Black Lives Matter vill berätta om alla dem som saknar en grav att gå till, alla som berövades sitt kulturella arv, alla bortglömda offer för rasismen. De vill belysa hur gamla institutioner konserverar rasismen – den strukturella rasismen. Det handlar inte om igår, utan det handlar också om vår samtid.

Många svenska makthavare och tongivande kulturpersonligheten spelade en betydande roll i Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln, som drottning Kristina, slavhandlaren Louis de Geer och Carl von Linné. Dessa dignitärer pryder det offentliga rummet med sina ståtliga statyer och nya svenska generationer får lära sig om deras stordåd, även om det handlade om människohandel. De förslavade, vars mänskliga värde berövades, är helt okända och osynliga i det offentliga rummet. Visst har det betydelse för nu levande och kommande generationer vilka som får synas i det offentliga rummet.

Fyra afrikanska barn kom som ”varuprover” till den svenske rikskanslern

De första afrikaner som kom till Sverige var slavar som Louis de Geer bortförde i sin första expedition i Afrika. Fyra förslavade afrikanska barn kom som ”varuprover” till den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna. Än idag vet vi ingenting om vad som hände dessa barn. Jag motionerade 2010 om att ett monument ska uppföras till dessa förslavade barns minne, men motionen avslogs av kommunfullmäktige i Stockholm. Många av dessa slavar fick inga egna gravar eller minnesplatser, men förövarna höjdes till upp till skyarna med gigantiska monument.

Rörelsen Black Lives Matter sveper över hela världen och Sverige är inget undantag. Black Lives Matter är en fortsättning på abolitionsrörelsen, som var en världsomspännande rörelse för mer än 200 år sedan. Det var den massrörelse som ledde till avskaffandet av människohandel i världen. År 1815 deklarerades i Wien ett förbud mot slavhandel. Rörelsen Black Lives Matter kräver ansvar av dem som har makt över det offentliga rummet och en bättre förståelse för gamla historiska oförrätter som har bäring på vår nutid. Det är högst problematiskt att Sveriges deltagande i slavhandeln inte har utretts och endast forskats om i begränsad omfattning.

Gnistan som tände massdemonstrationerna i USA och Europa var det kallblodiga dödandet av George Floyd. Ett klart fall av utomrättsligt dödande av statens väktare. Det är avskyvärt för en demokratisk rättsstat att döda sina medborgare bara för de är svarta.

Varför avhumaniseras svarta människor?

En aktuell fråga blir, varför ser vi massdemonstrationer även i Sverige efter George Floyds död? Vilka paralleller finns till rasismen mot svarta i Sverige och USA? Likheterna är slående; i både Sverige och USA stoppas svarta endast för att de är svarta, det är fler svarta som dör i svenska häkten och fler svarta sitter i svenska fängelser. Svarta drabbas av betydande orättvisor, både i Sverige och USA. Den svenske polisen Hanif Azizi medger att svarta med stor sannolikhet rasprofileras bara för att de är svarta (i SR, Studio ett). Detta erkännande är häpnadsväckande i en rättsstat.

Varför avhumaniseras svarta människor? Svaret på frågan finner vi i den transatlantiska slavhandeln. Slaveriet är den bas som ger näring åt rasismen i Sverige, liksom i övriga Europa och USA.

Sveriges inblandning i slavhandeln stämmer illa med Sveriges självbild som humanitär stormakt

Sveriges inblandning i den transatlantiska slavhandeln stämmer illa med Sveriges självbild som humanitär stormakt. Sverige hade stora ambitioner att bedriva koloni och slavhandel i Afrika. Sverige drog nytta av slavekonomin, både som leverantör och kolonisatör. Denna del av Sveriges historia trängs bort och minnet är selektivt. I svenska skolans historieundervisningen får elever inte lära sig något om Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln, eleverna lär sig mycket mer om USA:s inblandning. Sverige var engagerat i dagens Ghana och Saint Barthélemy. Det fanns cirka 30 svenskflaggade skepp som handlade med slavar från Afrika. Sverige var betydligt senare än både Storbritannien och Danmark att förbjuda och avskaffa slavhandeln. Sverige förbjöd slavhandel 1845 och den sista slaven friköptes 1847.

