Alla köpcentra runt Järva har åtminstone en timmes gratis parkering. Men inte Rinkeby Centrum. Där betalar du avgift dygnet runt, året runt.
– Jag fick jag 900 kronor i böter när jag var inne och köpte kött och dadlar, säger Ahmed Barre.

Ahmed Barre bor inte i Rinkeby, men åker dit för att handla.
 – Jag brukar handla somaliska specialiteter och frukt här. Men det kan bli dyr frukt.

Abdi Haaji bor i Rinkeby och har annars en p-plats i ett av parkeringshusen i området. Men han handlar i centrum ofta.

– Jag går in och köper en läsk och får 900 i böter. Parkeringsvakterna åker förbi minst två gånger om dagen, säger Abdi Haaji.

Jag tycker att folk som bor här borde säga ifrån

Samira Vakili brukar cykla de dagar hon arbetar på Rinkebys barnmorskemottagning.

– Men idag tog jag bilen och då är det bara att betala. Jag tycker att folk som bor här borde säga ifrån.

Ceyhan Ö har precis parkerat och går mot automaten. Hon har flyttat från stadsdelen, men är här för att besöka vårdcentralen.

– Det är inte bra att man måste betala för att parkera här. Dessutom är det många äldre, som har svårt att använda appen. Det går ju inte att betala med pengar längre.

Vi har aldrig fått några frågor om det

Parkeringen vid Rinkeby centrum, och flera parkeringsplatser runt om i Rinkeby, drivs av EasyPark. Det kostar pengar överallt och hela tiden på alla ställen. Priserna varierar lite beroende på tid på dygnet, men det kostar alltid.

Igor Borg är förvaltare på Fastpartner, fastighetsägaren som arrenderar ut parkeringplatsen i Rinkeby Centrum till EasyPark.
– Vi har inte sett något behov av att ändra på reglerna för parkeringen i centrum. Och vi har aldrig fått några frågor om det.

I dessa kristider, skulle inte gratis parkering vara ett stöd till företagarna i Rinkeby Centrum?

– Men parkeringen är alltid fullsatt, då finns inget behov av gratis parkering. I så fall skulle kunderna inte kunna komma hit och handla.

Torab Taghavi, som precis parkerat sin bil, håller inte med om det.

– Nej, det skulle kunna vara gratis en timme i alla fall. Enda gången som det är fullt här är på fredagar, under fredagsbönen. Inte annars.

Kerstin Gustafsson Figueroa

I Tensta Centrum: gratis parkering i två timmar med p-skiva.
Husby Centrum: I parkeringshus två timmar gratis. Utomhus i Husby centrum en timme fri parkering.
Mall of Scandinavia: två timmar gratis.
Solna Centrum: en timme fri parkering på vardagar och tre timmar på helger.
Sollentuna Centrum: två timmar gratis på vardagar, och fri parkering på helger.
Bromma Blocks: gratis parkering i tre timmar med p-skiva.
Barkarby handelsplats: Fyra timmar gratis, behövs ingen p-skiva.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Avbytarbänken startar hos Nyhetsbyrån Järva

Avbytarbänken är en podcast för fotbollsfans, fotbollsnördar och alla som älskar fotboll. Det är ett gäng kunniga killar som regelbundet sänder fotbollssnack.  – Vi surrar fotboll hela tiden, säger Dini Mohammud. Nu finns podden även på Nyhetsbyrån Järva.

Tensta träff kan tvingas stänga redan nästa vecka

Nu avgörs framtiden för Tensta träff. Ikväll röstar Kulturförvaltningen om det bidrag som föreningen sökt för 2020 ska beviljas. Men i förslaget inför kvällens möte föreslås en budget på endast 50 procent av de sökta pengarna. Det räcker inte enligt Farida al-Abani som är verksamhetsledare för Tensta träff.  

Tensta Rinkeby Grass Run blir triathlon i juli

Nu provar Rinkeby Run triathlon. – Det blir toppen, säger Johanna Granhällen, som leder tjejernas tävling med 28 poäng med sex lopp kvar till mål.  – Superkul, säger Jonathan Cederlund, som ligger sexa, 140 poäng från ledande Jonis Serry.

En studie som ger en annan och nyanserad bild av Järva

En annan bild av orten framkommer i trygghetsundersökningen Utsatthet och gemenskap i Järva. – Här finns en stark gemenskap och en positiv bild av orten. Av det narrativ som annars presenteras är det lätt att tro att alla vill flytta härifrån, säger Hedvig Wiezell, verksamhetschef på Folkets Husby.