Det var fullsatt på onsdagskvällen när Norra Järva stadsdelsråd, organisationen Ort till ort och Hyresgästföreningen Järva hade kallat till upptaktsmöte i Folkets Husby mot marknadshyror, spekulation i bostäder och försämringar av välfärden.

Mötet var en en del i arbetet inför Välfärdsalliansens stora manifestation den 18 april. Långt över hundra deltagare, sittplatserna räckte inte riktigt till. Vid scenen stod en skylt:

Blackstone: Buy it! Fix it! Sell it! Husby: Stop it!

Mötet inleddes med en film från tidningen Expressen som visade hur den svenska ägaren Mikael Andersson, i riskkapitalkoncernen Blackstone/D.Carnegie/Hembla, berikat sig genom att köpa upp bostadsområden för att fuskrenovera och chockhöja hyrorna på ett sätt som vi sett exempel på i Husby. Nyligen köptes aktiemajoriteten i Hembla av det tyska bolaget Vonovia, som därmed blivit en av Sveriges största fastighetsägare. (Filmen finns på nätet.)

Bostäderna blivit affär i stället för en rättighet

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningens Stockholmsregion, talade och menade att vi måste återerövra synen på bostaden som en social rättighet. Rätten till en bostad finns inskriven i grundlagen. I Sverige har bostäderna blivit affär i stället för en rättighet. Men bostäder är inte vilken vara som helst, som potatis eller skor. Det handlar om våra hem och regeringens och januaripartiernas förslag om marknadshyror i nyproduktion är bara början.
 – Det pågår redan en smyghöjning som kommer att leda till fria hyror som vi inte har råd att betala. Det är dags att ta näven ur byxfickan och protestera, sade Simon Safari.

Marknadshyror drabbar även förorterna

Förra bostadsborgarrådet (V) Ann-Margrethe Livh, som numera är aktiv i Hyresgästföreningen Järva och Hyresgästföreningens Stockholmsregion, visade att det är en myt att hyrorna bara skulle gå upp i rika områden som Östermalm och Bromma. Vi skulle få stora hyreshöjningar även i förorter som Husby och Rinkeby. Det skydd vi har idag genom hyresgästföreningens förhandlingsrätt och i sista hand hyresnämnden skulle försvinna om hyresvärden får begära vilken hyra han vill.
 – Passar det inte så är det bara att flytta, men det finns ingenstans att flytta, valfriheten är en myt, sade Ann-Margarethe Livh.

Med på mötet var också den socialdemokratiska riksmannen Ola Möller. Han ansåg att regeringen trots allt lyckats med förbättringar, som ökade pensioner och bostadstillägg.
– Det inte är lätt att regera med stöd av 28 procent av väljarna. Folk måste gå och rösta om de vill ha en förändring, sade han. 

Sätt press på politikerna

En vänsterpartist invände att S i många av våra områden har över 50 procent av rösterna. Det innebär ett särskilt ansvar. Håkan Blomqvist från Välfärdsalliansen ansåg att vi inte har tid att vänta på nästa val. Januaripartierna vill genomföra sina 73 punkter under den här mandatperioden.
 – Januariavtalet innebär inte att människor tyst måste acceptera och invänta nästa val. Då kommer det att vara för sent. Vi måste sätta press på politikerna nu. Man kan åstadkomma förändringar underifrån om man konfronterar politikerna med verkligheten!
Det fick Håkan Blomqvist långa applåder för.

Monika Roll från SEKO/Stockholm menade att det var en ynnest att just i Husby får företräda facket. Hennes medlemmar är också hyresgäster och eftersom de arbetar inom statliga verksamheter som SJ och posten har de fått försämringar av sina anställningsvillkor genom privatiseringar och nedskärningar.
 – Regeringens förslag att försämra anställningstryggheten och LAS är ytterligare ett hot mot deras trygghet, sade Monika Roll.

Lex Hembla

Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd avslutade mötet. Han var glad att HF i Stockholm helhjärtat ställt upp bakom Välfärdsalliansen aktion i april. Initiativet kommer ursprungligen från HF:s västsvenska region, och en nyhet som inger oro är att HF:s förbundsstyrelse nu suspenderat hela regionstyrelsen i Göteborg.
 – Men arbetet går vidare och jag hoppas att folks ska engagera sig, tala med sina grannar och sätta tryck på politikerna.
Han hoppades att utredningen om marknadshyror inte blir av. I stället skulle det behövas en Lex Hembla, som satte stopp för bostadsspekulationen och innebära en ny bostadssocial politik i landet.
Arne Johansson önskade att Stockholms stad ska ansluta sig till The Shift, ett FN-initierat nätverk av städer som vill stoppa bostadsspekulationen. Hittills är Malmö den enda svenska stad som gått med. I våra grannländer, Danmark och Tyskland har politikerna reagerat mot spekulationen och infört olika regler med hyresstopp.
 – Men i Sverige har vi varit aningslösa och fram till nu förskonats från internationella riskkapital. Det är ingen slump att upptaktsmötet för Välfärdsalliansens aprilaktion äger rum just i Husby, sade han.  

Mats Leander

I kväll torsdag kl 18 kommer den politiska majoritetens borgarråd från Stadshuset till Folkets Husby för att möta Husbyborna öga mot öga.       

Lämna ett svar
You May Also Like

Fortsatt missnöje i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning

Nu har de flesta av tjänstemännen i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning flyttat tillbaka till…

BK Bussenhus vill nå ut till ännu fler föräldrar och barn

BK Bussenhus huserar i Asymetricas lokaler i Kista. Klubben har funnits sedan 2017 och har vuxit snabbt. – Just nu söker vi barn till vår knatteverksamhet för 5-6 åringar och idrottsföräldrar som kan få utbildning via SISU idrottsutbildarna, säger Akrem Hashim Yahya.

Om världens mitt och det glömda Rinkebyarkivet

Det finns ett bortglömt arkiv som Rinkebyborna själva har skapat, med artiklar, foton, dagböcker och annat. Ett unikt material om ortens historia, troligtvis det enda i sitt slag. Men var finns arkivet nu?

Frihet, jämlikhet och simkunskap

Arton kvinnor började en simkurs i Tensta simhall första veckan i oktober.…