Hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen har brutits efter att värdarna krävt nästan tre procents hyreshöjning för 2021.
– Vi vill egentligen ha noll procents höjning, folk har ingenting att lägga undan, säger Reijo Krogell från Hyresgästföreningen.

Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska bostäder som är de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm vill höja hyrorna nästa år. Först yrkade de på 2,8 procents hyreshöjning från den första januari 2021, men efter månader av förhandlingar med Hyresgästföreningen sänkte de kravet till 2,4 procent. Men budet accepterades inte av Hyresgästföreningen och nu har bostadsbolagen brutit förhandlingarna.

Hyresgästföreningen uppmanar de som kan att lägga undan pengar

– Vi får se hur det går, vi ska ska ha ett möte med hyresvärdarna igen nästa vecka. Om höjningen går igenom hoppas vi kunna få den så låg som möjligt, i alla fall inte högre än i fjol då de höjde med 1,95 procent, säger Reijo Krogell som är aktiv i Hyresgästföreningen och representerar Järvaborna i stora förhandlingskommittén med bostadsbolagen.

Tvisten har nu hamnat hos Hyresmarknadskommittén, som ska medla mellan Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta som är en bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga och privata bostadsföretag. I väntan på besked om det blir någon hyreshöjning och vad den i så fall landar på har Hyresgästföreningen gått ut och uppmanat de som kan att lägga undan pengar.

Bostadsbolagen behöver inte pengarna

Hur motiverar bostadsbolagen den föreslagna hyreshöjningen i år?
– Inte alls. De har ingen motivering och de behöver inte pengarna. Vi vill egentligen ha noll procents höjning. I synnerhet nu med coronan när det har blivit som det har blivit har ju folk ingenting att lägga undan.

Enligt Hyresgästföreningen är Stockholms allmännyttor några av landets största och mest välmående hyresvärdar. Kraven på hyreshöjningar under pågående pandemi anser de vara både tondöva och orimliga.

Anna Nygård
Lämna ett svar
You May Also Like

Hyllade västerortsrapparen Erik Lundin debuterar som sommarvärd

Imorgon sänds Erik Lundins sommarprat i Sveriges Radio P1. Rapparen från västerort kommer att bland annat beröra identitet och drömmar under sin debut som sommarvärd. 

Så här fördelades föreningsbidragen i Rinkeby-Kista

På gårdagens sammanträde i Rinkeby-Kista fattades beslut om vilka föreningar som får ekonomiskt stöd i år. En invändning mot förvaltningens förslag kom från Vänsterpartiet. De ville att AIF Kista skulle få de 100 000 kronor som de ansökt om, och inte 30 000 som förvaltningen föreslagit. Socialdemokraterna undrade varför endast 804 450 kronor delades ut, när det fanns en miljon.

Familjebostäders chef om konst, censur och höga hyror

Lars Nylund är fastighetschef och den från Familjebostäder som svarar på frågor om vad som hände när tre tavlor i Rinkeby Folkets Hus censurerades.  – Vi som hyresvärd ska inte göra bedömningar av konst eller hyresgästernas verksamhet.

Cykelverkstad i Pilparken i sommar

I sommar är det full verksamhet i Pilparken, den vackra öppna platsen mellan Tensta träff, simhallen och Tensta gymnasium. Där, i pilträdens skugga, fixar några av stadsdelens sommarjobbare din cykel, om den behöver pumpas eller oljas.