Basro Hersi och Amina Abdurahman bor i allmännyttans bostäder i Rinkeby. Under Järvaveckan sökte de upp Miljöpartiet för att försäkra sig om att det inte blir några utförsäljningar av hyresrätter.

Basro Hersi är en av de fyra som skrivit ett brev till Miljöpartiets representanter. De bor alla i kommunala hyresrätter i Rinkeby och de oroar sig för deras hus ska ombildas till bostadsrätter.

Ett ännu större hot är att fastigheterna säljs ut till privata hyresvärdar

 – Men i den processen kan vi vara aktiva, sade Basro Hersi. Ett ännu större hot är att fastigheterna säljs ut i hemlighet till privata hyresvärdar.

I brevet konstaterar de att Miljöpartiet har stått på hyresgästernas sida under förra mandatperioden. De påpekade också att MP:s väljare är mot utförsäljning av allmännyttan. Nu ville de försäkra sig om att åtminstone ett parti i den politiska majoriteten står på hyresgästernas sida. ”Sälj oss inte till privata hyresvärdar eller utländska kapitalinvesterare.” 

 – Kan du skriva under vårt brev och lova oss att inte sälja ut, frågade Basro Hersi.

Tomas Beer var den som höll ställningarna i Miljöpartiets tält under Järvaveckan. Han läste igenom brevet.
 – Ja, det kan jag, sade han och skrev under.

Brevet skickades också till Miljöpartiets gruppledare i Stockholm, Martin Hansson. Han svarade att det inte finns några beslut om utförsäljningar idag. Men han skrev att ”beståndsförsäljningar endast kan bli aktuellt ifall Stockholm hamnar i en lågkonjunktur och bolagens soliditet blir så pass dålig att vi inte kan upprätthålla nybyggnadstakten.”

MP kan inte lova någonting

Han var tydlig med att MP inte kan lova någonting. ”Vi säger som sagt nej i nuläget och det respekteras. Men i.o.m att vi öppnat en lite dörr på glänt ifall Stockholm som sagt skulle hamna i en djup ekonomisk kris kan vi inte lova någonting. Vi kan bara lova att vi håller emot så pass mycket som är möjligt.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Folkfest på Husby gård när Italien vann EM-finalen

EM-finalen på Husby gård blev en riktig folkfest. Hundratals kom för att följa fotbollsmatchen mellan England och Italien. – Jag är jättenöjd, sade Robin Quaison, som var på plats när stiftelsen som bär hans namn, arrangerade visningen.

Ismahan är nominerad till årets Blåslampa

Varje år delar Sveriges Konsumenter tillsammans med tidningen Råd & Rön ut Blåslampan, Sveriges enda konsumentpris. Bland årets finalister finns Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci.

Festival för allas rätt till en egen plats på jorden

Orten Odlar, var namnet på kolonilottsfestivalen som nätverket Peppar och Pumpa arrangerade i Tensta i helgen. Där fanns grönsaker, kryddor och blommor till försäljning samt workshops, uppträdanden och konst.

Ett eget rum för svarta singlar i dejtingdjungeln

Trygg och coronasäker dating för svarta som är trötta på att sorteras bort och exotifieras. Det är tanken med Black Date Nights som arrangerar speeddejting på Zoom. Nyhetsbyrån Järva träffade Maryem Nasri och Aysha Jones som är kvinnorna bakom konceptet, för en intervju – på Zoom.