Där pridebänkarna stod är det numera tomt.
Pridebänkarna utanför moskén i Husby är borta.

De två bänkarna, som målats i regnbågens färger och placerats utanför Husbys moské, står inte längre kvar.
– Vi har pratat med våra medlemmar och sagt att bänkarna ska lämnas i fred. De tillhör Stockholms stad, säger Kemal Abdelwahab, en av de aktiva i moskéns ungdomskommitté.

Sommarjobbare i Rinkeby-Kista har haft som uppgift att måla ett antal parkbänkar i regnbågens alla färger. När bänkarna var färdiga placerades de ut på olika platser i stadsdelen under Prideveckan. Satsningen inför årets Pride var ”omfattande”, enligt stadsdelens ordförande Ole-Jörgen Persson, M. Han trodde inte att någon stadsdel i hela Stockholm hade lagt så mycket energi på Pride som Rinkeby-Kista.

– Först stod en bänk utanför moskén, och sedan två bänkar. Alla satt på dem och det var inget mer med det. Det var helt normalt, säger Kemal Abdelwahab.

Utanför moskéns finns redan tidigare flera parkbänkar att sitta på, men ändå placerades två Pride-bänkar precis där. 

Det känns som om många har förutfattade meningar om hur muslimer är och tänker

– Det kändes som om förvaltningen ville att vi skulle reagera. Men moskéns styrelse var ute med information snabbt. Därför togs frågan upp efter fredagsbönen, då det är mest ungdomar där. Vi spred information internt och uppmanade alla att inte bli upprörda.

 Till en början fick bänkarna stå kvar.
– Ja, när allt kommer omkring är det bara några färgglada bänkar. Men det känns som om många har förutfattade meningar om hur muslimer är och tänker.

Men nu är bänkarna borta.
 – Ja, jag tror att de står i Husbyparken, i närheten av moskén. Jag vet inte vilka som har flyttat dem, men tror inte att det är några av våra medlemmar, säger Kemal Abdelwahab.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gratis simskola i Järva i sommar

Ett gäng ledare i Unga Örnar i Akalla och Husby tillsammans med andra planerar för en kommande gratis simskola i sommar. Anders Österberg som också är socialdemokratisk riksdagsledamot, är en av dem som ligger bakom initiativet.

Lugnt i Järva under lördagen – inga tecken på koranbränningar

Lördagen blev lugn i Järva, inga tecken på koranbrännande nazister syntes till. Samtidigt var stämningen god i området, med alla möjliga olika lokala aktörer som var ute och trygghetsvandrade på dagen och kvällen. 

Somalierna firar sin nationaldag

Den 1 juli firar Somalia sin nationaldag och firar gör somalierna i både Rinkeby och Tensta. – Idag är det 59 år sedan som Somalia befriade sig från Italienska och brittiska kolonisatörer, sade Rashid Mohamed (V) vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

”Fler kan jobba hemifrån”

Arbetsmiljöverket anser att fler kan jobba hemifrån än vad som sker idag.  – Många arbetsgivare gör mycket bra, men det går att göra mycket mer och många fler kan jobba hemifrån, sade Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket vid måndagens pressträff.