Förre ordföranden i Al-Azharstiftelsen, Bashir Ali, döms till fyra år och sex månaders fängelse. Tre före detta styrelseledamöter döms också till fängelse. Domen offentliggjordes i Stockholms tingsrätt på torsdagen.

Bashir Aman Ali döms till fyra år och sex månaders fängelse för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grov trolöshet mot huvudman. Dessutom meddelas han omedelbart näringsförbud i åtta år.

Tre av de före detta styrelseledamöterna döms också till fängelse. Två av dem till två år och fyra månader och den tredje till två år och två månader. De döms för skyddande av brottsling och grovt bokföringsbrott. De tre får även de näringsförbud i 4,5 år.

Dessutom ska Bashir Ali tillsammans med de dömda och företagen Aman Holding AB och Aman Finance AB betala skadestånd till Al-Azhar-stiftelsen med 4 483 100 kr, plus ränta på beloppet.

De dömda överväger att överklaga domarna, beslut fattas inom tre veckor. 

Det var den 20 november förra året som fem personer med koppling till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar greps. Alla fem har tidigare suttit i skolans stiftelses styrelse. Tre av dem släpptes i mitten av december, den fjärde strax före jul,

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu blir Sibeliusgången kameraövervakad

Polisen fortsätter att utöka övervakningen i Järva med fyra nya kameror i Akalla. Polisen uppger att det inte beror på någon ökad risk för brott på platsen, utan det handlar om att utvidga det övervakade området.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om att det är fler inrikesfödda än utrikesfödda som vaccinerar sig. Många har haft svårt med tidsbokningen och tvingas resa långt för vaccination. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.

Årets vinnare av Tensta konsthalls Textpris för unga

Amar Jasarevic och Nasrin Mohamoud vann första och andra pris i Tensta konsthalls tävling Textpris för unga. – Jag skrek rakt ut när jag såg att jag vunnit, sade Amar Jasarevis. – Jag blev jätteglad, men hade nästan glömt att jag skickat in min text, sade Nasrin Mohamoud.

Nu har söndagsteatern börjat i Rinkeby

Varje söndag fram till 5 april bjuds det på barnteater på Rinkebyskolan. Först ut var Mittiprickteaterns föreställning Glad och Sur i ur och skur.