Tenstabon Aysha Jones organiserar en digital protest mot polisbrutaliteten i USA, idag kl. 14.00 på Facebook. Detta med anledning av mordet på George Floyd av amerikansk polis. 

Mordet på George Floyd av amerikansk polis och de massiva protesterna som brutit ut i USA till följd av mordet, har skakat hela världen. Här i Sverige bestämde sig Aysha Jones från Tensta att organisera en digital protest. Under söndagen lade hon upp evenemanget ”Sweden in solidarity with Black Lives Matter (digital protest)” på Facebook. Knappt ett dygn senare har över 10 000 personer visat intresse.

Protesten kommer att gå ut på att ladda upp en bild med samma budskap som namnet på protesten, på Facebook, använda hashtaggen #blacklivesmatter, och ”checka-in” på den amerikanska ambassadens adress i Sverige.

 Aysha Jones berättar om varför hon tog initiativet:

– Frustration, trötthet, ilska och hopp om förändring. Känslan av att man måste agera. Jag tror inte på att klaga utan att själv komma med förslag på förbättring.

– Jag känner verkligen att något måste göras, framförallt på grund av hur det ser ut i USA, men även i resten av världen. I Sverige också. Våldet mot svarta kanske inte är lika brutalt här som i USA. Men vi blir ändå systematiskt utsatta för förtryck, rasism, hot, våld och sämre villkor i alla rum – inte bara från poliskår, ordningsvakter och väktare. Jag blev själv misshandlad av väktare för att jag stoppade ett bråk. Även när vi försöker rätta andra som gör fel i samhället, blir det ändå vi som blir straffade av lagens män som egentligen ska skydda oss.

En digital protest är något som inte hör till vanligheterna. Hur tror du att det kommer att gå?

– Jag tror att det finns både positiva och negativa aspekter med en digital protest. Det positiva är att fler har möjlighet att delta eftersom vi befinner oss i en pandemi. Det negativa är att demonstrationen blir mindre synlig eftersom det inte kommer att finnas människor på plats fysiskt framför den amerikanska ambassaden.

Vilken inverkan tror du att protesten kan ha på USA?

– Jag tror att det kommer att få amerikanska myndigheter att förstå att världen ser på. Världen kommer inte att acceptera att de behandlar sina medborgare på det sättet. Även om våra beslutsfattare är tafatta och inte vågar ta ställning, vilket de hade gjort om det gällde ett annat land.

– Sedan hoppas jag mer på att protesten har en större inverkan på svenska politiker att förstå att vi inte är nöjda med hur Sverige styrs. Det är inte acceptabelt att vissa länder drabbas av sanktioner, medan länder som USA vågar man inte ens ta ton mot.

Eleni Terzitane
Bild:  Ida-Maria Tjäder
Lämna ett svar
You May Also Like

Tryggheten diskuterades när Stadsteatern kom på besök

Lokala frågor stod i fokus när Kulturhuset Stadsteatern bjöd in till forum och debatt i Blå Huset i Tensta. Journalisten Amie Bramme Sey ledde diskussionen under turnén i Västerort.

Trappan i Rinkeby diskuteras igen

Den nya trappan i Rinkeby centrum är inte tillgänglig för alla. Därför föreslog socialdemokraterna i Stockholms stad i trygghetsutskottet ”att det ska vara ett grundkrav att ha med tillgänglighetsperspektivet i ansökan till trygghetsutskottet för att projekt ska kunna beviljas medel.”

Hur lång tid ska det ta att laga bron ?

Det var den 26 april som en lastbil körde in i Femte Rinkebybron och gångbron över stråket stängdes av. Nu är det den 8 juli och gångbron är fortfarande trasig. Hur lång tid ska det behöva ta?

Nu börjar firandet av Eid al-adha!

Vid halv tio på söndagsmorgonen är bönen i moskén i Husby över. Folk strömmar ut från lokalen. Alla är finklädda och många ställer upp för att ta familjefoton. – Den här helgen är det särskilt viktigt att umgås med familj, släkt och vänner, säger Hooda Warsame, som bor hos sin moster i Husby.