Mike Moore med basketspelande ungdomar i bakgrunden

Unga basketspelare i Tensta fick i helgen besök av proffsspelaren Mike Moore som tog kontakt med föreningen Vision Generation Basket för att träffa ungdomar från orten och ge något tillbaka.

Yacouba BarryTrots nästan obefintlig marknadsföring har Vision Generation Basket på kort tid blivit en populär klubb i Järva. Föreningen bildades 2017 och har nu omkring 250–300 medlemmar. De flesta, ungefär 65 procent, är tjejer.

– Vår klubb erbjuder mer än bara basket. I praktiken innebär det att vi samarbetar med flera skolor i området och hämtar barnen till träningen direkt från skolan för att underlätta för föräldrarna. Det handlar om ett socialt ansvar, säger Vision Generation Baskets grundare Yacouba Barry.

Jag har fått börja från botten

Den amerikanska basketspelaren Mike Moore har spelat i flera europeiska lag och har en svensk flickvän. För några månader sedan besökte han Sverige, och på ett gym i järvaområdet träffade han en ung spelare från Vision Generation Basket. De började prata och mötet sådde ett frö hos Mike Moore.

– Jag kommer från en liten stad i North Carolina där det inte fanns så mycket möjligheter, jag har fått börja från botten. Många här har en liknande situation, så jag ville träffa ungdomar från området och berätta min historia, ge något tillbaka och förhoppningsvis inspirera.

Mike Moore kom i kontakt med Yacouba Barry som snabbt drog ihop ett helgläger för barn och ungdomar mellan 10 och 18 år. På lördagen hade lägret i Tenstahallen ungefär 70 deltagare och på söndagen uppemot 40, men då var de yngsta inte med.

Det är många ger upp för att de kommer från det här området

Tenstaborna Afeni Waller Touray, 13, och Ridwa Mohamed, 18, var två av spelarna som anmält sig  till lägret för att ta chansen att träna med ett proffs. 

– Jag vill själv spela basket på collage i USA, så det känns väldigt lärorikt att träffa någon som kommer därifrån. Man måste våga satsa. Det är många ger upp för att de kommer från det här området, sade Afeni Waller Touray.

Ridwa Mohamed är även tränare för Vision Generation Basket och han såg lägret som en möjlighet att utvecklas.

– Helgen har varit jättebra. Det borde hållas fler camp!

Det finns både talang och potential i området

Mike Moore var också nöjd. 

– Det finns både talang och potential i området, jag vill öppna dörrar för de här ungdomarna och hoppas att fler får upp ögonen för dem. Jag hade inte tagit mig igenom high school och collage utan basketen, men egentligen spelar det ingen roll om det är basket, dans eller något annat. Oavsett behövs förebilder för att man ska våga satsa.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sveriges bäste tennisspelare vill komma till Järva

Den 3-7 och 10-14 augusti är det Idrottscamp i Hjulsta och i Tensta. När Stockholms Idrottsförbund förberedde programmet kom en oväntad förfrågan om att få hjälpa till. Det var Mikael Ymer som frågade, Sveriges bäste tennisspelare just nu.

Mia Törnblom var med på Healthy Women’s tjejkväll online

Mia Törnblom som är författare och föreläsare var bjuden till månadens event som handlade om psykisk ohälsa, ångest, sociala medier och depression.  – Alla öppnade upp sig och det var många personliga frågeställningar, säger Mira William som är en av alla ambassadörer för Healthy Women.

”Paradiset ligger under din mammas fötter”

Byn never talks i Rinkeby Folkets Hus blev en succé med byns ”moster” Ardo Warsame och musikproducenten Hasti B. Det blev ett samtal om ungdomar, om mammor och om medias bild av Rinkeby.

Nu är nattfotbollen igång igen!

Nu är nattfotbollen i Järva igång igen efter ett långt uppehåll. – Totalt har vi träffat mer 180 barn och ungdomar under helgen, och många föräldrar, säger Said Ali från AIF Kista, som är en av organisatörerna bakom nattfotbollen.