Istället för att ge 42 lokala bibliotek tillfälle att ta över invandrarspråkens böcker magasinerades två tredje tredjedelar av dessa.

2020:s borgerliga kulturpolitik blir väl att kasta bort nyckeln till dessa magasin.

Karl-Gustav Köhler, tenstabo
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bostadskrisen slår hårdast mot de mest utsatta

Bostadskrisen i Stockholm skenar och det är som vanligt de redan utsatta som riskerar att drabbas hårdast. Den blågröna majoriteten som styr i Stockholm måste ta ansvar över den havererade bostadspolitiken och ordna fram fler bostäder snabbt.

Det är när vi höjer våra röster som förändring sker

Ingen ska behöva utsättas för rasism! Ingen ska känna sig tvungen att behöva förbereda sina barn på att de kanske kommer stöta på rasism i samhället.

Ställ upp för din ort! Flagga gult!

Som vi alla vet befinner sig många människor just nu i mycket svåra situationer på grund av corona-krisen och som alltid drabbas områden som Järva hårdast. Våra tankar går först och främst ut till alla som har förlorat sina nära i denna svåra tid.

Fega politiker skapar konflikter på Järva

När Stockholms kommunfullmäktige den 28 januari godkände begravningsplatsen som utplånar Järva DiscGolfPark begärde 5 ledamöter ordet. Men ingen pratade om Järvabornas livsmiljö och behov av rekreation.