”Ledningen är tondöv, de lyssnar inte. Vid en skjutning skickade de ut oss att dela ut pepparkakor i tunnelbanan…”

När de anställde Hagi Farah som medborgarvärd i Rinkeby visste de nog inte vad de gjorde. Eller så visste de precis. Han har sin arbetsplats i ett litet kontor i Rinkeby tunnelbanestation, men han sitter sällan där. Han är ute i ”sina områden”, deltar i varje möte i stadsdelsnämnden, alltid påläst, alltid engagerad. Han är med när Folkets Hus eller Folkets Husby har sina möten. Han finns på plats när stadsdelens undersköterskor får sina broscher efter avslutad utbildning, och han värvar unga män till byggtekniska gymnasiet i Kista. När ungdomarna härjade i Rinkeby centrum senast, och bilarna brann, var Hagi där. Polisen avvaktade på avstånd, brandkåren lät bilarna brinna ned, men Hagi var på plats. Hagi Farah är en av dem som ger trygghet och gör en viktig insats.
Men varför funkar inte medborgarvärdarna lika bra överallt? Ole-Jörgen Persson, M, i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, säger så här i den här veckans tidning: ”Jag måste erkänna, att jag fortfarande inte riktigt vet exakt vad som är värdarnas konkreta arbetsuppgifter och vad de har tillfört stadsdelen.”Några av dem som anställdes som medborgarvärdar i november 2016 i Spånga-Tensta har redan slutat. Anledningen var att ledningen inte tog till vara de erfarenheter som medarbetarna har. ”Ledningen är tondöv, de lyssnar inte. Vid en skjutning skickade de ut oss att dela ut pepparkakor i tunnelbanan…”

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vilka är det som bestämmer?

Ungdomshuset Reactor ska stängas och verksamheten flyttas till mindre kontorslokaler i Husby…

Tidsbeställningen av vaccin är som en tombola

Jag har fått min första spruta i Bredbyskolans gymnastikhall. Jag bokade tiden på nätet. Först fick jag tid i Kista den 6 maj, alla andra dagar var slut.

Varför guidar Säpo en rasist en hel dag i orten?

Jag gick ner på Rinkeby torg och väntade i blåsten. Rasmus Paludan från det högerextrema partiet Stram kurs skulle besöka Husby, Rinkeby och Tensta. Expo hade gjort oss uppmärksamma på detta.

Det är det här med religion och tradition

Det är det här med religion och tradition. För några år sedan intervjuade jag en somalisk tjej om hur hon och hennes familj firade eid. Vi träffades utomhus och hon hade precis kommit ut från moskén. ”Ja, vad handlade predikan om idag då?” frågade jag. ”Jag vet inte”, svarade hon. ”Jag förstod inte, han talade arabiska.”