Ali Ahmed, Fuad Omar och Faisal Muse från föreningen Unity&Cultivation.
En kväll varje månad är det Mat & Prat i Folkets Husby. En sammankomst för aktiva i huset där en medlemsförening i taget turas om att hålla i kvällen och får en budget för att laga mat.
– Hej, ta för er av vår vegetariska gryta eller kycklinggryta, sade killarna från Unity & Cultivation, som var värdar senast.
 
När alla hade samlats runt borden och tagit av maten, så presenterade sig Ali Ahmed, Fuad Omar och Faisal Muse. De är grundarna till föreningen Unity & Cultivation och de har känt varandra länge.
– Vi satt en dag på ett kafé och frågade oss, hur mår vi egentligen?
De insåg att många mår dåligt i sin ensamhet och att det är tabu att prata om psykisk ohälsa. Där och då föddes idén att skapa rum för unga där man öppet kan prata om sina känslor.
– Vi är lokalt förankrade här i Husby och vi vänder oss till dem mellan 16 och 25 år.
Unity & Cultivation håller föreläsningar och har även startat en podcast, som sänder varannan fredag klockan 12 på soundcloud.
Vid alla bord diskuterades kvällens frågeställningar. Det samtalades om mående, om alla har någon att anförtro sig åt. Många som var med var mammor, som arbetar hårt både i hemmet och i arbetslivet. När modern inte mår bra, då mår inte heller barnen bra. Många vittnade om en stress att orka med vardagen och en oro för sina barn. Men samtidigt var det många som kände sig trygga i Husby och tyckte att mediabilden av området var skev. Trots att samtalsämnet var allvarligt, så var stämningen lättsam. 
– Mat & Prat är ett sätt för oss att lära känna varandra bättre i huset och mötas över generationer och för att stärka Husby i stort, säger Hedvig Wiezell, verksamhetschef på Folkets Husby.
Konceptet Mat & Prat kommer från Fisksätra Folkets Hus där de jobbar på samma sätt.
– Vi tyckte det var genialt! Vi är ju många som är aktiva i området, men som är i huset på olika tider. Det är inte alltid PRO har koll på vad en ungdomsförening gör eller tvärtom. Att äta så här god mat tillsammans är också ett enkelt och gott sätt att mötas, säger Hedvig Wiezell.
 Nästa gång är det en annan av Folkets Husbys medlemsföreningar som står som värdar för Mat & Prat.
Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta slutar

Per Kjellander, stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta, tvingas sluta. På torsdagen fick han besked…

Ifrah tog sin första dos vaccin

Ifrah-Degmo Mohamed fick sin första dos vaccin mot covid-19 igår och lade ute en bild på Facebook om det.  – Jag gjorde det eftersom jag vet att många är oroliga, men jag tycker att alla ska vaccinera sig. Det är farligare att drabbas av corona eller smitta andra med sjukdomen.

Låt Dana stanna!

Galdem A Talks avsnitt denna vecka handlar om Dana, en ung tjej från Husby som ska utvisas till Kazakstan. Tjejerna i Galdem uppmanar alla att skriva under namninsamlingen för att få Migrationsverket att tänka om.

Förvaltningen i Spånga-Tensta utsatt för hot

Andra dagen på jobbet efter semestern fick de anställda i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning mejl om att förvaltningen har utsatts för konkreta hot. Därför kallades alla till ett extra frukostmöte idag på fredagsmorgonen.