Det är lång kö fram till bokbordet på Rinkeby bibliotek.
– Jag tar betalt!
Barnen säljer sin bok Glad påsk, en barnbok på svenska och romani som de skrivit tillsammans med författaren Gunilla Lundgren.

Bara några dagar efter romernas nationaldag var det boksläpp för två nya böcker på svenska och romani. Gunilla Lundgren har tillsammans med de romska barnens skrivarklubb skrivit en barnbok om påsken. Barnen hjälps åt att berätta om bokens innehåll.

 – Hunden i boken heter Lucky och jag skulle också vilja ha en hund, säger Alex, ett av barnen som varit med.

 – Vi målar ägg till påsk, berättar Roxana. 

Gunilla Lundgren har arbetat tillsammans med romska barn i Rinkeby i flera decennier, och gett ut ett antal tvåspråkiga böcker. Boken som nu släpptes handlar om påsken och påskhelgens traditioner.

Tiggare kan ingen vara är titeln på den andra boken som nu finns till försäljning. Det är en bok för vuxna, som Gunilla Lundgren skrivit tillsammans med Jeanette Olsson.

 – När du såg de bilder jag hade från min släkt, så blev du så intresserad, säger Jeanette Olsson till Gunilla Lundgren. Vi gjorde en resa tillsammans, du och jag, som blev både glad och sorglig.

Boken handlar om fyra generationer kvinnor, och bilderna visar Jeanette Olssons mamma, mormor och mormorsmor. Och bilden på omslaget är Jeanette själv, när hon som treåring tvingades tigga för att ett glas mjölk.

 – Den här boken har gett starka kvinnor en röst. Den är en hyllning till mina förmödrar, och en bok som ger hopp om framtiden, säger Jeanette Olsson.

Under boksläppet berättar Fred Taikon om det romska förlaget ERG, som åker runt och delar ut barnböcker till romska familjer för att öka läskunnigheten.

Och Arina Stoenescu berättar om det bibliotek för romska barn som har öppnats i Bukarest, som ett resultat av Gunilla Lundbergs mångåriga arbete.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Konst i allén lyste upp Tenstagången

I fredags var det dags för 100 meter konst att ställas ut i Tenstagången. På plats var tio konstnärer, alla verksamma i Järva. – Jag började måla först i oktober förra året. Jag var nyinflyttad nere vid Spånga kyrka, och följde med några grannar som har en konstgrupp. Nu målar jag hela tiden, säger Mari Källman, en av utställarna.

Alla borde läsa Prinsen av Porte de la Chapelle

Prinsen av Porte de la Chapelle är en nyutkommen roman skriven av Annelie Drewsen. Annelie är journalist och författare, och har tidigare jobbat som gymnasielärare i Tensta gymnasium. I boken skildrar hon hur en afghansk ensamkommande kille tvingas fly från Sverige för att hitta ett nytt hem.

Mizeria, del 11: MVG-barn och champion med becknarväska

Gruppbilden vi tog för bara några månader sen innehåller flera döda ansikten. En efter en. Ingenting händer. En nyhetsrubrik. En begravning. Sen är det över. Nästa klipps. En till begravning. Jag är så trött på det här. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

Himmel och helvete i makalös syrisk dokumentär

Till min dotter (For Sama) är en syrisk dokumentär från 2019 som skildrar livet i Aleppo under pågående krig. Filmen har prisats på filmfestivaler världen runt och nominerades till en Oscar för bästa dokumentär 2020. Den är både det absolut viktigaste och vidrigaste du kan se på bio i vår.