Porträtt på Imam Hussein i traditionell muslimsk klädsel.
Imam Hussein Farah.

Imorgon börjar ramadan, den heliga muslimska fastemånaden som är en av islams fem pelare.
– I vanliga fall träffas vi i moskén när vi brutit fastan, men inte i år, säger imam Hussein Farah, som önskar alla Järvas muslimer Ramadan Kareem.

Eftersom muslimernas kalender följer månåret förskjuts månaden ramadan med tolv dagar varje år. Det gör att man ibland kan uppleva ramadan på vintern, ibland på sommaren. I Sverige följer många muslimer saudiernas kalender för ramadan.

– I Sverige finns nästan en miljon muslimer från olika delar av världen och man försöker enas om när fastan ska inledas. Dessutom hänger det samman med när vallfärden till Mecka sker, det är också en anledning till att vi följer saudiernas beräkningar, säger Hussein Farah, imam i det Islamiska Kulturcentret i Rinkeby.

Ramadan är inte bara en fastemånad, utan även en tid för eftertanke.
– Då ger man allmosor till de fattiga och gåvor till sina nära och kära, sprider kärlek och umgås med familjen.

Eftersom vi befinner oss i en ofrivillig isolering där vi får inte träffas på grund av covid, hur arbetar ni i moskén för att följa restriktionerna?

– Vi arbetar digitalt precis som alla andra verksamheter i Sverige. Om någon vill kontakta oss finns vi tillgängliga via telefon eller mail, säger imam Hussein.

Fastan är ett tillfälle att rensa kroppen, och när fastan bryts ska man äta så näringsrikt som möjligt. Men är det några som inte behöver fasta?

– Ja, personer med kroniska sjukdomar, äldre personer, kvinnor som ammar och små barn, svarar Hussein Farah.

Fatuma Abdullahi Mohamed
Lämna ett svar
You May Also Like

Skolelever från Husby besöker Anders i riksdagen

I riksdagens entré tar riksdagsledamot Anders Österberg, S, emot en grupp elever från Järva. Det är sjunde gruppen den här månaden.  – Jag tycker det är viktigt att ta emot alla som vill komma hit, säger han.

Järvafältet räcker till för alla

Järvafältet räcker till för alla är en inspirationsfilm riktad till familjer i Järva. Kista SC vill, i samverkan med Healthy Women och Tech Tensta, skapa förutsättningar för att fler familjer tar sig ut på Järvafältet.

Tenstaungdomar undersöker diskriminering i nytt fanzine

Sommarjobbande ungdomar startade tidningsredaktion och gjorde sitt eget fanzine på Tensta konsthall. Nyhetsbyrån Järva träffade två av ungdomarna, Aisha och Nadira, som gjorde en enkät om ungas syn på diskriminering.

Dialogmöte i Rinkeby om barns rätt till sin egen kropp

Över 70 engagerade Järvabor deltog i ett dialogmöte i Rinkeby Folkets Hus om hur man skyddar barn från sexuella övergrepp och om rätten till sin egen kropp.