– Vi riktar den här aktionen mot Sveriges kommuner och regioner, därför att det handlar om strukturell rasism och segregation i hela Sverige, säger Aysha Jones som arrangerade aktionen under tisdagskvällen.

Under gårdagen genomförde Black Lives Matter Sweden en livesänd digital protest från Tensta gymnasium. I liven bjöd de in svarta och rasifierade personer med olika infallsvinklar, för att lyfta och belysa livet, rasismen och kampen i förorten. De som deltog var bland annat, Aysha Jones, Irene Molina, Mohammed Bale, Nyamusi Nyambok, Ilyas Hassan, Farhiya Feysal, Galdem A Talk m.fl. 

– På agendan står rättvisa och upprättelse, sade Aysha Jones.

De berättade att segregationen präglas av strukturell rasism, att det är icke-vita som främst bor i områden som nedprioriteras och svartmålas. Såväl av media, som av folkvalda. Syftet med aktionen var att lyfta svartas riktiga livsvillkor.

Aysha fortsätter berätta:

– Svartmålade förorter finns i hela Sverige, inte bara i Stockholm. Rinkeby, Hammarkullen, Vivalla – vi finns överallt och våra aktioner ska inte bara ha ett Stockholmsperspektiv. Därmed riktar vi den här aktionen mot Sveriges kommuner och regioner, därför att det handlar om strukturell rasism och segregation i hela Sverige.

Planen är att fortsätta med dessa fredliga digitala protester varje tisdag, till att det sker en förändring.

– Vi nådde mer än dubbelt så många med denna auktion än vi gjorde veckan innan. Och nu fick vi visa på ortens vackra sidor, såväl som de problem och hinder vi möter här. Vi är mycket nöjda, säger Aysha.

Zamzam Bouraleh
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tensta calling – lyssna på en radiodokumentär i fyra delar

P1:s dokumentärserie handlar om Fariah, hennes familj och vänner i Tensta. Fariah har tröttnat på våldet och dödsskjutningarna och hon har bestämt sig för att få de kriminella killarna att prata om känslor.

”Jag kom direkt till Tensta och här har jag stannat”

Det är en av de där riktigt heta sommardagarna. Fahyma Alnablsi drar sin dramaten från sin arbetsplats på Tensta konsthall, ner genom Nydalsparken och under motorlederna ut på Järvafältet. – Där nere ligger Tensta fritidsträdgårdar sedan mer än 40 år tillbaka. Dit ska vi.

Dine Malmsten ställer ut i Galleri Husby Gård

Dine Malmsten ställer för andra gången ut sina tavlor som skildrar förorten och i synnerhet Rinkeby. Den här gången är det i Galleri Husby Gård, och i helgen hade hon vernissage. – De från trakten känner igen folk och ställena på tavlorna, men för andra som kommer utifrån Järva är det nya intryck, säger Dine Malmsten.

Han kör norra Europas kortaste busslinje

”En busschaufför, en busschaufför, är en man med gott humör”. Den sången passar bra på Jan Hellgren. Han är busschauffören alla talar om, som kör den röda bussen mellan Rinkeby centrum och Närakuten i Järva.