Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå vår grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Utbildningen sker i samarbete med Kista Folkhögskola. Under kursen ges möjlighet för deltagarna att få sina texter publicerade “på riktigt”.  Det är inget krav, utan en möjlighet för den som kan och vill.

Flera av dem som deltagit tidigare år bidrar regelbundet med material till Nyhetsbyrån Järvas redaktion.

En av de tidigare eleverna är Krista Sirviö, som sedan 2018 regelbundet skriver för tidningen.
– Jag rekommenderar verkligen både yngre och äldre att söka till kursen. Det behövs proffs som bor i våra orter och som snabbt kan få ut information om vad som händer här, säger hon.

Den här kursen lär dig journalistikens grunder och ger dig verktygen att sortera i floden av information. Idag när “fake news” och “nättroll” kan avgöra viktiga beslut i samhället, är det ännu viktigare att lära sig källkritik och nyhetsvärdering. Ni arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik. Lärare är Kerstin Gustafsson Figueroa som har 40 års erfarenhet som journalist.

Under kursen kommer det även föreläsare utifrån, till exempel har SVT Nyheter varit på besök.

Vi går igenom:

  • Tryckfrihetsförordningen – offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.
  • De pressetiska reglerna.
  • En artikels uppbyggnad; rubrik, ingress och brödtext.
  • Vad är en nyhet? journalistikens fem frågor.
  • Skillnad mellan referat och recension
  • Intervjuteknik
  • Reportage
  • Källkritik

Eftersom vi arbetar i Järva kommer vi även att bevaka den lokala politiken, lära oss hur vi hittar beslutsfattare och andra aktörer i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

 

Läs mer om kursen och anmäl dig här

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Anmäl dig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik

Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå en grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Abdi vågade satsa på sin dröm

Butiken heter Wellgreen, ligger i Rinkeby Centrum och är en dröm som blev verklighet. – Alla ska få känna hur det 
är att vara frisk – på riktigt, säger Abdi Roble.

Tillsammans ändrar vi bilden av Rinkeby

Igor Borg är fastighetschef för Tensta och Rinkeby Centrum. – Pandemin har drabbat företagarna i Järva hårt, men nu ser vi en ljusning, säger han. Målet är att göra 50-årsjubilerande Rinkeby Centrum till en mötesplats för hela Stockholm.

Här är vårens Town Hall Meetings

Under våren fortsätter Stiftelsen The Global Village att anordna Town Hall Meetings. På Nyhetsbyrån Järva finns alla de kommande mötena listade. Näst på tur den 23 mars är oppositionen i Stockholms stad.