De var både förbannade och besvikna. Ungdomsvärdarna som arbetat i Rinkeby-Kista i flera år, men som nu förlorar sina jobb. 
– Varför behandlar ni oss som ni gör? Var finns öppenheten och tilliten?

Det var fullsatt i Rinkebyskolans aula när verksamhetsplanen för 2019 presenterades på stadsdelsnämndens möte i Rinkeby-Kista. Bland åhörarna fanns också de tio ungdomsvärdar, som arbetat kvällar och helger i stadsdelen. Deras uppgift har varit att hålla lugn i centrum och ha kontakt med ungdomarna. Men nu ska deras verksamhet ”pausas och utredas”. 

Vi hörde rykten redan i höstas

– Vi hörde talas om att våra jobb skulle försvinna redan i höstas, sade Khalid Suleiman, ungdomsvärdarnas talesperson under mötet. Men det var rykten, vår chef sade ingenting.

Ungdomsvärdarna skrev ett brev till avdelningschefen före jul för att få svar.
– Då fick vi besked att verksamheten ska fortsätta som vanligt. Vi blev glada, men nu förstår vi att det bara var ett sätt att manövrera bort oss. 

Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund beklagade att ungdomsvärdarna inte fått information i tid. 
– Vi har föreslagit att ungdomsvärdarnas arbete ska utvärderas. Vi behöver bättre kunskap om alla grupper som arbetar ute på fältet innan vi fortsätter. 

De här ungdomarna är jätteduktiga och gör ett viktigt arbete

Elvir Kaznic, S, ledare för oppositionen, sade att han inte hört något om att ungdomsvärdarna skulle försvinna.
– Jag blir orolig när jag hör detta, hoppas att det inte handlar om några besparingar. De här ungdomarna är jätteduktiga och gör ett viktigt arbete.

Ungdomsvärdar har funnits i flera år och för en del av dem var arbetet ett första steg in i arbetslivet. 

– Tidigare hade vi bra kontakt med vår chef, sade Khalid Suleiman, men nu har det inte funnits någon dialog. Det har inte ens varit någon monolog. Varför behandlas vi så här?

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hatten på när Internationella kvinnodagen firades i Tensta

– Många kvinnor känner sig diskriminerade och förbisedda och så ska vi inte ha det, sade Ole-Jörgen Persson, M, ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta när han invigde Livstyckets nya utställning i Tensta centrum på Internationella kvinnodagen.

Fler solceller efter lysande exempel i Järva

När Familjebostäder installerar solceller på sina fastigheter är det med Rinkeby som förebild. Bakgrunden är ett hållbarhetsprojekt som satte Järva på solcellskartan. Nu har det utvärderats och fler hus kommer få solpaneler som genererar miljövänlig el.

FörortsEntreprenörerna lyfter framgångsrika förebilder

Barndomsvännerna Tomas Amanuel och Mustafa Zatara arbetar tillsammans med plattformen FörortsEntreprenörerna. – Jag googlade förortsentreprenörer och hittade tio svenska ansikten och de hade varken rötter i eller var från orten. Därför startade jag, säger Mustafa Zatara.

Eid al-adha firas tillsammans i Tensta!

I dag börjar den muslimska högtiden Eid al-adha, som är en av de två årliga högtider som muslimer firar. På fotbollsplanen vid Elinsborgsskolan hade hundratals muslimer samlats för att be tillsammans och påbörja firandet.