Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå en grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Kursen är ett samarbete mellan Nyhetsbyrån Järva och Kista folkhögskola. Studierna är på halvfart, det är 14 kurstillfällen, tisdagar 18-21, plus två lördagar. Kursstart 26 augusti.

Lär dig journalistikens grunder

Den här kursen lär dig grunderna inom journalistik och ger dig verktygen att sortera i floden av information. Idag när “fake news” och “nättroll” kan avgöra viktiga beslut i samhället, är det desto viktigare att lära sig källkritik och nyhetsvärdering. Vi arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik. 

Bevaka lokala beslutsfattare

Eftersom vi arbetar i Järva kom­mer vi även bevaka den lokala politiken, lära oss hur vi hittar beslutsfattare och andra aktörer i Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Kis­ta, Husby och Akalla.

Utbildningen sker i samarbete med Nyhetsbyrån Järva, vilket ger möjlighet för deltagarna att få sina texter publicerade “på riktigt”. Det är inget krav, utan en möjlighet för den som kan och vill.

Vi går igenom:

  • Tryckfrihetsförordningen – offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.
  • De pressetiska reglerna.
  • En artikels uppbyggnad; rubrik, ingress och brödtext.
  • Vad är en nyhet? Journalistikens fem frågor.
  • Skillnad mellan referat och recension.
  • Källkritik.

Kursledare: Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva.

Antagningsvillkor: Inga förhandskunskaper krävs. Deltagare från Järva har företräde. Skicka ett personligt brev med moti­vering varför du vill gå kursen. Uppge om du har tillgång till egen bärbar dator.

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. Skolan tar ut en terminsavgift på 500 kr, vilket avser kostnader för eventuel­la studiebesök, kopiering, viss studielitteratur, försäkring med mera.

Kurstid: 26 aug 2019 – 13 dec 2019

Träffar: 14 obligatoriska träffar.

Studietakt: 50%

Längd: 1 termin

Sista ansökningsdag : Löpande tills kursen är full, senast fram till kursstart.

Ansök nu på kistafolkhogskola.se/journalistik

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Barnfamiljen bor i fukt och mögel hos HSB i Kista

Familjen bor i en tvårummare i en av HSB:s fastigheter Kista; mamma, pappa och tre barn i förskoleåldern. I sovrummet, där alla sover tillsammans, började parketten släppa. – Vi har fuktskador i både sovrum och vardagsrum och det dröjde över ett år innan HSB kom hit och mätte.

Hur mår ungdomar i Järva?

Nyhetsbyrån Järva har sammanställt ett urval av de frågor som besvarades i Stockholmsenkäten 2020. Temarapporterna genomförs i syfte att kartlägga ungdomars levnadsvanor i Stockholms stad. Hur många har blivit stoppade av polisen? Hur många är nöjda med sitt utseende? Hur många brukar delta i föreningsliv? Vi har tittat på hur det ser ut i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Vad ska hända med Hästa gård?

Hästa gård på Järvafältet står oanvänd och förfaller. Inga Harnesk undrar vem som är ansvarig för skötsel och nyttjande. – Ja, vem vill och kan betala?

”Suad Ali är en modig förebild”

Årskurs 8 i Enbacksskolan har arbetat med Suad Alis bok Dina händer var fulla av liv i undervisningen i svenska. De har diskuterat hur viktigt det är med positiva förebilder och representation och eleverna har tillsammans skrivit den här texten.