– Varför ser det ut så här?
Läsare hör av sig och skickar in bilder från Rinkeby. Soporna på Sörbyplan blir fler och råttorna också.
– Jag tycker att det är för jävligt, redan onsdag eller torsdag eftermiddag är kärlen nästan fulla och så töms de inte förrän på måndagen, säger en läsare.
Men enligt Sanel Hasic, Hemblas chef för den tekniska förvaltningen i Järva, så töms sopbehållarna tre gånger i veckan.
– Det händer att kärlen är tömda, men folk ställer ändå sopåsarna vid sidan om. Om en gör det, gör nästa samma sak och det blir ett berg av sopor.
Det är en läxa för oss och vi får lära oss utav det
– Detta var ett extremt fall i och med eid och vi borde ha satt in ännu fler åtgärder. Det är en läxa för oss och vi får lära oss utav det. Men nu kan du gå förbi, nu är det rent.
Enligt Sanel Hasic så ronderar Hemblas fastighetsvärdar varje morgon och plockar sopor.
– Vi har dessutom en firma som gör extra ronderingar och plockar sopor. Men sopor är ett problem i Järva. Det finns de som kastar sopor från balkongen eller så skickar de sina barn, som inte når upp till öppningen på sopbehållarna.
Vi är i ständig dialog med Anticimex
Råttorna är många och ett återkommande problem.
– Vi är i ständig dialog med Anticimex och det finns elektroniska råttfällor utsatta. Vi har dessutom lagt ett extra nät runt våra fastigheter, och grävt ner till grunden, för att hindra råttorna att ta sig in, säger Sanel Hasic.
Det finns planer på att byta sopbehållare på Sörbyplan och ställa dit större modeller. Dessutom har Hembla ett projekt som innebär att snart kan matavfall lämnas separat.
– Vi jobbar aktivt, men det är något vi måste göra tillsammans med hyresgästerna, säger Sanel Hasic.
Kerstin Gustafsson Figueroa