Igår höll Nyhetsbyrån Järva ett möte i Rinkeby som initierades av Svenska Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. Vi berättade hur Nyhetsbyrån Järva arbetar och har utvecklats.

Under torsdagseftermiddagen fick Nyhetsbyrån Järva besök av Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska Journalistförbundet. Hon besökte oss i Rinkeby Folkets Hus där vi sedan några månader tillbaka har ett rum som fungerar som redaktion.

Syftet med mötet var att Svenska Journalistförbundet ville komma och träffa oss för att se vilka vi är, vad vi gör och varför vi gör Nyhetsbyrån Järva. Under mötet medverkade redaktionen och delar av redaktionsrådet.

Ulrika Hyllert framhöll det intressanta med att se en lokaltidning växa fram i en tid då lokaljournalistiken är hotad. De senaste åren har präglats av nedskärningar i många mediehus, som ett resultatet av den omfattande digitaliseringen av den svenska dagspressen. De första mediehusen som drabbades av digitaliseringens konsekvenser var trots allt lokaltidningarna.  

Under mötet diskuterades presstöd, pressfrihet, demokrati, prioriteringar, fördomar och bilden av orten i de etablerade medierna. Hur Nyhetsbyrån Järva skiljer sig från andra medier och vad det är som gjort att vi efter elva månader i branschen lyckats växa och nu kan jämföra oss med områdets lokala gratistidningar.

Hur vi, i en tid då lokaljournalistikens framtid är osäker, blivit en lokal kraft att räkna med.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nämndmöte i Rinkeby-Kista ikväll

Av okänd anledning har nämndmötena, som tidigare alltid hölls sista torsdagen i varje månad, både ändrat vecka och veckodag. Därför är det möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd ikväll i Folkets Husby.

Färre än väntat besökte vaccinationsbussen

När Nyhetsbyrån Järva besökte Region Stockholms vaccinationsbuss på filmfestivalens område, satt det några personer och väntar på att få sin första eller andra dos. En man står lite vid sidan av och väntar på sitt barnbarn, som är på väg att möta honom vid bussen, för att få sin första dos. – Ungdomar kanske inte riktigt kommer sig för att gå in i appen och boka en tid, då är det här med drop-in en jättebra idé, säger han.

Regeringen ger grönt ljus för utomhusaktiviteter

Regeringen har godkänt all aktivitet utomhus som sker med avstånd. Det är ett mycket viktigt besked för Järva. Därför kan bland annat Rinkeby Run nu anordna en rad utomhusaktiviteter som skid- och skridskoåkning. 

Ordningsvakterna på Rinkeby torg diskuterades i nämnden

Onsdagens möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd bjöd inte på mycket till debatt. Nämnden röstade genomgående enligt stadsdelsförvaltningens förslag. Lite diskussion blev det dock om Rinkeby torg.