Hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen har brutits efter att värdarna krävt nästan tre procents hyreshöjning för 2021.
– Vi vill egentligen ha noll procents höjning, folk har ingenting att lägga undan, säger Reijo Krogell från Hyresgästföreningen.

Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska bostäder som är de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm vill höja hyrorna nästa år. Först yrkade de på 2,8 procents hyreshöjning från den första januari 2021, men efter månader av förhandlingar med Hyresgästföreningen sänkte de kravet till 2,4 procent. Men budet accepterades inte av Hyresgästföreningen och nu har bostadsbolagen brutit förhandlingarna.

Hyresgästföreningen uppmanar de som kan att lägga undan pengar

– Vi får se hur det går, vi ska ska ha ett möte med hyresvärdarna igen nästa vecka. Om höjningen går igenom hoppas vi kunna få den så låg som möjligt, i alla fall inte högre än i fjol då de höjde med 1,95 procent, säger Reijo Krogell som är aktiv i Hyresgästföreningen och representerar Järvaborna i stora förhandlingskommittén med bostadsbolagen.

Tvisten har nu hamnat hos Hyresmarknadskommittén, som ska medla mellan Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta som är en bransch- och intresseorganisation för allmännyttiga och privata bostadsföretag. I väntan på besked om det blir någon hyreshöjning och vad den i så fall landar på har Hyresgästföreningen gått ut och uppmanat de som kan att lägga undan pengar.

Bostadsbolagen behöver inte pengarna

Hur motiverar bostadsbolagen den föreslagna hyreshöjningen i år?
– Inte alls. De har ingen motivering och de behöver inte pengarna. Vi vill egentligen ha noll procents höjning. I synnerhet nu med coronan när det har blivit som det har blivit har ju folk ingenting att lägga undan.

Enligt Hyresgästföreningen är Stockholms allmännyttor några av landets största och mest välmående hyresvärdar. Kraven på hyreshöjningar under pågående pandemi anser de vara både tondöva och orimliga.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Drömmar på väggarna i Hjulsta

Ungdomar från Tensta och Spånga har gjort muralmålningar av sina drömmar som sommarjobb. De har under tre veckor målat i gångtunneln under Hjulstastråket.

Stadsdelsnämnden kände inte till beslutet om utförsäljning

Under gårdagens sammanträde i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta ställdes frågan: – Visste majoriteten att Tensta gymnasium och Tensta träff ska säljas ut?

Det här är ett livsfarligt övergångsställe!

Övergångsstället på Rinkebystråket vid Folkets Hus är obevakat och bilarna kör fort.   – Jag har ringt överallt för att få dem att förstå att här behövs ett bevakat övergångsställe, säger Jamad Mohamud.

Nu blir Sibeliusgången kameraövervakad

Polisen fortsätter att utöka övervakningen i Järva med fyra nya kameror i Akalla. Polisen uppger att det inte beror på någon ökad risk för brott på platsen, utan det handlar om att utvidga det övervakade området.