Askebyskolans föräldrar protesterar mot nedskärningar.
Askebyskolans föräldrar protesterar mot nedskärningar.

 De ansvariga i Stockholms stad har kraftigt minskat budgeten för grundskolorna i Stockholms förorter. Föräldrar till barn i Askebyskolan i Rinkeby protesterar mot Stockholm stads nedskärningar.

Grundskolorna i socioekonomiskt utsatta områden som Rinkeby upplever nu stora ekonomiska nedskärningar. Vi föräldrar med barn i Askebyskolan i Rinkeby känner oss frustrerade, maktlösa och svikna av politikerna. Beslutet om nedskärningar riktar sig främst mot våra barn, som redan befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation. 
Ansvariga i Stockholm stad, med utbildningsborgarrådet Lotta Edholm (L) i spetsen, är ytterst ansvariga för att Askebyskolan nu tvingas dra åt svångremmen ännu mer. Det är beslut som påverkar skolornas utbildningskvalité negativt. Samtidigt har barn i innerstadens skolor bättre socioekonomiska förutsättningar, och därmed bättre förutsättningar att lyckas i sin studier.

Nedskärningarna bidrar till att klyftorna i samhället kommer att öka

Nedskärningarna bidrar till att de socioekonomiska klyftorna i samhället kommer att öka. Beslutet får långtgående konsekvenser; det drabbar våra barn och skolans arbetssätt och rutiner. Därmed drabbas i sin tur hela samhället när eleverna inte uppnår bra studieresultat. Allt i vårt samhälle styrs av tillgängliga ekonomiska resurser som har ett starkt samband med barnens kunskapsutveckling.

Vi behöver inte ett samhälle där barnens utbildning och drömmar bestäms utifrån föräldrarnas plånbok, etnicitet eller bostadsområde. Vi betalar skatt för att våra barn ska ha samma förutsättningar och samma framtidsdrömmar som barn i innerstaden. 

Vi har inte råd med att ett barn hamnar snett

Ni har säkert läst i tidningarna om de meningslösa gängkonflikter som har släckt många ungas liv. Dessa ungdomar är födda och har vuxit upp här, de har gått i skolan här. Samhället har inte råd med att en elev hamnar på efterkälken, alla behövs i vårt samhälle. Vi har inte råd med att ett barn hamnar snett. 
Ni som har den politiska makten kan bryta den negativa trenden genom att se till att skolorna i Järvaområdet får de resurser som de behöver.  
Beslutet om nedskärningar leder till att skolledningen tvingas säga upp lärare. Färre lärare kommer i sin tur leda till kraftigt försämrade skolresultat. 

Flera framstående forskare, bland andra Jerzy  Sarnecki, har visat att skolan har starkt samband med kriminalitet. Hur individen kommer att klara sig i framtiden beror på  hur situationen i skolan har  varit. De som klarar sig i skolan har bättre möjligheter till framgång i livet,  medan de som inte klarar sina studier lätt dras in i i kriminella kretsar.

Vi ser att det nu finns uppenbara risker att fler unga kommer att misslyckas i skolan. Därför kräver vi att våra politiker vidtar nödvändiga och förebyggande åtgärder innan det är för sent.

Föräldrarådet i Askebyskolan
Kahin Ahmed 
Halimo Muuse
Susan Hussein
Shugri Mohamed
Hani Khalif
Mako Duale
Sahra Aden
Fatouma Amin
Sadia Mohamed
Nazja Hasan
Fartun Ahmed
Hodan Jama
Habiba Muuse
Nassrin Fakka
Sahro Shuriye
Naima Muse
Anab Adan
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Innerstadsblues, eller Gräset är grönare på Järva

Kompisen och jag pratar någon timme i telefon då och då från våra isoleringar. Jazzkatten bor på Söder, i ett av de mest eftertraktade kvarteren nära Mariatorget. Lägenheterna snittar ett kvadratmeterpris på 90 lakan.

Vad viruset också kan göra

För oss i Sverige – inte minst här i Järva – som drabbats så hårt av coronapandemin, kan det vara hugnesamt att läsa om Färöarna, där viruset rent av räddar livet på valarna och faktiskt också far ganska skonsamt fram mot befolkningen.

Det finns redan cykelbanor mellan Kista och Akalla

Kan inte låta bli att kommentera Viktor Arnells insändare om Förbifartsbygget som bedrivs utan hänsyn till gående och cyklister. För samtidigt ser jag i en av reklamtidningarna att stan tänker bygga gång- och cykelbana längs Norgegatan.

Anslut er till Böckernas befrielsefront!

Detta är en appell. Var med och befria stockholmarnas böcker! 200.000 böcker har rånats av den borgerliga majoriteten. Ett helt bibliotek, det Internationella biblioteket på Odengatan.