Järvaveckan

Annie Lööf lovade en ljusare framtid och menade att Centerpartiets förslag visar en väg ut från utanförskapet.
– Vi har föreslagit en rad åtgärder för bättre integration, som ett integrationsår då man varvar praktik med yrkessvenska.

Dessutom kräver Centerpartiet en obligatorisk samhällsutbildning, där alla ska lära sig de ”förväntningar och regler som finns i Sverige”.

 – Vårt förslag mottogs med ett avslaget intresse när vi lade fram det i Almedalen förra året, men idag är det en del av januariavtalet, sade Annie Lööf.

 Hon menade att för Centerpartiet finns få viktigare frågor än att minska integrationsklyftan.

 – Vi tycker att man ska kombinera praktik med yrkessvenska, öka förståelsen för de lagar som finns.

Efter integrationsåret ska ett kunskapscertifikat utfärdas, som visar såväl språk- som yrkeskunskaper.

 – Det kommer att ta tid, men vi vill lyfta människor till en ljusare framtid, sade Annie Lööf.

De kan bli lärlingar med lägre lön

 – Vi vill införa etableringsjobb, för dem som har lite utbildning eller ingen utbildning alls. De kan bli lärlingar med lägre lön, så att de kan utvecklas och göra karriär.

Centerpartiet vill rensa bland regler och kostnader för företagare. Till exempel vill de göra det lättare att starta aktiebolag; det ska krävas 25 000 kronor, istället för som idag 50 000.

Det som gynnar små företag gynnar också den som är arbetslös

 – Det som gynnar små företag gynnar också den som är arbetslös. Här i Järva finns ett starkt företagarkollektiv och starka lokala företag kan också ge fler lokala jobb.

Annie Lööf påminde om att det är 100 år sedan i år som den allmänna rösträtten infördes.

 – Det var en stor sak då och en självklarhet idag. Men så är det inte överallt i världen.

Kvinnoförtrycket i Sverige ska bekämpas överallt

Hon nämnde de stenhårda abortlagar som införts i vissa delstater i USA och i en del länder i Europa.

 – Det är en utveckling i världen som vi är snabba att fördöma, men samma sak gäller för många kvinnor här. Tusentals kvinnor i vårt land får inte själva bestämma vem de vill gifta sig med, utan de styrs och kontrolleras. Kvinnoförtrycket i Sverige ska bekämpas överallt och varje gång vi ser det.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tryggheten diskuterades när Stadsteatern kom på besök

Lokala frågor stod i fokus när Kulturhuset Stadsteatern bjöd in till forum och debatt i Blå Huset i Tensta. Journalisten Amie Bramme Sey ledde diskussionen under turnén i Västerort.

Beslut om föreningsbidragen i Spånga-Tensta ikväll

I kväll på stadsdelsnämndens möte i Spånga Folkan fattas beslut om hur föreningsbidragen fördelas inför 2020. Av 31 ansökningar får 13 föreningar avslag och 18 får helt eller delvis beviljade anslag.

Hästa gård diskuterades i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

På senaste mötet i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista diskuterades Hästa gårds framtid. Ett medborgarförslag vill att staden ska ta fram en projektplan för utveckling av en urban ekoenhet på Järvafältet.

Mordförsök i Tensta

Under tisdagen hittades en knivskuren man strax efter lunchtid i Tensta. Mannen var allvarligt skadad och fördes till sjukhus. Polisen har rubricerat händelsen som försök till mord.