Den här gången var det Fredrik Nybäck som vann loppet Tensta Rinkeby Grass Run. Han är 51 år och en av många duktiga äldre löpare, som tränar i Spårvägens veterangrupp med flera före detta landslags-stjärnor som ledare.

Fredrik tränade löpning som barn, men slutade tävla när han var elva år. Han fortsatte jogga, men i vuxen ålder började han tävla på cykel. Han har till exempel tävlat i den 30 mil långa Vätternrundan 23 gånger. För fyra år sedan började han tävla i löpning igen. 2017 sprang han bra i Kistaloppet efter några år i cykelsadeln, och nu blir han bara bättre för varje år som går.

Att utvecklas i övre medelåldern är inte alls ovanligt i långdistans-löpning

Att utvecklas i övre medelåldern är inte alls ovanligt i långdistans-löpning. Regeln om tio tusen timmar stämmer mycket bättre än någon regel om optimal ålder. Sveriges senaste OS-mästare i löpning, Anders Gärderud, brukar säga att om du vill bli så bra som du kan, då ska du träna två gånger om dagen, sju dagar i veckan, femtiotvå veckor om året, i tio år. Det receptet gäller fortfarande, 45 år efter att Gärderuds OS-guld på 3000 meter hinder. Om du börjar följa ”Gärderuds recept” idag så gör du ditt bästa lopp ungefär år 2031. Om du är 12 år idag så gör du ditt bästa lopp ungefär när du är 22. Om du idag är en bit efter 40, så når du ditt optimum en bit efter 50, som Fredrik.

Sveriges mest kända exempel på det är Evy Palm som började springa när hon var 37 år. Hon dominerade svensk marathonlöpning i ett decennium, var som bäst när hon var 47 år och sprang sitt sista OS var hon 54 år.

Evy Palm var som bäst när hon var 47 år

Från start hade Fredrik de två Rinkeby-löparna Jonis och Janis i ryggen. De är ungefär en tredjedel så gamla som Fredrik. Bakom dem försökte Jonathan från Spånga, Mansib från Akalla, Mikiel från Rinkeby och Thomas Kvarnehag från Hägersten hänga med i det höga utgångstempot. Det fick de förstås betala för, men inte värre än att de lyckades behålla placeringarna in i mål.

Fredrik Nybäck vann alltså loppet på den utmärkta tiden 18,58.
Tvåa blev de tre senaste loppens segrare, Jonis Serry från Rinkeby Run på 19,48.
Trea blev 2020 års totalvinnare, Janis Constantin från Rinkeby Run, på 20,11.
Etta bland kvinnorna blev de senaste tre årens totalvinnare, Elena Osokina från Rinkeby Run på 26,30. Elena är 40 år och började träna som 35-åring, så hon har troligen fem år kvar att utvecklas.
Tvåa bland kvinnorna blev Tsehay Gebreselassie från Rinkeby Run på 36,50.

Fredrik och Thomas tävlar för Spårvägens FK. Alla de andra tävlar för Rinkeby Run.

Resultat:

1. Fredrik Nybäck
2. Jonis Serry
3. Janis Constantin
4. Jonathan Cederlund
5. Mansib Rahman
6. Thomas Kvarnehag
7. Mårten Westberg
8. Noah Örtengren
9. Elena Osokina
10. Tsehay Gebreselassie

Barnlopp (2,8 km)
1. Mohamed Hassan
2. Nadja Hassan
3. Sara Abbas

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En onödigt spännande match

Nackdelen med att vara ett etablerat topplag i division ett är att de andra lagen skärper sig när de ska möta Akropol.  Det hände i söndags. 

Akropol vann sista matchen före slutspelet

Akropols herrar avslutade säsongen med en enpoängsvinst hemma mot Uppsala. Det var den sista matchen före semifinalen nu på lördag. 

Avbytarbänken #102 – Tillbakz

Nytt avsnitt: Zlatan Ibrahimović tillbakz i landslaget. Champions League-lottningen. Europa Leauge-lottningen. Barcelonas kross. Leicesters kross. Xabi Alonso ny tränare i Borussia Mönchengladbach.

Fotboll + tech = Tensta United

Tensta Uniteds sommarjobbare har inte bara organiserat fotboll och basket för barn under sommarlovet. De har också byggt ett kylskåp.