Inga Harnesk
Inga Harnesk

När det talas om förorten framställs den som det betonggrå miljonsamhället. Är det bland andra Husby utanför Stockholm man talar om hela tiden, och som inte har någon framtid? Eller är det den färgglada förorten vid Järvafältet som byggdes på 1970-talet?

De nyinflyttade invånarna erbjöds då allt man kunde begära av välutrustade lokaler för samverkan och umgänge. Skolor, barntillsyn, och butiker var snart på plats, liksom naturligtvis välfärdsinrättningarna. Fem stora kvartersgårdar var bemannade av utbildad personal. Det bidrog till ett starkt föreningsliv och annan gemenskap. 

Folk från innerstan och långt från Japan kom för att beundra och lära

Folk från innerstan och långt från Japan kom för att beundra och lära. Man uppskattade särskilt den varierande färgsättningen av husens fasader. Med tiden flagnade dessa ytor överallt på grund av bristande underhåll, vilket medgavs av de skyldiga.

Nu är betongmassan varken färgglad eller grå utan mestadels dämpat uppsnyggad i ljusa nyanser av gult och vitt. Lekplatserna på gårdarna har också rustats upp. Känslan av ”slumkvarter” som jag upplevde på min gård är helt borta. Det här har i mitt tycke fortfarande Husbys vackraste läge – med ”snabbspår” till både Kista centrum – men framför allt Järvafältet och alla gårdar där.

Samlingsplatser måste vi nu vara fortsatt rädda om. Vi har fått nya utmaningar på grund av digitalisering och just nu corona-pandemi. Vi måste lösa det – tillsammans. Och det gör vi. I alla nödlägen är man tvungen att hitta lyckade lösningar.

Det skall bli spännande att se vad man kommer fram till i Tensta just nu till exempel! Jag litar på kloka beslut i samråd mellan politiker och det sociala civilsamhället.

Inga Harnesk
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Nu har du gjort det värsta en människa kan göra”

Seluah Alsaati, rappare, skådespelare och aktivist, skriver om den senaste tidens skjutningar. Hon sätter ord på sorgen.

All kamp fortsätter till det inte finns något efter

Under hela 2010-talet upplevde jag att det ena året kom att bli värre än det föregående. Världsutvecklingen gick som på steroider. Men sedan kom 2020, som under ett enda år förändrade världen i lika stor skala, om inte i större, som hela det tidigare decenniet. Givetvis hade vi inte haft ett år som detta om det inte vore för de föregående åren, förspelet. År 2020 uppnådde vi klimax. Eller?

En nyårshälsning från andra sidan jordklotet

Det är Bernardo O’Higgins, han som sägs ha befriat Chile från spanjorerna, som står staty i Chillan och det är jag som sitter på sockeln. Statyn står på torget, som heter Plaza de armas, men nu har döpts om till frihetens torg, Plaza de la libertad. Nu går 2019 mot sitt slut och snart börjar ett nytt år.

Det ljumma beslutsfattandets förbannelse

Ibland fattar politiker eller tjänstemän beslut som är så usla att jag ställs inför frågan om de är dumma i huvudet eller om de är onda människor som vill förstöra.