Igår höll Nyhetsbyrån Järva ett möte i Rinkeby som initierades av Svenska Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Vi berättade hur Nyhetsbyrån Järva arbetar och har utvecklats.

Under torsdagseftermiddagen fick Nyhetsbyrån Järva besök av Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska Journalistförbundet. Hon besökte oss i Rinkeby Folkets Hus där vi sedan några månader tillbaka har ett rum som fungerar som redaktion.

Syftet med mötet var att Svenska Journalistförbundet ville komma och träffa oss för att se vilka vi är, vad vi gör och varför vi gör Nyhetsbyrån Järva. Under mötet medverkade redaktionen och delar av redaktionsrådet.

Ulrika Hyllert framhöll det intressanta med att se en lokaltidning växa fram i en tid då lokaljournalistiken är hotad. De senaste åren har präglats av nedskärningar i många mediehus, som ett resultatet av den omfattande digitaliseringen av den svenska dagspressen. De första mediehusen som drabbades av digitaliseringens konsekvenser var trots allt lokaltidningarna.  

Under mötet diskuterades presstöd, pressfrihet, demokrati, prioriteringar, fördomar och bilden av orten i de etablerade medierna. Hur Nyhetsbyrån Järva skiljer sig från andra medier och vad det är som gjort att vi efter elva månader i branschen lyckats växa och nu kan jämföra oss med områdets lokala gratistidningar.

Hur vi, i en tid då lokaljournalistikens framtid är osäker, blivit en lokal kraft att räkna med.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Husby modell för bostadskrisen

Husby har blivit något av en minimodell där man kan följa den bostadskris som sprider sig världen över. Hit vallfärdar folk som ser rätten till en bostad som en mänsklig rättighet. Nu fick stadsdelen besök av Raquel Rolnik, som tidigare var FN:s särskilda bostadsrapportör.

Fredrik Jurdell ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta

Fredrik Jurdell föreslås bli ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta. Det formella beslutet fattas…

Rinkebys nya muralmålning invigd!

Muralmålningen i Bredbysalen i Rinkeby Folkets Hus är invigd. Nu är nattvandrande mammor, ett litet barn som styr polishelikoptern och Rinkebyprofilerna Hagi Farah och Ibo Njie förevigade på väggen. – Det är fint, väldigt fint. Jag är glad att se mammorna ta över torget, sade Hagi Farah.

Misstänkt mordförsök i Rinkeby

En man skadades vid tiotiden på fredagskvällen i en lägenhet i Rinkeby. Två medelålders män är anhållna och misstänks för försök till mord eller dråp.