När landets vice statsminister Isabella Lövin vill veta mer om situationen i Järva kallar hon på Ahmed Abdirahman från Global Village.
– Jag bad om det här mötet eftersom vi vet att Järva är väldigt hårt drabbat av corona, sade Isabella Lövin vid en pressträff på fredagen.

Vice statsministern och grundaren av både Järvaveckan och Global Village hade haft ett samtal och mötte efteråt en utvald skara journalister på Regeringskansliet.

– Vi vet, att det finns underliggande skäl till situationen i Järva, som trångboddhet, sämre möjligheter att jobba hemifrån, en sämre ekonomisk situation, sade Isabella Lövin.

Hon menade att en annan viktig anledning till att Järva har hamnat i pandemins epicentrum kan vara att järvaborna inte följer svenska media och inte får samma information som infödda svenskar.

Det finns en misstro mot svenska medier

– Det finns också en misstro mot svenska medier i de här områdena, eftersom man bara skriver om dem när det är skjutningar och negativa nyheter. Medan det som är positivt på sin höjd speglas av lokal media, sade Isabella Lövin.

Ahmed Abdirahman påpekade att Global Village har samlat information om de 61 utsatta områdena som finns i vårt land.

– Vi är glada att kunna dela vår kunskap med er, för vi ser hur den här krisen förvärrar situationen i samhället. Det viktigaste för oss har varit att belysa och balansera rapporteringen om utrikesfödda grupper. Och vi måste tala med varandra och inte om varandra.

Isabella Lövin och Ahmed Abdirahman hade också diskuterat vikten av ekonomiskt stöd till det lokala näringslivet.

– Det finns väldigt många småföretagare i de här områdena, och vi måste hjälpa till för att de ska klara av den här krisen. Det behövs information riktad till småföretagare, för reglerna är komplicerade. Det behövs bland annat mer personlig information och det är något jag tar till mig, sade vice statsministern.

Hon menade att en sak vi kan lära oss av den här krisen är att förstå föreningslivets betydelse för förorten.

  – Det är viktigt att se det gemensamma och att alla har en kanal ut till hela samhället. Många förorter är lika stora som mellanstora svenska städer och det är viktigt att det finns en gemenskap där, precis som i städerna.

Det viktigaste är att fler får en plats på arbetsmarknaden

Ahmed Abdirahman fruktade att efter krisen kommer utomeuropeiskt födda att drabbas ännu hårdare än andra. 

– Det viktigaste är att fler får en plats på arbetsmarknaden. I utsatta områden tjänar man 110 000 mindre om året, jämfört med andra delar av landet. Med arbete och högre inkomster behöver man inte bo trångt. Den bästa vägen framåt är att minska segregationen, sade han.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

S-kvinnorna rustar sig inför valet

– Bara ett kryss på varje valsedel, annars blir valsedeln ogiltig. Det…

Spånga-Tensta fortsätter att möblera om

När Spånga-Tensta annonserar efter en ny biträdande stadsdelsdirektör framgår att omorganisationen inom förvaltningen fortsätter. Tjänsten som biträdande stadsdelsdirektör är nyinrättad och innebär att fyra avdelningar blir en enda.

Domarna föll i Al-Azhar-målet

I dag föll domen i Svea hovrätt mot de fyra personer som tidigare suttit i styrelsen för friskolekoncernen Al-Azhars stiftelsen. Samtliga dömdes i tingsrätten för grova ekobrott.

Fotboll + tech = Tensta United

Tensta Uniteds sommarjobbare har inte bara organiserat fotboll och basket för barn under sommarlovet. De har också byggt ett kylskåp.