Just nu pågår en studie för att ta reda på hur covid-19 har påverkat personer som någon gång i livet har haft psykisk ohälsa.
– Vi är intresserade av att personer från Järva deltar, eftersom det finns risk att det är ett område som varit extra utsatt, säger Shervin Shahnavaz, forskare vid Centrum för psykiatriforskning.

Studien, som görs i samarbete med Karolinska Institutet, Region Stockholm och Kings College i London, har pågått några månader. De vänder sig till personer i hela landet och omkring 3000 personer deltar redan. Men de hoppas på det dubbla antalet respondenter och fler med utländsk bakgrund.
– Cirka hälften av dem som vårdats på intensivvårdsavdelning för covid-19 har haft utländsk bakgrund enligt Socialstyrelsen, men bland dem vi fått kontakt med är det låg representation av personer med utländsk bakgrund.

De söker personer som tidigare har sökt hjälp för psykisk ohälsa

De söker personer som tidigare har sökt hjälp för psykisk ohälsa, eller som anger att de har haft psykiatriska symptom någon gång i sitt liv.
– Svaren som lämnas tas hand om på ett säkert sätt så att deltagarnas identitet inte röjs. När resultatet presenteras görs det på gruppnivå där det inte går att koppla svaren till en viss person.

Enkäten görs på en särskild digital plattform som sköts av Karolinska Institutet.
– Första gången tar det mellan 30 och 50 minuter att svara på frågorna. Sedan görs en uppföljning en gång varje månad i ett år, men då krävs bara tio minuter för att svara varje gång. Medverkan är naturligtvis helt frivillig och det är möjligt att dra sig ur under arbetets gång, säger Shervin Shahnavaz.

Shervin Shahnavaz
Bild: Rebecka Uhlin

Syftet med studien är att vården bättre ska kunna möta de behov som finns och lättare hitta utsatta grupper med psykiska svårigheter.
– Vi vill se hur den här utsatta gruppen påverkas av covid-19. Det är viktigt att nå dem som behöver hjälp så att de psykiska problemen inte blir värre och kroniska.

Forskarna annonserar även på Facebook för att nå fler deltagare och de har annonser på 13 olika språk.
– Men det är viktigt att säga att själva frågeformulären är enbart på svenska, säger Shervin Shahnavaz.

På Facebook har de fått frågan varför ingen ersättning utgår för medverkan. Men i Sverige, och i många andra länder, anses det oetiskt att locka personer till forskning med pengar.
– Om det är något som tar flera timmar, kanske dagar, då utgår ersättning för bortfall av arbetstid. Men nu handlar det om en liten egeninsats för samhället och kollektivet.

Kerstin Gustafsson Figueroa

HÄR kan du gå in på studiens hemsida.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Parkleken Rinken får ansiktslyft inför sommaren

Parkleken Rinken i Rinkeby har rustats upp inför vår- och sommarsäsongen. I parkleken finns nu bland annat en ny lekborg, hinderbana och träskulptursdjur som besökande barn kan leka på.

Aktionsgruppen Sthlm Mot Hat mobiliserar för trygghet i helgen

Imorgon planeras en hataktion från en grupp partirepresentanter i det danska högerextrema partiet Stram Kurs. Planen är att åka runt mellan Stockholmsförorter och bränna koraner. Därför planerar aktionsgruppen Sthm mot hat en motaktion för att motverka oroligheter och bygga trygghet under helgen.

Fem nya skidlärare på Spånga IP

Jo, det går fortfarande att åka skidor på Spånga IP. Även efter två dagars plusgrader och regn.  – Det kommer finnas snö, men inte de underbara mängder vi har haft, säger Mårten Westberg från Rinkeby Run.

Misstänkt mordförsök i Rinkeby

En man skadades vid tiotiden på fredagskvällen i en lägenhet i Rinkeby. Två medelålders män är anhållna och misstänks för försök till mord eller dråp.