Tidigare i höstas stängdes Internationella Biblioteket vid Odenplan. Den borgerliga majoriteten med MP sa: Inget problem, vi flyttar bara böckerna till Kungsholmens Folkbibliotek. Vad hände sedan? Svar fick vi i DN 19 december.

När Internationella Biblioteket skulle stängas publicerade jag ett inlägg om det rimliga i att förstärka de 42 biblioteken i kommunen med riktade bokpaket till dem. Det var en åsikt jag först hörde av bibliotekarier i förorten och alltså tog till mig.

I debatten som följde betraktades detta förslag som okunnigt, nästan ociviliserat, av ett par av bibliotekarierna på Kulturhuset. Internationella bibliotek ligger av prestigeskäl i centrum. Där kan den utländske besökaren beundra till exempel samlingen med somaliska barnböcker, även om de somaliska barnen bor långt därifrån.

Nå, hur blev det? Kungsholmens Bibliotek kastar nu ut sitt standardbestånd av böcker. Först gavs uppifrån tillstånd ge bort böcker, sedan reagerade personalen och det stoppades. 60 procent av böckerna magasinerades. Nu är låntagarna på Kungsholmen berövade massor med böcker och är med rätta arga. Kvar är deckarna och lite till.

78 000 böcker av 122 000 böcker flyttades till magasin

Samtidigt flyttades från Internationella Biblioteket 78 000 böcker av 122 000 böcker till magasin, Bara en tredjedel av Internationella bibliotekets bestånd kommer att finns i Kungsholmens bibliotek.

Låt oss sammanfatta resultatet under 2019 av borgerlig och miljöpartistisk kulturpolitik i Stockholm:

  • Kungsholmens Bibliotek är så gott som slaktat.
  • Internationella biblioteket är helt slaktat.
  • Istället för att ge 42 lokala bibliotek tillfälle att ta över invandrarspråkens böcker magasinerades två tredje tredjedelar av dessa.

2020:s borgerliga kulturpolitik blir väl att kasta bort nyckeln till dessa magasin.

Karl-Gustav Köhler, tenstabo
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De som bedriver skola enbart för att göra vinst måste bort

Skolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter, inte återskapa och förstärka skillnader. I dag ser vi tyvärr att det inte är så. För att skapa en bättre skola menar vi att skolan måste befrias från marknadsanpassning. Resurserna ska istället fördelas efter behov.

Innerstadsblues, eller Gräset är grönare på Järva

Kompisen och jag pratar någon timme i telefon då och då från våra isoleringar. Jazzkatten bor på Söder, i ett av de mest eftertraktade kvarteren nära Mariatorget. Lägenheterna snittar ett kvadratmeterpris på 90 lakan.

Sälj inte ut Svenska bostäder – allmännyttan behövs

Katarina Luhr (MP) har påstått att endast elva av Stockholms stadsdelar uppfyller de blågröna kraven på ”dominerande” allmännytta för att komma i fråga för ombildningar. En av de stadsdelar som pekats ut är Husby.

Varför vill regeringen förbjuda religiösa friskolor?

Konfessionella friskolor ligger i topp vad det gäller skolresultat. Ändå vill regeringens utredare ta fram ”sådana författningsförslag som behövs för att möjliggöra ett etableringsstopp”. Vad är regeringen ute efter egentligen?