Nattalie Ström Bunpuckdee
Foto: Elif Obeyd

Nattalie Ström Bunpuckdee från Hjulsta är programledare i UR:s satsning på att uppmärksamma våld i nära relationer mellan unga.
– Det är ett jättebra initiativ och jag är stolt över att ha varit en del av det.

På Utbildningsradions hemsida finns fyra nya produktioner som handlar om att öka kunskapen om våld i ungas parrelationer. En minidramaserie, ett dokumentärt tv-reportage och två poddar.

Nattalie Ström Bunpuckdee blev tillfrågad om att leda podden Toxic – om relationer, gränser och våld, efter att hon pratat mycket om våld i nära relationer på sina sociala medier. I åtta halvtimmesavsnitt samtalar hon med inbjudna gäster och experter om olika ämnen kopplat till destruktiva relationer.

Fyra av tio unga mellan 18 och 25 blivit utsatta för någon form av våld i en parrelation

– Jag lärde mig jättemycket av att jobba med podden. När man pratar om våld i nära relationer föreställer man sig ofta ett gift par, men det det finns överallt, det kan vara en mamma, mormor, syster eller kompis. Och det är många unga tjejer som har erfarenheter av våld från sina relationer.

Enligt en undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av UR hösten 2020 har fyra av tio unga mellan 18 och 25 blivit utsatta för någon form av våld i en parrelation. En majoritet av de drygt 1000 personer som deltog i studien tycker att de fått lära sig för lite om skillnaden mellan sunda och osunda relationer och efterfrågar mer undervisning om ämnet i skolan.

Syftet med UR-satsningen är att bredda bilden av hur en misshandelsrelation kan se ut, vem som drabbas och vad som är våld. Det handlar även om normalisering, isolering och om hur det är att vara anhörig och stå vid sidan av någon som blir utsatt.

Vi tror att vårt värde definieras av hur vi behandlas av en partner

– Det finns massa olika sorters våld som det inte pratas om. Man hör ofta att man ska lämna efter första slaget, men då har det redan gått för långt. Fysiskt våld är en sak, men psykiskt våld pratas det inte lika mycket om. Det kan vara svårt att bevisa eftersom det inte syns några blåmärken men det är viktigt att vi lyfter det.

Nattalie Ström Bunpuckdee har själv egen erfarenhet av att leva i destruktiva relationer och hon understryker hur viktigt det är att få bekräftelse på att man inte är ensam och få höra att man själv som offer inte har någon skuld i våldet.

– Varenda kvinna jag känner har på något sätt blivit skadad av en man, men ändå finns det så mycket skam kring det. Vi lever i ett patriarkalt samhälle där man inte ens berättar för sina kompisar att man blivit utsatt, för vi tror att vårt värde definieras av hur vi behandlas av en partner.

Låt oss snälla börja prata, om jag inte berättar kan jag dö

Alla avsnitt av Toxic är publicerade och går att lyssna på, men Nattalie Ström Bunpuckdee tänker använda sin egna kanaler i sociala media för att lyfta ett avsnitt i taget för att få fler att lyssna och diskutera tystnadskultur, svartsjuka, porr och de andra ämnena som tas upp i podden.

– Jag hoppas verkligen att det blir ringar på vattnet. Låt oss snälla börja prata. Det värsta som kan hända om jag berättar vad jag blir utsatt för är att jag blir dåligt behandlad av mina kompisar, men om jag inte berättar kan jag dö.

Anna Nygård
Foto: Elif Obeyd
Lämna ett svar
You May Also Like

Lärare och barn beskjutna med plastkulor

En främmande person utanför Husbygårdsskolan har skjutit med en soft air gun mot skolan. Tre barn och en lärare uppges ha träffats av gummikulorna. Polisen är på plats.

Efterlängtad seriepremiär blev en stor publikfest

Division 4 Norra hade seriepremiär på tisdagskvällen och det började med derbymatch mellan Kista SC och Husby FF. En match som lockade flera hundra i publiken.

Lekparken Gläntan har rustats upp

Lekparken Gläntan i Kista har rustats upp inför sommaren och står nu klar för allmänheten. – Det är jättebra att lekplatsen rustades upp, det behövdes verkligen, säger Lars som besökte parken med sina barnbarn under fredagen.

Viktig information på arabiska om Coronaviruset

Mohamed Lashein är lärare på Kista folkhögskola och har hjälpt oss att läsa in Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring Corona på arabiska. Han betonar vikten av att följa råden från myndigheter och WHO och att vara källkritisk mot sådant som sprids i media och på nätet.