Klipp ur Rinkeby Tidning från 1991. Insändare mot kriget. Bild på demonstrationståg.
Rinkebyarkivet.

För nästan exakt 30 år sedan anordnades en demonstration i Järva mot kriget i Persiska viken. Rinkeby Tidning skrev om det i sitt första nummer 1991.

Författaren Gunilla Lundgren, som skriver boken till Rinkebys 50-årsjubileum, hittade artikeln när hon sorterade material till en utställning på Rinkeby bibliotek i höst. Artikeln handlar om 150 personer som tågade från Tensta till Rinkeby i ”en demonstration mot kriget i Persiska viken och uppmanade USA att lämna Mellanöstern”.

Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig

I artikeln står det att Gunilla Lundgren var en av dem som talade på Rinkeby torg den 9 februari 1991. Gunilla Lundgren var också initiativtagare till ett upprop som Sveriges barnboksförfattare riktat till regeringen i protest mot att regeringen ställt sig bakom FN-resolution 678, samtidigt som den ställt sig bakom barnkonventionen.

”Varje dag möter jag flyktingbarn i Rinkeby som har släktingar i Mellanöstern och som själva har upplevt krig. Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig”, sade Gunilla Lundgren i artikeln i Rinkeby Tidning.

Källa: Rinkeby Tidning, 1991/Rinkebyarkivet

Lämna ett svar
You May Also Like

Inspiration för tjejer att våga drömma stort

Månadens tjejkväll med Healthy Women och Womenisa ville inspirera till att våga jaga drömmar och mål. – Kan vi, så kan ni, säger Susan Dahlbeck, som startade Healthy Women.

Rinkebys MMA-stjärna Hamza ”Rifi” Bougamza på besök

Med stöd från Gålöstiftelsen bjöd Framtidens Hus och Fryshuset in 16-19 åringar för att prova thaiboxning under ledning av Hamza Bougamza. – Min dröm som barn var att bli elitidrottare, och här är jag nu och stöttar unga från Järva, säger han.

De vill bara återförenas med sina familjer

De är många, nästan 500 ensamma män, som kom som politiska flyktingar från Eritrea under åren 2014-2015. – Jag har både jobb och bostad, men tjänar inte tillräckligt för att få hit min familj, säger Negasy Wolday.

Den politiska majoriteten lyssnade bara på polisen

Igår var sista dagen för de 19 anställda på Ungdomens Hus och Reactor att fatta beslut om sin framtid. Ska de stanna kvar inom förvaltningen och riskera få en tjänst som varken motsvarar deras erfarenheter eller lön? Eller ska de ta tolv månaders avgångsvederlag?