Tensta marknad

Till nämndmötet i Spånga-Tensta ikväll presenteras inga förslag om hur det blir med årets Tensta marknad. Bara ett mångordigt dokument, som föreslår att finansieringen av marknaden hädanefter ska hamna under punkten föreningsbidrag.
 – Jag vill inte lägga fram något förslag till politikerna som inte är bra, säger stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

Under många år, med både röda och blåa majoriteter i stadshuset, anordnades marknaden av lokala föreningar i samarbete med anställda på förvaltningen. Men 2015 beslutade stadsdelsnämnden att marknaden skulle arrangeras av ett utomstående eventföretag, och likadant var det 2018.

 – Jag tycker inte att vi ska handla upp med någon utomstående, vi har ju sett hur det fungerat och ingen är helt nöjd med det. Det behövs en organisation som vi kan samarbeta med, säger Fredrik Jurdell.

Varför uppfinna hjulet igen? Det finns ju både människor och föreningar som har arrangerat marknaden under flera år?
 – Det är inte så lätt att hoppa tillbaka till det som varit. Jag har talat med föreningarna och de verkar inte så förtjusta. Det är nödvändigt med ett driv och ett engagemang, som jag inte hittar idag. Jag vill vara trygg med att det blir bra.

Det är så lätt att riva ner och det tar så lång tid att bygga upp.
– Jag är mycket medveten om det. Det är en svår planering och inga lätta beslut. 

Kan du inte säga rent ut att det inte blir någon marknad i Tensta i år?
 – Jag vill vara helt säker när jag säger något bestämt. Men just nu är förutsättningarna sådana att det blir svårt att presentera ett upplägg som är bra.

Ska du bli den som lade ner Tensta marknad?
– Det är klart vi ska ha en Tensta marknad. Men den ska organiseras i tid. Planeringen för 2020 ska inledas redan i höst. Det är en lång process och speciallösningar är inte bra för någon.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Tensta marknad, som firade 30 år 2018, har länge varit stadsdelens stolthet. Det var den gången om året som Tensta förekom i ett enbart positivt sammanhang. De bästa åren kom så många som 80 000 personer (enligt polisens bedömning) till Tensta för att besöka marknaden och artister från hela världen uppträdde. 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Slut med gratis hundbajspåsar i Rinkeby-Kista

Sedan 2006 har Rinkeby-Kistas hundägare kunnat plocka gratis hundbajspåsar vid stationer längs gångbanorna i stadsdelen. Men nu är skyltarna med påsar borta, så nu gäller det att komma ihåg egna påsar för att plocka upp efter hunden.

Personrån i Akalla – två gripna

Två knivbeväpnade gärningsmän misshandlade och rånade en person i Akalla. När de försökte sig på ytterligare rån greps de ombord på en buss.

Ordningsvakt i Rinkeby aktiv i högerextrem grupp

En av ordningsvakterna som arbetar i Rinkeby på uppdrag av SL är aktiv i en högerextrem grupp. Nyhetsbyrån Järva har fått ta del av material som avslöjar att mannen är aktiv i Nordisk ungdom.

Abdipriset 2020 till BLM och BB-ockupanter

Abdipriset 2020 gick till BB-ockupanterna i Sollefteå och Black Lives Matter Sverige. – Det känns väldigt bra att få ge det här priset till två organisationer som satt ljuset på frågor som berör människors vardag och känns inpå bara huden, sade Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ordförande, vid prisutdelningen igår.