Vakuumet som uppstår när en närstående eller bekant går bort är påtagligt. Klassbänken står tom, sovrummet är orört och vänskapscirkeln blir mindre. Ännu ett telefonnummer som man kanske borde radera, men som man låter stå kvar i kontaktlistan. Tyvärr är detta en verklighet för många, en sorts tyngd som griper tag i en. Men vem vänder man sig till när man behöver prata ut?

När samhället talar om offren till våldet på våra gator är det ofta de glömmer de osynliga offren som lämnas kvar. De närstående till den bortgångne, föräldrar, syskon, vänner och partners glöms bort och får bearbeta sorgen själva, när medier och resten av samhället går vidare efter varje nyhetsrapportering om en ny dödsskjutning.

Sällan erbjuds eller finns hjälp tillgänglig för de närstående att kunna bearbeta sorgen

Sällan erbjuds eller finns hjälp tillgänglig för de närstående att kunna bearbeta sorgen. Förbundsordförande för Brottsofferjouren Sven-Erik Alhem meddelade i ett reportage på SVT att bristen av professionellt stöd för anhöriga är ett problem på många ställen runtom i landet.

De osynliga offren till det dödliga våldet glöms ofta bort och tas inte upp i diskussionen. Den hjälp som finns att få under dessa svåra tider och omständigheter är ofta begränsad, med långa väntetider och språkhinder. För att förbättra situationen behövs en rad olika åtgärder, däribland ökad satsning på stödjourer.

Var aldrig rädd för att be om hjälp

Under tiden har vi listat befintliga aktörer så att du som behöver stöd, hjälp eller bara vill prata ut kan kontakta dem. Ring alltid 112 eller gå till din närmaste psykiatriska akutmottagning om du känner att du mår så pass dåligt att det är olidligt. Var aldrig rädd för att be om hjälp. Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa.

Kollektiv sorg

Läs mer om Kollektiv sorg här.

Bris – Barnens rätt i samhället är för dig under 18 år och nås på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.Mind Självmordslinjen, chatta via mind.se eller ring 90101. Alla dagar 06.00-24.00.
Jourhavande medmänniska på tel 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via nödnumret 112. Alla dagar 21.00-06.00.
Ring 1177 om du behöver hjälp med att hitta vården du behöver.
Brottsofferjourens nationella telefoncentral för brottsofferstöd nås på 116 006.
Om du befinner dig i utlandet och vill nå Brottsofferjourens nationella telefoncentral ring +46 8-644 86 48. Alla dagar (måndag – fredag kl. 09.00-19.00 och lördag – söndag kl. 09.00-16.00 lunchstängt kl. 12.00-13.00).
Jouren Rinkeby Aleris Psykiatri nås på tel. 08-128 89 400. Alla dagar 08.00-22.00 .
SPES – Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes Stöd 020-181800. Alla kvällar 19-22.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vem orkar med all okunskap som reproduceras i media?

Vem har tålamodet att acceptera all okunskap som reproduceras i etablerade medier? I anslutning till den rapport som BRÅ publicerat ser man flera journalister och skribenter som uttalar sig om brottsutvecklingen bland unga från socioekonomiskt utsatta områden.

Hur kan Mats Löfving bli ny polischef i Stockholm?

Rikspolischefen Anders Tornving har beslutat att förordna Mats Löfving, nuvarande chef för Nationella operativa avdelningen, till polischef för region Stockholm. Är det rimligt att låta en person som företräder en människosyn som Löfving ger uttryck för, tillträda rollen som regionpolischef?

Få hittade ut, men fler hittade hit

Rinkeby Run tog kontakt med Orienteringsförbundet och appen ”Hitta Ut” för att hjälpa Rinkebybor röra på sig mer. Det har fungerat så där, hittills.

Vi lever i en värld där alla liv inte är lika mycket värda

George Floyd tillbringade sina sista minuter vid livet liggandes på marken, i handfängsel, med nacken slickad mot asfalten, under ett knä på en vit polis från Minneapolis Samtidigt flämtade den 46-årige svarte mannen “snälla, jag kan inte andas”.