Våldet har präglat Carolina Sinisalos hela liv. Som barn, som kvinna, som medborgare och som mamma har hon på olika sätt fallit offer. Varje gång har hon rest sig igen. Nu börjar hon föreläsa om sina erfarenheter för att stötta andra drabbade och åstadkomma förändring.

Fyra år har gått sedan syskonen Alejandro och Robin Sinisalo sköts utanför sin port i Akalla. Storebror Alejandro överlevde trots allvarliga skador, men Robin blev bara 15 år. Som ett sätt att överleva sorgen startade deras mamma Carolina Sinisalo organisationen Fuck våldet. Hon har talat på demonstrationer och gett intervjuer med förhoppning om att kunna stötta andra våldsdrabbade människor genom att skapa möten. Nu i vår börjar hon även föreläsa om sina erfarenheter.

Det är inte skamligt att be om hjälp

– Jag har levt med våld hela mitt liv. Jag växte upp med alkoholiserade föräldrar där det var våld och jag har upplevt våld i nära relationer som vuxen. Vågar vi inte prata om det så kan vi inte komma till en lösning. Vi kanske inte alltid har världens tillit till myndigheter, men det är inte skamligt att be om hjälp.

Just nu ligger Fuck våldet på is, det är för mycket jobb att driva en förening på egen hand säger Carolina Sinisalo, men hon slutar inte diskutera och jobba med frågan. Hennes ambition är att omsätta sorgen och vreden i någonting konstruktivt genom att prata om det hon varit med om i offentligheten. Samtidigt utbildar hon sig till socialpedagog för att kunna arbeta mer förebyggande mot våld i framtiden.

– Jag är inte ute efter kändisskap, jag vill driva den här frågan och jobba på marken. Om jag kan locka till mig människor som tycker att vi förortsmänniskor är jättehemska, kanske det kan bidra till att bryta fördomar från båda håll. Någonting måste vi göra, fortsätter det så här kommer det här landet att gå under.

Anna Nygård

Den som vill kontakta Carolina Sinisalo når henne på carrosinisalo@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ortens Tomtenissar hjälper utsatta barn och ungdomar

Ortens Tomtenissar är Olivia Ström och Ibbi Chune som i år delar ut julklappar till barn som lever i social och ekonomisk utsatthet. På två dagar lyckades kompisarna samla in närmare 27 000 kronor.

Ricardo Poblete vill ge unga hopp genom konsten

Ricardo Poblete är konstnär och bor i Rinkeby. Tillsammans med några vänner skapar han konst i en lokal vid Tensta Kyrka. Han berättar om uppväxten i Chile och om vilken potential som finns bland unga som hamnat snett. 

Hon mobiliserar mot väktarvåld

Aysha Jones från Tensta utsattes för väktarvåld, nu startar hon ett initiativ för att hjälpa andra. Under hashtaggen #interäddfördinbricka ska ordningsmakten granskas och andra som blivit offer för övergrepp av ordningsvakter eller polis kan få råd och stöd.

Nu polisanmäler han polisen

Said Ali har fått nog. Han bor i Husby sedan många år och de senaste månaderna har han stoppats åtskilliga gånger av polis. – De uppträder aggressivt och otrevligt. Jag är övertygad om att det handlar om rasism, därför tänker jag polisanmäla dem den här gången.