Tanja Muravskaja är konstnären till Tre systrar.

På Tensta konsthall finns ett ljud- och videoverk av Tanja Muravskaja. Två teveskärmar visar två unga kvinnor som pratar i mun på varandra. Konstverkets titel ”Tre systrar” är inspirerad av Tjechov och den tredje ”systern” är konstnären själv.

Två av systrarna, som egentligen är kusiner, talar till oss från varsin teveskärm. De pratar på, den ena på ukrainska och den andra på ryska, utan att bli avbrutna. Det är svårt att höra vad någon av dem säger, och det är meningen. (Men allt finns textat så att åhöraren kan läsa.) Den ena systern bor i Kiev och stöder Ukraina i den pågående konflikten med Ryssland. Hon berättar att hon valt att delta på Maidan-torget mot det som hon upplever som ”Rysslands inblandning mot Ukrainas strävan efter självständighet.”

Den andra systern bor i Ryssland och befinner sig på andra sidan i konflikten. ”Jag vill bara att vi ska leva i fred” , säger hon. Hon tycker att proteströrelsen är ”korrumperad och styrs av destruktiva krafter”. 

Med utgångspunkt från sin egen familj visar Tanja Muravskaja hur släktingar slutar prata med varandra och familjeband slits sönder. Intervjuerna gjordes när kriget pågick som värst. Idag är relationen kusinerna emellan bättre, säger hon, mycket på grund av att de deltog i konstverket.

– Men det visar vilka problem och motsättningar som konflikten har skapat. Och hur viktigt det är att lyssna och inte döma, säger Tanja Muravskaja.

Tanja Muravskaja är ukrainska och rysktalande, men född i Estland och idag estnisk medborgare. Hon är på många sätt en ”typisk sovjetmedborgare”, med rötter på flera ställen i landet som längre icke är. Hon är gästkonstnär i Tensta och bor i konsthallens lägenhet under några månader.

Idag, torsdagen den 21 februari, presenterar hon sitt konstverk mellan klockan 14 och 15 på konsthallen i Tensta.  Hennes installation ”Tre systrar” kan ses fram till den 22 april.

Kerstin Gustafsson Figueroa 
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 1: SOMALIA

Det här är del 1 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong. Gå bara är en bok av Abdi Elmi och Linn Bursell som gavs ut på Ordfront förlag 2016. Första delen handlar om Abdis barndom i Mogadishu.

Kellermans konst i Husby konsthall till den 2 maj

Egentligen skulle utställningen heta Känslor, trivialiteter och annat krafs. – Men på affischen blev det Människor, trivialiteter och annat krafs. Det blev fel, men det gör ingenting, säger Gudrun Kellerman på telefon från byn Knäred i Halland.

Gå bara, del 21: Ett fängelse lagrat i ens fingertoppar

Det här är del 21 i Nyhetsbyrån Järvas följetong Gå bara. Abdi mellanlandar i Tyskland på väg tillbaka till Sverige. Men där grips han och sätts på ett nytt plan. Tillbaka till Malta igen.

100 meter konst i Tenstagångens allé

Passa på att titta på konst, lyssna på opera och annan musik! Den 13 augusti fyller ett antal konstnärer allén på Tenstagången med sprakande, fantasirik och levande konst. Det kommer att bjudas på operasång, dragspelsmusik, fiol och Zumba.