Klipp ur Rinkeby Tidning från 1991. Insändare mot kriget. Bild på demonstrationståg.
Rinkebyarkivet.

För nästan exakt 30 år sedan anordnades en demonstration i Järva mot kriget i Persiska viken. Rinkeby Tidning skrev om det i sitt första nummer 1991.

Författaren Gunilla Lundgren, som skriver boken till Rinkebys 50-årsjubileum, hittade artikeln när hon sorterade material till en utställning på Rinkeby bibliotek i höst. Artikeln handlar om 150 personer som tågade från Tensta till Rinkeby i ”en demonstration mot kriget i Persiska viken och uppmanade USA att lämna Mellanöstern”.

Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig

I artikeln står det att Gunilla Lundgren var en av dem som talade på Rinkeby torg den 9 februari 1991. Gunilla Lundgren var också initiativtagare till ett upprop som Sveriges barnboksförfattare riktat till regeringen i protest mot att regeringen ställt sig bakom FN-resolution 678, samtidigt som den ställt sig bakom barnkonventionen.

”Varje dag möter jag flyktingbarn i Rinkeby som har släktingar i Mellanöstern och som själva har upplevt krig. Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig”, sade Gunilla Lundgren i artikeln i Rinkeby Tidning.

Källa: Rinkeby Tidning, 1991/Rinkebyarkivet

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Polisen Järva publicerade integritetskränkande inlägg

I ett inlägg på sociala medier publicerade polisen i Järva ett inlägg där man beskrev ett polisingripande. Personen som greps blev som pass uppskrämd att den hade avföring på sig enligt inlägget. – Det här ett övertramp som går emot polisens egna riktlinjer kring vad man får publicera på sociala medier. Polisen hånar den här personen genom att beskriva detaljer som är helt onödiga, säger Max V Karlsson som tidigare i år gjorde en uppmärksammad granskning av polisens närvaro på sociala medier.

En ny utbildning för Järvas föreningsaktiva

Ett tjugotal personer var samlade i Folkets Husby när kursen i coachande ledarskap drog igång. I samverkan med Tollare folkhögskola startar man en ledarskapsutbildning för Järvabor med lokalt engagemang.

Aisha nekades jobb på grund av sin slöja

Aisha Hussein sökte en tjänst som flygplatskontrollant för Securitas på Bromma flygplats. Hon blev nekad jobbet på grund av sin slöja, då slöjan är en symbol som Securitas policy inte tillåter.  – Jag kommer inte ta av mig min slöja för ett jobb.

Rinkebyarkivet öppnar för allmänheten

Som en del i firandet av Rinkebys 50-årsjubileum kommer Rinkebyarkivet med start imorgon den 18 mars att ta emot besökare från allmänheten.