Igår höll Nyhetsbyrån Järva ett möte i Rinkeby som initierades av Svenska Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Vi berättade hur Nyhetsbyrån Järva arbetar och har utvecklats.

Under torsdagseftermiddagen fick Nyhetsbyrån Järva besök av Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska Journalistförbundet. Hon besökte oss i Rinkeby Folkets Hus där vi sedan några månader tillbaka har ett rum som fungerar som redaktion.

Syftet med mötet var att Svenska Journalistförbundet ville komma och träffa oss för att se vilka vi är, vad vi gör och varför vi gör Nyhetsbyrån Järva. Under mötet medverkade redaktionen och delar av redaktionsrådet.

Ulrika Hyllert framhöll det intressanta med att se en lokaltidning växa fram i en tid då lokaljournalistiken är hotad. De senaste åren har präglats av nedskärningar i många mediehus, som ett resultatet av den omfattande digitaliseringen av den svenska dagspressen. De första mediehusen som drabbades av digitaliseringens konsekvenser var trots allt lokaltidningarna.  

Under mötet diskuterades presstöd, pressfrihet, demokrati, prioriteringar, fördomar och bilden av orten i de etablerade medierna. Hur Nyhetsbyrån Järva skiljer sig från andra medier och vad det är som gjort att vi efter elva månader i branschen lyckats växa och nu kan jämföra oss med områdets lokala gratistidningar.

Hur vi, i en tid då lokaljournalistikens framtid är osäker, blivit en lokal kraft att räkna med.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Manifestation mot våldet

Husbyborna har fått nog av skjutningar och dödligt våld. Nu planeras ett möte mot våldet och dess orsaker på lördag den 5 september kl. 13.00.

Ut i svarta natten under Night Event i Rinkeby

I går kväll så samlades barn, ungdomar och vuxna på Rinkeby torg klockan 19.00. De deltog i Svenska bostäders Night Event som organiserades av lokala idrottsföreningar.

Husbys manifestation mot våldet

Den senaste dödsskjutningen på Trondheimsgatan i Husby var anledningen till lördagens manifestation mot våld på Husby gård. – Vi flydde från kriget för att få trygghet, men var är freden, frågade Hamdi Jama.

Snabba cash får en säsong 2

Det är officiellt – Netflix succéserie Snabba cash får en till säsong. Men det dröjer ett tag innan premiären.