Det dröjde till 2007 innan Sverige erkände att svenska staten deltog i den transatlantiska slavhandeln. Erkännandet framfördes av dåvarande integrationsministern Nyamko Sabuni (L).

Sverige var också ledande inom rasbiologisk forskning

Sverige var också ledande inom rasbiologisk forskning. Botanikern och rasbiologen Carl von Linné ansåg att afrikaner tillhörde ett lägre stående människosläkte och rättfärdigade att de koloniserades och förslavades. Drottning Kristina och svenska staten medverkade till att ett handelskompani bildades, Svenska Afrikakompaniet.

Sverige har aldrig utrett omfattningen av Sveriges deltagande i den slavhandeln. Det har framförts krav att införa minneshögtidsdag den 9 oktober då den sista slaven friköptes. Ett annat krav är att uppföra ett monument över Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln. Jag motionerade om det 2010 i kommunfullmäktige, men motionen avslogs. Värt att påpeka är att flera städer i Europa redan har uppfört just monument för deras deltagande i slavhandeln.

Den transatlantiska slavhandeln är ett av de grymmaste brotten mot mänskligheten och det är också orättvisor som har påverkat den ekonomiska ordningen i världen. Det finns byggnader i samhället som är byggda med pengar som tjänades i slavekonomin och den strukturella rasismen utvecklades under slaveriets tid. I ljuset av dessa historiska skeenden är det absolut väsentligt vilka som får synas i det offentliga rummet. Offren för denna avskyvärda och kriminella verksamhet har rätt till upprättelse.

Dessa historiska oförrätter påverkar afrosvenskar än idag

Dessa historiska oförrätter påverkar afrosvenskar än idag; när de studerar, söker jobb, vill hyra bostad och söker finansiella lån. Det är varje anständig stats skyldighet att utplåna dessa orättvisor. FN har utsett årtiondet 2015-2024 för människor med afrikansk härkomst. Svenska staten har ännu inte uppmärksammat detta över huvud taget.

Rörelsen Black Lives Matter har därför en viktig fortsatt uppgift, nämligen att fortsätta det arbete abolitionsrörelsen inte kunde slutföra. Det behövs gottgörelse för de grymheter som svarta människor har utsatts för i historien och utsätts för än i våra dagar i Sverige, Europa och USA. Det skulle stärka vår demokratiska samhällsordning. Det viktigt vilka som får synas i det offentliga rummet, och vilka som inte syns där. Så sent som 2013 försvarade kultureliten den rasistiska litterära skylten, med n-ordet i ett citat av Kerstin Ekman, i Rinkeby.

Black Lives Matter vill ge plats åt de osynliga. Drottningen Kristina, som gjorde möjligt för den första slavexpeditionen som förde de första afrikanerna till Sverige, pryder Stockholms stadshus. Därför borde staden i rättvisans namn uppföra ett monument över Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln och de bortförda fyra svarta barnen. Black Lives Matter.

Awad Hersi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hur kan Israels agerande kallas självförsvar?

Året är 2021 och världen använder sig fortfarande av begrepp som konflikt och självförsvar för att beskriva en drygt 70 år lång fördrivning och ockupation. Den israeliska och palestinska frågan handlar dock inte om en konflikt, då en konflikt sker mellan två jämlika parter.

Stängningen av Reactor fick förödande konsekvenser

När stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby-Kista, Ole-Jörgen Persson, i samråd med den borgerliga majoriteten, beslutade att stänga all öppen fritidsverksamhet med mycket kort varsel, var det uppenbart för alla som arbetar med unga, att det skulle leda till förödande konsekvenser. 

Ingram Micro svarar på kritiken om Zalando-lagret: ”Felaktiga uppgifter”

Vi är förvånade över riksdagsledamot Anders Österbergs insändare som bygger på felaktiga uppgifter om arbetsmiljön på Ingram Micros lager i Upplands Bro. Det skriver Sylvain Monneyron, VD för Ingram Micro Nordic Services som driver Zalandos uppmärksammade lager i Brunna.

Så diskuteras islam i maktens korridorer

Jag delar den oro som beskrivs i rapporten ”Om muslimer och islam i riksdagen 2019”, som organisationen Nyans:Muslim har gett ut. Rapporten redovisar hur ”muslimer och islam diskuteras, omnämns och framställs i riksdagens debatter, dokument och diskussioner under första halvåret 2019.”