De var både förbannade och besvikna. Ungdomsvärdarna som arbetat i Rinkeby-Kista i flera år, men som nu förlorar sina jobb. 
– Varför behandlar ni oss som ni gör? Var finns öppenheten och tilliten?

Det var fullsatt i Rinkebyskolans aula när verksamhetsplanen för 2019 presenterades på stadsdelsnämndens möte i Rinkeby-Kista. Bland åhörarna fanns också de tio ungdomsvärdar, som arbetat kvällar och helger i stadsdelen. Deras uppgift har varit att hålla lugn i centrum och ha kontakt med ungdomarna. Men nu ska deras verksamhet ”pausas och utredas”. 

Vi hörde rykten redan i höstas

– Vi hörde talas om att våra jobb skulle försvinna redan i höstas, sade Khalid Suleiman, ungdomsvärdarnas talesperson under mötet. Men det var rykten, vår chef sade ingenting.

Ungdomsvärdarna skrev ett brev till avdelningschefen före jul för att få svar.
– Då fick vi besked att verksamheten ska fortsätta som vanligt. Vi blev glada, men nu förstår vi att det bara var ett sätt att manövrera bort oss. 

Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund beklagade att ungdomsvärdarna inte fått information i tid. 
– Vi har föreslagit att ungdomsvärdarnas arbete ska utvärderas. Vi behöver bättre kunskap om alla grupper som arbetar ute på fältet innan vi fortsätter. 

De här ungdomarna är jätteduktiga och gör ett viktigt arbete

Elvir Kaznic, S, ledare för oppositionen, sade att han inte hört något om att ungdomsvärdarna skulle försvinna.
– Jag blir orolig när jag hör detta, hoppas att det inte handlar om några besparingar. De här ungdomarna är jätteduktiga och gör ett viktigt arbete.

Ungdomsvärdar har funnits i flera år och för en del av dem var arbetet ett första steg in i arbetslivet. 

– Tidigare hade vi bra kontakt med vår chef, sade Khalid Suleiman, men nu har det inte funnits någon dialog. Det har inte ens varit någon monolog. Varför behandlas vi så här?

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En fredagsbrunch i byn

En fredag i månaden bjuder Rinkeby Folkets Hus på brunch för att stärka gemenskapen i området. Senast var det somaliskt stuk på maten.  – Vi gör det för att träffas och knyta nya kontakter, säger Fardosa Omar, som är projektledare på Rinkeby Folkets Hus.

Snart är det nyårsafton!

Nyårsfirande brukar betyda raketer och fyrverkeri. Men du kan behöva tillstånd för att få avfyra fyrverkerier. För att sälja fyrverkerier, och för att avfyra raketer med styrpinne, krävs alltid tillstånd.

Socialborgarrådet svarar på frågor om coronasmittan

Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) svarar skriftligen på de frågor Nyhetsbyrån Järva har ställt rörande smittspridningen i Järva.

Frön för alla på Tensta konsthall

Vårkänslor? Tensta konsthall och Orten odlar bjuder in till fröbytardag på konsthallen i helgen. Fröpopup innebär en mötesplats för att byta och prata frön med varandra men också möjlighet att lära sig mer.