Den här gången var det Fredrik Nybäck som vann loppet Tensta Rinkeby Grass Run. Han är 51 år och en av många duktiga äldre löpare, som tränar i Spårvägens veterangrupp med flera före detta landslags-stjärnor som ledare.

Fredrik tränade löpning som barn, men slutade tävla när han var elva år. Han fortsatte jogga, men i vuxen ålder började han tävla på cykel. Han har till exempel tävlat i den 30 mil långa Vätternrundan 23 gånger. För fyra år sedan började han tävla i löpning igen. 2017 sprang han bra i Kistaloppet efter några år i cykelsadeln, och nu blir han bara bättre för varje år som går.

Att utvecklas i övre medelåldern är inte alls ovanligt i långdistans-löpning

Att utvecklas i övre medelåldern är inte alls ovanligt i långdistans-löpning. Regeln om tio tusen timmar stämmer mycket bättre än någon regel om optimal ålder. Sveriges senaste OS-mästare i löpning, Anders Gärderud, brukar säga att om du vill bli så bra som du kan, då ska du träna två gånger om dagen, sju dagar i veckan, femtiotvå veckor om året, i tio år. Det receptet gäller fortfarande, 45 år efter att Gärderuds OS-guld på 3000 meter hinder. Om du börjar följa ”Gärderuds recept” idag så gör du ditt bästa lopp ungefär år 2031. Om du är 12 år idag så gör du ditt bästa lopp ungefär när du är 22. Om du idag är en bit efter 40, så når du ditt optimum en bit efter 50, som Fredrik.

Sveriges mest kända exempel på det är Evy Palm som började springa när hon var 37 år. Hon dominerade svensk marathonlöpning i ett decennium, var som bäst när hon var 47 år och sprang sitt sista OS var hon 54 år.

Evy Palm var som bäst när hon var 47 år

Från start hade Fredrik de två Rinkeby-löparna Jonis och Janis i ryggen. De är ungefär en tredjedel så gamla som Fredrik. Bakom dem försökte Jonathan från Spånga, Mansib från Akalla, Mikiel från Rinkeby och Thomas Kvarnehag från Hägersten hänga med i det höga utgångstempot. Det fick de förstås betala för, men inte värre än att de lyckades behålla placeringarna in i mål.

Fredrik Nybäck vann alltså loppet på den utmärkta tiden 18,58.
Tvåa blev de tre senaste loppens segrare, Jonis Serry från Rinkeby Run på 19,48.
Trea blev 2020 års totalvinnare, Janis Constantin från Rinkeby Run, på 20,11.
Etta bland kvinnorna blev de senaste tre årens totalvinnare, Elena Osokina från Rinkeby Run på 26,30. Elena är 40 år och började träna som 35-åring, så hon har troligen fem år kvar att utvecklas.
Tvåa bland kvinnorna blev Tsehay Gebreselassie från Rinkeby Run på 36,50.

Fredrik och Thomas tävlar för Spårvägens FK. Alla de andra tävlar för Rinkeby Run.

Resultat:

1. Fredrik Nybäck
2. Jonis Serry
3. Janis Constantin
4. Jonathan Cederlund
5. Mansib Rahman
6. Thomas Kvarnehag
7. Mårten Westberg
8. Noah Örtengren
9. Elena Osokina
10. Tsehay Gebreselassie

Barnlopp (2,8 km)
1. Mohamed Hassan
2. Nadja Hassan
3. Sara Abbas

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Avbytarbänken #85 om tränarbyten och Champions League

Nu är Champions League tillbaka och Avbytarbänken har en gäst, Akram ”Wiki”, en inbiten Juventus-fan. Det blir intressanta diskussioner om Sarris avgång och Pirlo som ersättare. Hur lång tid bör en tränare få? Dessutom diskuteras de resterande åttondelsfinalerna.

Basketsstjärnan kom till Tensta för att träna med ungdomarna

Unga basketspelare i Tensta fick i helgen besök av proffsspelaren Mike Moore som tog kontakt med föreningen Vision Generation Basket för att träffa ungdomar från orten och ge något tillbaka.

”Ibland måste man göra det man inte vågar”

– Vi har i alla tider gått ihop för att kämpa för våra rättigheter. Så gjorde människor förr, och vi borde göra samma sak idag.Lena Ericson Höijer, som skrivit boken ”Vi organiserar oss – från Sundsvallsstrejken till idag”, föreläser i Järva Folkets Park imorgon.

Ortens mästare i fifa-spel utsedd

–  Jättebra turnering, det är alltid lika skönt att slå BK Bussenhus, säger vinnaren Hamza Heidar, från Atletico Rinkeby.Föreningen Welcome 2 Second Chance gjorde i samarbete med Folkets Husby en fifa-turnering.