Bild på lokalen där Medborgarkontoret är

Att Spånga-Tensta har tillåtits bli en delad stadsdel visste vi redan. I gårdagens artikel om krisstöd erkänner till och med direktören själv, Fredrik Jurdell, att han inte har några större ambitioner att ändra på saken.

När en person igår hittats tragiskt död på Spångasidan (mördad i gängkrig eventuellt?) sattes det stora krisstödsmaskineriet igång och ett specialutbildat krisstödsteam skickades ut att förbättra Spångabornas rimligen chockade känslor.

När samma sak skedde i Tensta gavs dock ingen startorder till krisstödsspecialisterna

Tidigare i somras när samma sak skedde i Tensta gavs dock ingen startorder till krisstödsspecialisterna för att trösta de rimligen ännu mer slitna Tenstaborna. Vad dessa ”krisstödsspecialister” har för kompetens utvecklas inte närmare i intervjun igår, men jag gissar att de är en variant av det som i kommunen tidigare kallades lokal kommunal POSOM-grupp, alltså Psykisk och socialt omhändertagande. En sådan grupp brukar kunna bestå att legitimerade psykoterapeuter, psykologer, präster eller kristraumatologer (se här).

Fredrik Jurdells uttalande hymlar inte med sanningen: ”När något händer i Tensta finns Medborgarkontoret och där kan oroliga få hjälp vidare, säger Fredrik Jurdell”.

Boende i Tensta anses alltså av Fredrik Jurdell inte behöva stöd av några specialutbildade krisstödjare utan kan gå iväg till Medborgarkontoret om de tycker sig behöva hjälp. Vilken hjälp finns då att få i Medborgarkontorets sortiment? Enligt Spånga-Tensta stadsdelsförvaltnings egen hemsida  läser jag först att Medborgarkontoret ligger organisatoriskt under ”Kansliet” tillsammans med arkivet, telefoni & IT samt vaktmästeriet. När jag följer länken som närmare beskriver Medborgarkontoret får jag veta att här får jag tillgång till ”datorer, wi-fi, printer och kopiator”. Jag kan även boka tid med en Boendelots, Föreningssamordnaren samt få hjälp att göra en budget hos Budget- och skuldsaneraren. Om jag så önskar kan jag få ett ”personligt möte” med en av Samhällsvägledarna som visar mig hur jag ”själv kan uträtta mitt ärende”, och eventuellt få hjälp att reklamera något jag köpt.

”Dina synpunkter är viktiga. Vi tar gärna emot dina synpunkter på stadens och stadsdelens verksamhet.”

När jag frenetiskt scrollar efter information om vilket krisstöd som erbjuds i händelse av någon av de katastrofer i form av skottlossning, mord som sker oroväckande ofta i Tensta nu för tiden, möts jag istället av följande klämmiga uppmaning: ”Dina synpunkter är viktiga. Vi tar gärna emot dina synpunkter på stadens och stadsdelens verksamhet. Lämna klagomål, beröm och idéer.”

Vore det inte på sin plats att sätta in kristerapeuterna även i Tensta och inte bara i Spånga? Och säg nu inte att det är fler fältassistenter på plats i Tensta än i Spånga för de utför inte samma arbetsuppgifter och har inte samma utbildning och kompetenser som en POSOM-grupp. Dessutom finns det ju fältassistenter utstationerade även i Spånga i normalfallet så det argumentet håller inte.

Kommer Tenstaborna efter en skottlossning få krisstöd hos någon bibliotekarie mot uppvisande av lånekort?

Är det förresten inte riktigt dåligt att Tenstaborna efter, låt säga, en blodig skottlossning, förväntas gå till ett medborgarkontor som ligger på samma avdelning som vaktmästeriet för att få traumastöd, istället för att få träffa traumaspecialisterna som med all säkerhet är organiserade under socialtjänsten? Förväntas Tenstaborna på fullt allvar vilja gråta ut i famnen på en (säkert trevlig och empatisk) vaktmästare? Och hur blir det i framtiden när Medborgarkontoret ska samlokaliseras med biblioteket, kommer Tenstaborna efter en skottlossning få krisstöd hos någon bibliotekarie mot uppvisande av lånekort? Vad har socialtjänsten för ansvar i de krissituationer som drabbat stadsdelen?

En professionell krisbearbetning med hjälp av experter kan vara avgörande för att en drabbad ska kunna gå vidare i sitt liv. Den funktionen ligger rimligen under socialtjänsten.

Varför vill Fredrik Jurdell lägga ut professionellt krisstöd bara till boende i Spånga och inte i Tensta?

Pensionerad socionom och f.d. Tenstabo
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hederskulturen har en lång historia i Sverige

Hederskulturen existerar i det svenska samhället. Många, däribland en del politiker, påstår att det är ett problem som uppstått tillsammans med den samtida invandringen. Sanningen är något helt annat och rötterna sträcker sig långt bak i tiden.

Rädda planeten och skapa jobb

I takt med att klimathotet nu är ett faktum, anser Vänsterpartiet att förvaltningen bör utveckla nya metoder för att dra sitt strå till stacken för att rädda planeten och den biologiska mångfalden i vårt stadsdelsområde.

Valet ska inte stå mellan arbetslöshet eller gängkriminalitet

En fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark Järvafältet har drabbats hårt av arbetslöshet i pandemins spår. Arbetslösheten får dock färre rubriker än gängkriminalitet. Måste valet stå mellan arbetslöshet eller gängkriminalitet?

Vad menar den biträdande rikspolischefen egentligen?

”De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet. Där är vi i Sverige ganska naiva.” Det sade biträdande rikspolischef Mats Löfving I P1:s lördagsintervju igår.