För oss i Sverige – inte minst här i Järva – som drabbats så hårt av coronapandemin, kan det vara hugnesamt att läsa om Färöarna, där viruset rent av räddar livet på valarna och faktiskt också far ganska skonsamt fram mot befolkningen.

Nyligen berättade Kringvarp Føroya, public servicebolaget på Färöarna, att folk på land hade sett grindval utanför Hoyvík. Men sysslomannen, det vill säga polisen, Finnbogi Midjord, betonade att det inte fick gå ut ”grindboð” i radio och TV som brukligt är, för att kalla folk att driva in valen till strand och förse sig med valkött som man länge gjort på öarna:

– Tilmælið er framvegis, at vit ikki mugu savnast fleiri enn 100 fólk, og tað hevði helst verið mangt slíkt, um vit hildu grindina til, sigur Finnbogi Midjord, sýslumaður.

Ett besked som innebar att eftersom man under coronapandemin inte får samlas mer än 100 personer och det säkert bleve många fler om man dreve in valarna till ett traditionellt grindadráp, så fick valarna simma vidare i fred.

Den här gången rörde det sig om cirka tjugu valar, men sedan coronareglerna om folksamlingar kom till har en tre-fyra flockar setts men ingen drivits i land.

Jakten på val har bedrivits sedan 800-talet

Jakten på val har bedrivits sedan 800-talet då folk kom till Färöarna och valköttet var långt in på 1900-talet en viktig proteinkälla – i synnerhet för fattigt folk eftersom köttet fördelas gratis bland dem som anmäler sig till sysslomannen.  Det finns lagtext åtminstone från 1200-hundratalet som reglerar valjakten, och idag bedrivs den under strängt reglerade former i närvaro av polis och veterinär. Bara folk med utbildning får avliva djuren med särskilda knivar som sticks ner genom ryggmärgen så döden blir ögonblicklig. Förr drogs valarna in med en vass krok, som höggs in i valkroppen, men nu använder man en trubbig krok som sticks i andningshålet för att de valar som kommer undan inte ska vara skadade när de simmar tillbaks till havet. För färingarna är jakten en del av den egna kulturen – ungefär som älgjakten för många svenskar.

Det finns gott om grindval i världens hav och den hotas på inget sätt av jakten, men den ligger högt i näringskedjan och nuförtiden innehåller köttet tungmetaller och andra föroreningar ur havet vilket kan hota valen och innebär att särskilt barn och kvinnor i fertil ålder rekommenderas att inte äta grind annat än mycket sällan. Tunna skivor torkat kött tillsammans med lite späck är annars delikat spis, kan jag intyga.

Inte bara valarna utan även färingarna har klarat coronapandemin bra. I skrivande stund har drygt 11 000 av Färöarnas 50 000 innevånare testats, 187 befunnits smittade och lika många har tillfrisknat. Ingen sitter i karantän eller ligger på sjukhus. Ingen har dött.

Mats Leander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kom ihåg att det är val om två år

Beslutet att lägga ned Reactor än ren maktdemonstration i strid mot all logik. Med tanke på ungas utsatta situation och den otroligt positiva feedback personalen fått av unga från området, är det svårt att inte se detta som ett medvetet beslut om att förstöra en fungerande verksamhet.

Möte till hyresrättens försvar!

Den nya politiska majoriteten i Stockholm vill genomföra både marknadshyror och utförsäljning…

Ett budskap från gatan

Orten är full av budskap. Affischer, tags, poesi, målningar, lappar som oberoende av alla medier kommunicerar med Järvaborna. Ibland är det bäst att låta dem stå för sig själva.

En julhälsning från lärarna på Enbacksskolan

Från oss alla till er alla vem du än är! Vi ser till att framtiden inte kommer på efterkälken, det kan du tryggt räkna med. Flitens lampa lyser på Enbacksskolan i Tensta och i en rasande pandemi som lamslagit en hel värld arbetar vi in i det sista med att säkerställa elevernas kunskapsutveckling.