Somaliska akademiker visade tillsammans med Rinkeby Folkets Hus filmen Dhalinyaro. Filmens titel betyder ungdom på somaliska och den handlar om tre tonårstjejers uppväxt. Berättelsen speglar Djiboutis samhälle och hela dess komplexitet.

Filmen Dhalinyaro från 2019, i regi av Lula Ali Ismail är den första filmen som producerats i Djibouti av en djiboutisk regissör.

 – Helgens biovisning var till för att samla unga som ville se en film ur CinemAfricas årliga program. Rinkeby Folkets hus och Somaliska akademiker kunde därmed bjuda in unga, där vi hade möjlighet att diskutera de ämnen som togs upp i filmen. Det handlade om kulturella normer, utbildning, skam och samhörighet, sade Ikran Farah, aktiv medlem i kommunikationsteamet hos Somaliska Akademiker Stockholm. 

Det blev en trevlig lördagkväll för ungefär 20 gäster, med pizza, popcorn och intressanta diskussioner.
– Syftet med lördagens tema var att visa en film som representerar somalier, sade Ikran Farah.

Somaliska Akademiker är en ideell förening som finns i olika delar av Sverige. De vill inspirera fler somaliska ungdomar att utbilda sig och vara förebilder för dem.

Krista Sirviö
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag vill att tavlorna ska hänga så att många kan se dem”

Många känner Dine Malmsten, men inte lika många känner till att hon målar. Nu ska hon snart ställa ut sina målningar i Rinkeby Folkets Hus.

Gå bara, del 2: För barn går allt att göra till en lek

Det här är del 2 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Andra delen är fortsättningen på kapitel 1 som utspelar sig under Abdis barndom i Mogadishu, med vardag och fest trots kriget som när som helst kan göra sig påmint.

Mizeria, del 11: MVG-barn och champion med becknarväska

Gruppbilden vi tog för bara några månader sen innehåller flera döda ansikten. En efter en. Ingenting händer. En nyhetsrubrik. En begravning. Sen är det över. Nästa klipps. En till begravning. Jag är så trött på det här. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

Barnen i Järva är inte rädda för vatten

Barnen i Järva hade bättre vattenvana än barnen i Hässelby/Vällingby när Stockholms Stads idrottsförvaltning utvärderade kunskaperna hos sexåringar. Kan det stämma? – Jo, det kan det, svarade Jonatan Wik i Spårvägens Simförening.