Vakuumet som uppstår när en närstående eller bekant går bort är påtagligt. Klassbänken står tom, sovrummet är orört och vänskapscirkeln blir mindre. Ännu ett telefonnummer som man kanske borde radera, men som man låter stå kvar i kontaktlistan. Tyvärr är detta en verklighet för många, en sorts tyngd som griper tag i en. Men vem vänder man sig till när man behöver prata ut?

När samhället talar om offren till våldet på våra gator är det ofta de glömmer de osynliga offren som lämnas kvar. De närstående till den bortgångne, föräldrar, syskon, vänner och partners glöms bort och får bearbeta sorgen själva, när medier och resten av samhället går vidare efter varje nyhetsrapportering om en ny dödsskjutning.

Sällan erbjuds eller finns hjälp tillgänglig för de närstående att kunna bearbeta sorgen

Sällan erbjuds eller finns hjälp tillgänglig för de närstående att kunna bearbeta sorgen. Förbundsordförande för Brottsofferjouren Sven-Erik Alhem meddelade i ett reportage på SVT att bristen av professionellt stöd för anhöriga är ett problem på många ställen runtom i landet.

De osynliga offren till det dödliga våldet glöms ofta bort och tas inte upp i diskussionen. Den hjälp som finns att få under dessa svåra tider och omständigheter är ofta begränsad, med långa väntetider och språkhinder. För att förbättra situationen behövs en rad olika åtgärder, däribland ökad satsning på stödjourer.

Var aldrig rädd för att be om hjälp

Under tiden har vi listat befintliga aktörer så att du som behöver stöd, hjälp eller bara vill prata ut kan kontakta dem. Ring alltid 112 eller gå till din närmaste psykiatriska akutmottagning om du känner att du mår så pass dåligt att det är olidligt. Var aldrig rädd för att be om hjälp. Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa.

Kollektiv sorg

Läs mer om Kollektiv sorg här.

Bris – Barnens rätt i samhället är för dig under 18 år och nås på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.Mind Självmordslinjen, chatta via mind.se eller ring 90101. Alla dagar 06.00-24.00.
Jourhavande medmänniska på tel 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via nödnumret 112. Alla dagar 21.00-06.00.
Ring 1177 om du behöver hjälp med att hitta vården du behöver.
Brottsofferjourens nationella telefoncentral för brottsofferstöd nås på 116 006.
Om du befinner dig i utlandet och vill nå Brottsofferjourens nationella telefoncentral ring +46 8-644 86 48. Alla dagar (måndag – fredag kl. 09.00-19.00 och lördag – söndag kl. 09.00-16.00 lunchstängt kl. 12.00-13.00).
Jouren Rinkeby Aleris Psykiatri nås på tel. 08-128 89 400. Alla dagar 08.00-22.00 .
SPES – Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandes Stöd 020-181800. Alla kvällar 19-22.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Ta trapporna fast du inte behöver”

Det är illa att trappen i Rinkebys tunnelbana inte fungerar, men det är en varning också:Om du måste stanna för att vila på vägen upp, då måste du börja träna! NU!

DN signalerar – håll avstånd!

”Förorterna som är värst drabbade av coronasmittan”, lyder rubriken i DN 8 april. Tänk vad ett litet ”som” avslöjar!

Vad menar den biträdande rikspolischefen egentligen?

”De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet. Där är vi i Sverige ganska naiva.” Det sade biträdande rikspolischef Mats Löfving I P1:s lördagsintervju igår. 

Den egentliga kritiken av Träningpoddens avsnitt 197

Den 22 november släppte Träningspodden, som leds av TV-profilen Jessica Almenäs och Lovisa Sandström, ett avsnitt där Jessica berättar om en basketmatch hon spelade i Husby. Där beskriver Jessica bland annat Järvas damlag som läskiga, aggressiva och hotfulla, men diskussionen slutar inte där.