Mariama Jobe är superaktuell med boken ”En Svart Flickas Handbok”. Boksläppet sker idag, den 1 juli, digitalt och live på Instagram ikväll. Men nästa bok skriver hon på engelska, eftersom hon inte känner att hon kan utvecklas mer i det svenska kulturlivet.

Mariama Jobe har varit med i Förenade förorters tävling 2016 och har dessutom nominerats till månadens Womeneur. 
 – Boken släpper jag som egenutgivare via type&tell, säger Mariama Jobe.

Nätverket Womenisa, som står bakom utnämningen Månadens Womeneur, har även varit delaktiga i detta bokprojekt.

 – Min väg till att bli författare och talare grundar sig i grova tal – och skriv svårigheter som jag hade som barn. Där träffade jag en talpedagog och vi jobbade på uttal, stavning och självkänslan framför allt. Det var under detta tak som jag vågade prata och eventuellt hittade min egen röst.

Därefter framförde Mariama Jobe sina tal på demonstrationer och manifestationer, innan hon började inta scener hos Nobelmuseet, Dramaten och Riksteatern med sin estradpoesi.

 – Men poesin har aldrig varit min hjärtefråga fastän titeln som poet är vad jag tilldelats. Det har alltid varit författarskapet som kallat på mig. 

Vad handlar din bok om i korthet? Vilket budskap vill du förmedla? 

 – Boken En Svart Flickas Handbok är ett verktyg förklädd i texter, essäer, dikter och antologier från mer än trettio svarta kvinnliga gästskribenter, samt Liban Abdule. Boken handlar om det som särskiljer svarta flickor från resten i den postkoloniala värld vi lever i.

Boken vill hjälpa svarta flickor och kvinnor att nå sina sanna potential

 – Boken ger råd från ett systerskap som vill hjälpa svarta flickor och kvinnor att nå sina sanna potential, trots alla landminor de kan tänka sig kliva över i livet och i Sverige. Boken handlar inte om rasism, även om den behandlar det ämnet. Boken handlar om svarta flickor och kvinnor. Våra drömmar, ambitioner, motgångar, hjärnspöken, arbeten, tro och systerskap. 

Du har redan släppt två böcker Sannu – en diktsamling och Imane. Vilka drömmar och mål har du nu efter detta boksläpp?

 – Jag har ett mål, vilket är att släppa sju böcker under mitt liv och jag har kommit en bra bit på väg, tycker jag. Den fjärde boken jobbar jag redan med som heter Intensive leave-in conditioner. Det är en bok tillägnad svarta kvinnor som uppmuntrar dem att värna om sitt välmående i en värld som ständigt exploaterar svarta kvinnor, profiterar på svarta kvinnor, exotifierar svarta kvinnor och skadar svarta kvinnor.

Boken ges ut i samarbete med Fiori, EriWellbeing, Womenisa, Empwrgrp, nätverket Fardosa och Ayesha Quraishi. 

Vingarna för stora för Sverige

 – Efter den boken planerar jag att släppa mina övriga romaner som fokuserar på tre olika internationella konflikter så som mineralen coltan, bakvägen till Europa. Och blekningsmedel  vilket är ett kolonialt spår som fortfarande sätter kedjor på svarta och bruna kroppar världen över, säger Mariama Jobe.

Hur kommer du att utveckla ditt författarskap ännu mer?

 – Jag håller på att utveckla mitt författarskap i detta nu, genom att skriva de nästkommande böckerna på engelska. Och vidga min scen och påverkan globalt. Vem vet, kanske böckerna i framtiden översätts till svenska. Men i nuläget har jag hållit en mental avtackning för mig själv inom den svenska kultursektorn eftersom det inte gått att utveckla sig här till fullo. Vingarna på skulderbladen är alldeles för stora för Sverige, säger Mariama Jobe.

Krista Sirviö


Bokeventet genomförs den 1 juli på Instagram live klockan 19.00 på kontot @sona.mariama.

Mariama Jobe här med sin syster Awa, som också medverkar i boken.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Inbrott hos Tech Tensta

Under natten till onsdagen var det inbrott i Techs Tenstas lokaler i…

En kväll med Mutah ”Napoleon” Beale och Quincy Jones III

Det var mer än fullsatt i Kista Träff när Bling anordnade månadens inspirationskväll. Den här gången var det Mutah ”Napoleon” Beale och Quincy Jones III som var gäster.

Förändringar i lokalbevakningen när Mitt i och Direktpress blir en

I slutet av förra veckan kom beskedet att lokaltidningarna Direktpress och Mitt i blir en. Det är Direktpress moderbolag Ge-Te Media AB som har köpt Mitt i, med följden att stockholmarna framöver endast kommer få en lokal gratistidning på papper.

Galdem A Talk: Halfway to a hundred

Halvvägs till hundra. Ett sprudlande nytt avsnitt från Galdem A Talk som firar femtio avsnitt. Den här gången blickar de tillbaka och minns höjdpunkterna från de gångna avsnitten. Vad har podden betytt för lyssnarna och vilket avsnitt är tjejernas egna favorit?