Nora Khalil vann första pris i Tensta konsthalls textpris, som delas ut för sjunde året i rad.
– Vi är otroligt imponerade av vinnarna. Vi tror att Noras roman kommer att bli utgiven, säger Paulina Sokolow som är en av jurymedlemmarna.

Den vinnande texten är ett utdrag ur en roman som handlar om tre unga pojkars liv och deras äventyr i en klassisk samtida förort. ”Sällan har tonårsliv, asylpolitik och svensklektioner skildrats med så mycket humor och exakthet”, skriver juryn i sin motivering.

Det känns verkligen som ett kvitto på att det jag gör är bra

Första pris som är 3000 kronor, tilldelas den 23-åriga läraren Nora Khalil från Alby. Trots att hon redan gett ut en diktsamling kom priset som en överraskning.
– Det här förväntade jag mig inte. Jag har alltid följt Tensta konsthalls textpris och nu känns det verkligen som ett kvitto på att det jag gör är bra och att skrivande är min grej, säger Nora Khalil.

På andra plats kom Jana Paegle, 20, deån Lettland och Södertälje som får 2000 kronor, och tredjepriset delas mellan Adina Edfelt, 18, från Stockholm och Ali Mahmoudi, 23, från Vällingby som får 1000 kronor var.
– Vi är otroligt imponerade av vinnarna. Vi tror att Noras roman kommer att bli utgiven. Juryn är inga duvungar, utan luttrade författare som sett det mesta, säger Paulina Sokolow som tillsammans med Murre Gonday, Tone Schunnesson och Athena Farrokhzad utgör årets jury.

Tensta konsthalls textpris instiftades 2014 och bland tidigare års vinnare finns bland andra Mona Manasar, Evin Ahmad och Nioosha Shams.

Vinnarna av Tensta konsthalls textpris 2020 med juryns motiveringar:

1:a pris: Nora Khalil för utdrag ur Hur blev det såhär?

Hur blev det såhär? Och hur fortsätter det? Vi längtar redan efter nästa kapitel i Caspians, Ryans och Amirs liv. Med stor skärpa skriver Nora Khalil fram berättelsen om några ungdomar som genomskådar etablissemangets välmenande omsorg. Killarnas interaktion rör sig mellan ömhet och hårdhet, samtidigt som deras egen sköra livssituation blir blixtbelyst. Sällan har tonårsliv, asylpolitik och svensklektioner skildrats med så mycket humor och exakthet. När kommer romanen ut?

2:a pris: Jana Paegle för Perestrojka

En storm man blir golvad av. Självaste Majakovskij hade förmodligen kunnat jämföra dikten ”Perestrojka” med ett digitalt moln i byxor. Med ett anarkistiskt-innovativt språk kastas läsaren in i en centrifug av samtidens skräpiga brus bestående av robotar, hudkräm, tangentbord och b-kändisar. Berättarjaget ömsom växer till uppblåst arrogans för att i nästa rad krympa ner till ömkligt självförakt. Det är en långdikt att gå vilse i och ha roligt hela vägen.

Delat 3:e pris: Adina Edfelt, 2020

Hur sammanfattar man år 2020? Adina kommer med ett förslag som lägger sig nära en verklighet många kan känna igen sig i, en verklighet som gradvis förflyttat sig från en yttre, strukturerad, konkret tillvaro, till en inre kaotisk värld där inga naturlagar gäller. ”Shtu shtu”, och du befinner dig plötsligt nere i Underlandet, nu inrett av en senkapitalistisk Salvador Dalí med busiga lakritsklubbor, stillastående men ändå stressade feberdrömmar som pendlar mellan leda och orgasm. ”Som osthyvlar ska åka skidbacke nedför venusberget”.

Delat 3:e pris: Ali Mahmoudi, Svenska som andraspråk

Med sina klarsynta reflektioner om tvåspråkighet och dess onda syskon ”nollspråkighet” tar Ali Mahmoudi tag i en textform man gärna vill se mer av: den personligt hållna essän. Genom att dela med sig av sina egna erfarenheter, tecknar författaren en vältalig och avklarnad bild av exilens dubbelhet. Som på ett fotonegativ blir färgerna aldrig rätt, vare sig i den nya eller den gamla världen. Det är samtidigt gripande och intellektuellt.

Anna Nygård
Lämna ett svar
You May Also Like

17-åringen döms mot sitt nekande

Svea hovrätt har fastställt domen mot den 17-årige pojke, som dömdes för att ha skjutit en 25-årig man till döds inne på pizzerian i Rinkeby centrum förra året. 17-åringen döms till tre års sluten ungdomsvård mot sitt nekande, skriver Dagens Nyheter.

Somaliska akademiker visar olika vägar efter studenten

Strålande väder var det när Somaliska Akademiker Stockholm hade studentfest med grill och gäster i Rinkeby. Temat var Student 2020 och tillsammans med Rinkeby Folkets Hus och Studier&Arbete ville man inspirera och informera unga att studera vidare. 

Trädkojebygge med Kulturskolan

I dagarna tre har Kulturskolan Järva i samarbete med Tensta och Rinkeby bibliotek, erbjudit barn att komma till Pilparken utanför Tensta bibliotek och skapa modeller av sin drömträdkoja. – Det har varit många barn som deltagit, och jättemånga förbipasserande har varit nyfikna på vad vi gör, berättar Nadja Ekman, bildlärare från Kulturskolan i Husby.

Fryshuset prisar Womenisa-grundarna

Tidigare idag delade Fryshuset ut Anders Carlbergs minnespris. I år gick priset för Årets revanschist till entreprenörerna och grundarna bakom det Järvabaserade kvinnonätverket Womenisa,  Deqa Abukar och Amal Said.